Jak grillować pstrąga, by był idealny? Szef kuchni podpowiada [KROK PO KROKU]

Michał Toczyłowski
02.07.2018 10:51
A A A
Grillowane filety z pstrąga z grillowanymi warzywami, sosem
holenderskim, purée selerowo-jabłkowym i ziołami

Grillowane filety z pstrąga z grillowanymi warzywami, sosem holenderskim, purée selerowo-jabłkowym i ziołami (fot. MAGDA GHIA)

Jak grillować pstrąga? Przede wszystkim zapomnijcie o tym, bo przewracać go z jednej strony na drugą. Rybę układamy skórą do dołu na rozgrzanym ruszcie i grillujemy tylko z jednej strony. Dzięki temu mięso pozostanie soczyste, a skórka będzie chrupiąca. Co jeszcze?

Pstrąg to ryba doskonała na grill. Wystarczy rozgrzany ruszt i będzie gotowa w 5-7 minut. Najlepiej ją wcześniej wyfiletować, czyli usunąć kręgosłup i ości, co ułatwi nam jej zjedzenie. Tak przygotowane filety solimy od strony mięsa i odstawiamy w chłodne miejsce na ok. 15 minut. W tym czasie sól wyciągnie z ryby nadmiar wody, dzięki czemu nie będzie się rozpadać w czasie grillowania.

Opłukane z soli, osuszone, posmarowane oliwą i przyprawione pstrągi układamy skórą do dołu na ruszcie lub grillowej patelni. Pieczemy, aż mięso zetnie się do ok. 3/4 swej wysokości. Wtedy delikatnie odwracamy i grillujemy je nie dłużej niż 30 sekund, by mięso lekko się ścięło. Podajemy z sosem, np. holenderskim, grillowanymi warzywami, purée, np. selerowym.

Grillowanie pstrąga - krok

1

Grillowanie pstrąga - Krok 1Grillowanie pstrąga - Krok 1 fot. MAGDA GHIA

Pstrąga filetujemy - ostrym nożem wycinamy kręgosłup, a pęsetą usuwamy ości.

Grillowanie pstrąga - krok 2

 

Grillowanie pstrąga - Krok 2Grillowanie pstrąga - Krok 2 fot. MAGDA GHIA

Mięso posypujemy solą (najlepiej morską), wstawiamy na 15 minut do lodówki. Opłukujemy z soli pod zimną wodą, dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem.

Grillowanie pstrąga - krok 3

Grillowanie pstrąga - Krok 3Grillowanie pstrąga - Krok 3 fot. MAGDA GHIA

Filety delikatnie smarujemy oliwą od strony skóry, by w czasie grillowania nie przywarła do rusztu. Tuż przed pieczeniem posypujemy też pstrąga świeżo mielonym czarnym pieprzem.

Grillowanie pstrąga - krok 4

Grillowanie pstrąga - Krok 4Grillowanie pstrąga - Krok 4 fot. MAGDA GHIA

Układamy na rozgrzanym grillu lub patelni grillowej skórą do dołu (wtedy filet się nie pozwija). Smażymy kilka minut, aż skórka stanie się chrupiąca, odwracamy i smażymy jeszcze 30 sekund.

Czytaj również:

***

Michał Toczyłowski - współautor książki "Run&Cook. Kulinarny poradnik biegacza"; na co dzień uczy gotować w Akademii Kulinarnej Whirlpool. Informacje o warsztatach na: akademiakulinarnawhirlpool.pl/warsztaty/ 

Czym pachnie dobra ryba? Morzem lub jeziorem!

Jesteś mistrzem grillowania? Na pewno? To rozwiąż ten quiz

1.Na ruszt bardzo często trafia kiełbasa, którą sprzedaje się zwykle w małych kawałkach. To kiełbasa:

  • Żywiecka
  • Śląska
  • Podwawelska
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
Zobacz także
  • Sałatka z wodorostami Jak jeść wodorosty? Wszystko, co musisz o nich wiedzieć [PORADNIK]
  • Gotowy tatar Jak przygotować tatar? Jak posiekać mięso, by był najlepszy? Przepis krok po kroku
  • Mus z wątróbki z ciastkiem orzechowym Mus z wątróbki - elegancka przekąska, która podbije twoje podniebienie
Skomentuj:
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE