Gulasz to bogactwo smaków! Bo im więcej jest w nim składników, tym bardziej nabiera aromatu i smaku. Ale niech was nie odstraszy długa lista składników, bo wierzcie nam - gulasz jest jedną z prostszych potrawą, którą robi się szybko i do tego... w jednym garnku.

Gulasz z bakłażana i papryki

Bakłażan z papryką świetnie smakuje z ryżem, kaszą lub pieczywemBakłażan z papryką świetnie smakuje z ryżem, kaszą lub pieczywem shutterstock.com

Dla 4 osób
Czas przygotowania: 35 minut

Gulasz z bakłażana i papryki - składniki

cebula
3 ząbki czosnku
olej rzepakowy
papryczka chili
2 średniej wielkości bakłażany
3 papryki: żółta, pomarańczowa, czerwona
2 pomidory bez skóry (poza sezonem mogą być 2-3 pomidory z puszki)
słoiczek kaparów
sól, pieprz kolorowy
oliwa ekstra vergine
świeża szałwia do dekoracji

Gulasz z bakłażana i papryki - przygotowanie

Cebulę kroimy w grubszą kostkę, czosnek siekamy, szklimy w dużym rondlu na trzech łyżkach oleju. Dodajemy posiekaną papryczkę chili, przesmażamy.

Bakłażany i paprykę myjemy, osuszamy, kroimy na niewielkie kawałki. Bakłażany wrzucamy do rondla z cebulą i ze wszystkich stron podsmażamy. Dorzucamy paprykę, dusimy 2 minuty, mieszając. Dodajemy pokrojone pomidory, kapary, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy. Dusimy 10-15 minut. Jeśli potrawa jest za mało soczysta, dolewamy 100 ml wody. Na koniec skrapiamy gulasz oliwą. Podajemy posypany szałwią z pieczywem .

Gulasz z buraków z kawą

Gulasz z buraków z kawąGulasz z buraków z kawą Fot. Marta Dymek

Dla 2 osób
Czas przygotowania: 50 minut

Gulasz z buraków z kawą - składniki

180 g czarnej soczewicy (namoczonej przez godzinę w gorącej wodzie)
2 cebule
250 g pieczarek
3 łyżki oleju roślinnego
4 ziarenka ziela angielskiego
3 liście laurowe
4 buraki
1/2 korzenia pietruszki
2 łyżki sosu sojowego
8 łyżek przecieru pomidorowego
3 kostki (30 g) gorzkiej czekolady
łyżeczka espresso instant (lub innej dobrej mocnej kawy instant)
sól i czarny pieprz

Gulasz z buraków z kawą - przygotowanie

Soczewicę zalewamy 3 szklankami wody, gotujemy al dente jakieś 30-40 minut. Na koniec solimy i odcedzamy.

Gdy soczewica się gotuje, kroimy cebule na ósemki, a pieczarki na ćwiartki. W garnku rozgrzewamy olej, wkładamy cebule i pieczarki razem z zielem angielskim i listkami laurowymi. Smażymy 10 minut na niedużym ogniu. Buraki i korzeń pietruszki obieramy, kroimy w grube półplasterki. Do podsmażonych pieczarek i cebuli wlewamy sos sojowy, zwiększamy ogień i odparowujemy przez 1-2 minuty. Dodajemy buraki i pietruszkę, smażymy razem 2-3 minuty. Wlewamy 1,5 szklanki wody, dodajemy przecier pomidorowy, przykrywamy, gotujemy 20-25 minut - aż buraki i pietruszka będą miękkie.

Na koniec dodajemy soczewicę, czekoladę i kawę, mieszamy. Dusimy 10-15 minut na małym ogniu (jeśli trzeba, dolewamy jeszcze nieco wody). Doprawiamy solą i czarnym pieprzem. Gulasz można podać np. z ziemniakami z wody lub purée. (Przepis Marta Dymek)

Seitan curry z cukinią

Seitan curry z warzywamiSeitan curry z warzywami Fot. 123rf.com

Dla 4 osób
Czas przygotowania: 25 minut

Seitan curry z cukinią - składniki

3 czerwone cebule
2 ząbki czosnku
cukinia, marchew, kalafior
200 g seitanu
olej
łyżeczka żółtej pasty curry
łyżeczka mielonego curry
150 ml śmietany 18-proc.
200 ml mleka kokosowego
sól, pieprz

Seitan curry z warzywami - przygotowanie

Cebule obieramy, kroimy w piórka lub krążki. Czosnek obieramy, siekamy. Warzywa myjemy, kroimy w niedużą kostkę. Seitan również kroimy w kostkę.

W głębokiej patelni rozgrzewamy olej, szklimy cebule i czosnek. Dodajemy warzywa, mieszamy, dusimy 5-8 minut. Dorzucamy seitan, smażymy 3 minuty. Dodajemy pastę curry i wsypujemy curry w proszku, wlewamy śmietanę oraz mleko kokosowe. Mieszamy, dusimy 1-2 minuty. Przyprawiamy solą i pieprzem. Możemy posypać uprażonymi nerkowcami. Podajemy z ryżem.

Brudet - gulasz rybny

Brudet - gulasz rybnyBrudet - gulasz rybny Fot. BBS

Dla 4-5 osób
Czas przygotowania: 40 minut

Brudet - gulasz rybny - składniki

1 kg różnych ryb (dorada, okoń morski, lucjan, skorpena, konger)
2-3 duże cebule
100 ml oliwy
3-4 ząbki czosnku
3 duże dojrzałe pomidory (ewentualnie puszka pomidorów pelati)
łyżka koncentratu pomidorowego
liść laurowy
100-300 ml wytrawnego białego wina
sól, pieprz
szczypta cukru
1-2 łyżki czerwonego octu winnego
3 łyżki posiekanej natki pietruszki

Brudet - gulasz rybny - przygotowanie

Ryby myjemy, oczyszczamy i kroimy na równe, duże kawałki. Siekamy cebulę i szklimy na oliwie w garnku, który pomieści wszystkie ryby. Dodajemy posiekany czosnek, pokrojone pomidory, koncentrat pomidorowy oraz liść laurowy i dusimy 10 minut.

Dodajemy ryby, wlewamy wino, ocet i tyle wody, by pokryła ryby. Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą cukru; nie przykrywamy, nie mieszamy, lecz potrząsamy garnkiem od czasu do czasu. Chwilę gotujemy na dużym ogniu, zmniejszamy ogień i gotujemy na małym ogniu, aż ryby będą miękkie. Pod koniec wsypujemy natkę. Podajemy jako danie główne z chlebem lub polentą.

Danie można urozmaicić, dodając do niego świeże krewetki, langustynki (škampi) i małże.

Gulasz grzybowy

Grzyby w winieGrzyby w winie Fot. P. Kiszkiel

Dla 4 osób
Czas przygotowania: 30 minut

Gulasz grzybowy - składniki

800 g leśnych grzybów (prawdziwków, podgrzybków)
100 ml oleju
2 nieduże cebule
świeżo wyciśnięty sok z cytryny
1/2 pęczka natki
sól, pieprz
200 ml białego wytrawnego wina

Gulasz grzybowy - przygotowanie

Grzyby dokładnie oczyszczamy, płuczemy, odsączamy i kroimy na mniejsze kawałki.

Na patelni o grubym dnie mocno rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim drobno posiekane cebule. Gdy się zeszklą, dodajemy do nich grzyby i smażymy razem około 15 minut. Po tym czasie skrapiamy grzyby sokiem z cytryny i posypujemy posiekaną natką, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na końcu wlewamy białe wytrawne wino i dusimy na małym ogniu jeszcze kilka minut.

Podajemy od razu po przygotowaniu, najlepiej z kawałkiem świeżej bagietki i kieliszkiem zimnego białego wina.

Dyniowy gulasz curry w mleku kokosowym

Dyniowy gulasz curry w mleku kokosowymDyniowy gulasz curry w mleku kokosowym Fot. 123rf.com

Dla 8 osób
Czas przygotowania: 40 minut

Dyniowy gulasz curry w mleku kokosowym - składniki

2 cebule
olej
1 kg dyni (np. maślanej, hokkaido)
3-6 łyżek czerwonej pasty curry (ilość zależy od tego, jak pikantne dania lubimy)
2 litry mleka kokosowego
2 łyżeczki kurkumy w proszku
3 zielone papryki
papryczka chili
4 łyżeczki sosu sojowego
4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
ok. 400 ml przecieru pomidorowego
sól, pieprz

Dyniowy gulasz curry w mleku kokosowym - przygotowanie

Cebule kroimy w piórka. W rondlu rozgrzewamy olej, podsmażamy cebulę. Dodajemy obraną, pokrojoną w kostkę dynię, smażymy kilka minut. Dodajemy pastę curry, mieszamy. Zalewamy mlekiem kokosowym, dodajemy kurkumę i gotujemy do miękkości.

Gdy dynia będzie już prawie miękka, dodajemy pokrojone w paski papryki, pokrojoną w paseczki papryczkę chili, sos sojowy, koncentrat i przecier pomidorowy. Dokładnie mieszamy, gotujemy 5 minut (papryka powinna pozostać chrupiąca). Przyprawiamy.

Meksykański gulasz z fasoli

Fasola po meksykańskuFasola po meksykańsku Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG

Dla 4 osób
Czas przygotowania: 30 minut

Meksykański gulasz z fasoli - składniki

2 pieczone papryki (mogą być ze słoika)
mała czerwona cebula
4 łyżki oleju
2 szklanki ugotowanej na miękko czerwonej fasoli
szklanka ugotowanej na miękko czarnej fasoli
2 małe kawałeczki gorzkiej czekolady
łyżeczka oregano
1/2 łyżeczki chilli
3-4 goździki
liść laurowy

Meksykański gulasz z fasoli - przygotowanie

Paprykę i cebulę kroimy w drobną kostkę. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej. Wkładamy cebulę, a gdy się lekko zeszkli - fasolę, paprykę, czekoladę i przyprawy. Smażymy ok. 10 minut, cały czas mieszając, a fasolę rozgniatając widelcem.

Podajemy z chlebem. Gulasz po ugotowaniu można zamrażać. Dzięki temu w każdej chwili możemy podjąć gości tym oryginalnym daniem.

Cataplana - portugalski gulasz

Cataplana - portugalski gulaszCataplana - portugalski gulasz Gosia Napiórkowska-Kubica

Dla 2 osób
Czas przygotowania: 40 minut

Cataplana – portugalski gulasz - składniki

duży pomidor malinowy (albo 2 małe)
2 szalotki
1-2 marchewki, np. pomarańczowa i żółta
2 nieduże korzenie pasternaku lub pietruszki
2-4 ziemniaki (w zależności od wielkości)
2 papryki, najlepiej różnokolorowe
papryczka chili
garść natki pietruszki
sól, pieprz
2 duże macki ośmiornicy (ok. 500 g)
kilka cebulek perłowych lub innych małych cebulek (opcjonalnie)
200 ml białego wytrawnego wina
oliwa extra virgin
duża garść solirodu (opcjonalnie) lub kolendry

Cataplana – portugalski gulasz - przygotowanie

W cataplanie układamy kolejno warstwami: pokrojone pomidory, półtalarki szalotki, marchew i pasternak (lub pietruszkę) pokrojone w cienkie plasterki, ziemniaki pocięte w cienkie plasterki, pokrojoną paprykę i chili oraz grubo posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem. Na wierzchu układamy ośmiornicę oraz przekrojone na pół cebulki. Wlewamy wino i porządny chlust oliwy.

Zamykamy cataplanę i gotujemy gulasz bez otwierania ok. 25 minut. W razie potrzeby gotujemy nieco dłużej.Wyłączamy grzanie i czekamy 3 minuty. Otwieramy cataplanę. Posypujemy wierzch solirodem, który doda więcej słonego, morskiego smaku, i podajemy. (Przepis Szymon Kubicki)

Cataplana to tradycyjny szybkowar, w którym składniki gotują się szybko, ale gulasz można ugotować także w zwykłym garnku lub rondlu, wtedy czas gotowania trzeba będzie trochę wydłużyć.

Gulasz rybny z małżami

Gulasz rybny z owocami morza i wędzonym boczkiemGulasz rybny z owocami morza i wędzonym boczkiem Natalia Nowak-Bratek

Dla 4 osób
Czas przygotowania: ok. 60 minut

Gulasz rybny z małżami - składniki

łyżka oliwy
cebula
100 g surowego wędzonego boczku
łyżka mąki
600 ml bulionu rybnego
250 g ziemniaków
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta chili
sól
300 ml mleka
350 g filetów z różnych ryb (łososia, dorady i wędzonego pstrąga)
4 łyżki śmietany 18-proc.
250 g małży (omułków, vongoli, sercówek)
1/2 pęczka natki pietruszki

Gulasz rybny z małżami - przygotowanie

Posiekaną cebulę smażymy w garnku na oliwie 10 minut. Wsypujemy mąkę i smażymy 2 minuty, mieszając. Wlewamy bulion i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy pokrojone na pół ziemniaki, przykrywamy, gotujemy 10 minut. Przyprawiamy gałką muszkatołową, chili i solą. Wlewamy mleko, dorzucamy pokrojone ryby, gotujemy 5 minut. Dodajemy śmietanę i małże, gotujemy pod przykryciem 2 minuty. Posypujemy posiekaną natką pietruszki.