Marchewkowa pasta z majerankiem i słonecznikiem
Dla 6-8 osób
Czas przygotowania: 15 minut
marchewkowa pasta do chleba z majerankiem i słonecznikiem fot. Dominika Wójciak
Marchewkowa pasta z majerankiem i słonecznikiem - składniki
5 marchewek
100 g ziaren słonecznika
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
łyżeczka suszonego majeranku
sól
Marchewkowa pasta z majerankiem i słonecznikiem - przygotowanie
Marchewki i czosnek obieramy, kroimy w plasterki. Czosnek przekładamy do garnka razem z masłem i podgrzewamy, aż zacznie pachnieć. Dodajemy marchewki, 1/2 łyżeczki soli i smażymy 5 minut. Dolewamy 100 ml wody, przykrywamy garnek i dusimy marchewki do miękkości.
Słonecznik prażymy na patelni i dodajemy do maślanych marchewek. Miksujemy na pastę, przyprawiamy majerankiem. Podajemy z grzankami.
Liptauer, paprykowa pasta z twarogiem i bryndzą
Dla 4 osób
Czas przygotowania: 10 minut
Liptauer Fot. Arkadiusz Ścichocki
Liptauer, paprykowa pasta z twarogiem i bryndzą - składniki
30 dag tłustego twarogu
10 dag bryndzy owczej
2/3 szklanki gęstej kwaśnej śmietany
łyżeczka kminku
łyżka słodkiej papryki
sól, pieprz
Liptauer, paprykowa pasta z twarogiem i bryndzą - przygotowanie
Kminek zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na kilka minut, a potem osączamy. Twaróg ucieramy z bryndzą i śmietaną, dodajemy paprykę, przyprawiamy do smaku i łączymy z kminkiem.
Do pasty liptauer można dodać kapary i anchois, zaś śmietanę zastąpić miękkim masłem.
Pasta z wędzoną rybą i twarogiem
Dla 3 osób
Czas przygotowania: 10 minut
Pasta z wędzoną rybą i twarogiem Fot. 123rf.com
Pasta z wędzoną rybą - składniki
wędzona ryba (makrela, pstrąg, dorsz)
25 dag półtłustego twarogu (powinien być wilgotny)
200 ml naturalnego jogurtu
pęczek szczypiorku
sok z 1/2 cytryny
sól i pieprz
ew. świeża kolendra, mięta i cytryna
Pasta z wędzoną rybą - przygotowanie
Rybę obieramy, usuwamy ości. Twaróg mieszamy z jogurtem i dodajemy do niego kawałki ryby (bez ości), posiekany szczypiorek oraz sok z cytryny. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec możemy dodać też kolendrę, miętę i skropić całość oliwą.
Grecka pasta ziemniaczano-czosnkowy
Dla 4 osób
Czas przygotowania: xx minut
Grecka pasta ziemniaczano-czosnkowy Fot. FomaA /123rf.com
Grecka pasta ziemniaczano-czosnkowy - składniki
3 ziemniaki ugotowane w mundurkach
1/2 szklanki mielonych migdałów
łyżeczka soli
4-5 ząbków czosnku
żółtko
12 czarnych oliwek
sok z cytryny
około 3/4 szklanki (185 ml) oliwy
1/2 pęczka szczypiorku
Grecka pasta ziemniaczano-czosnkowy - przygotowanie
Ugotowane w mundurkach ziemniaki obieramy, przeciskamy przez praskę lub tłuczemy. Mielone migdały lekko prażymy na suchej patelni.
Do ziemniaków dodajemy roztarty z solą czosnek, żółtko, posiekane oliwki i migdały. Mieszamy, dodajemy sok z cytryny i tyle oliwy, aby otrzymać konsystencję pasty. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Pasta słonecznikowa
Dla 4 osób
Czas przygotowania: 10 minut
Pasta słonecznikowa Fot, Shutterstock.com
Pasta słonecznikowa - składniki
200 g ziaren słonecznika
8 łyżek oliwy z pestek winogron
łyżeczka suszonego cząbru
szczypta curry
łyżeczka soli wędzonej
łyżeczka słodkiej papryki
Pasta słonecznikowa - przygotowanie
Na patelnię wylewamy olej, dodajemy ziarna słonecznika i prażymy ok 2 minut. Po tym czasie dodajemy przyprawy i wszystko mieszamy. Masę masę przekładamy do wysokiego naczynia i miksujemy, by uzyskała gładką konsystencję. Świetnie smakuje z grzankami lub świeżym razowcem.
Rilettes ze śledzi
Dla 4 osób
Czas przygotowania: 45 minut
Rilettes ze śledzi - pyszne smarowidło do chleba Anna Dobrowolańska
Rillettes ze śledzi - składniki
500 g filetów śledziowych
duża marchewka
10 g marynowanego imbiru
mały pęczek koperku posiekany
sok z 1/2 cytryny
łyżka białego octu winnego
sól
biały pieprz
100 g masła
2 liście laurowe
Rillettes ze śledzi - przygotowanie
Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Imbir odsączamy i siekamy. Koperek myjemy, osuszamy i siekamy. Marchew, imbir i koperek mieszamy z sokiem cytrynowym, octem i przyprawiamy do smaku.
Filety śledziowe układamy w brytfance, przykrywamy kawałkami masła, dodajemy liście laurowe i pieczemy 30 minut, aż ryby będą miękkie. Po ostudzeniu zdejmujemy z filetów skórę i rozdrabniamy mięso widelcem na małe kawałki. Masło, które zostało w brytfannie, cedzimy, łączymy ze śledziami i startą marchewką; można dodatkowo doprawić do smaku. Podajemy na żytnim chlebie.
Pasta fasolowa z awokado i czarnuszką
Dla 2 osób
Czas przygotowania: 10 minut
Pasta fasolowa z awokado i czarnuszką Fot.Marcin Klaban
Pasta fasolowa z awokado i czarnuszką - składniki
awokado
140 g białej fasoli konserwowej
łyżka czarnuszki
50 ml oliwy
3 krople tabasco
3 łyżki soku z cytryny
pęczek kolendry
sól, pieprz
Pasta fasolowa z awokado i czarnuszką - przygotowanie
Awokado obieramy, wyjmujemy pestkę, przekładamy do pojemnika. Dodajemy wszystkie składniki oprócz kolendry. Wszystko miksujemy na jednolitą masę. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Pastę dekorujemy fasolą, czarnuszką i listkami kolendry.
Wegański smalec z białej fasoli z boczniakami
Przepis Marta Dymek
Dla 4-5 osób
Czas przygotowania: 20 minut
Wegański smalec z boczniakami - idealny jako przekąska na imprezę Marta Dymek
Wegański smalec z białej fasoli z boczniakami - składniki
cebula
250 g boczniaków
3-4 łyżki oleju
2 łyżki żurawiny
3 liście laurowe
3 ziela angielskie
jałowiec
goździk
puszka białej fasoli
1/2 łyżeczki majeranku
1-2 łyżka sosu sojowego
sól i świeżo mielony czarny pieprz
2-4 łyżki wody
Obowiązkowo do podania: kiszone ogórki
Wegański smalec z białej fasoli z boczniakami - przygotowanie
Cebulę i boczniaki kroimy w kostkę. Na dnie dużej patelni rozgrzewamy olej i dodajemy cebulę, boczniaki, żurawinę, liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec oraz goździk. Na początku nie mieszamy i pozwalamy się grzybom zezłocić. Smażymy jakieś 6-8 minut do momentu, aż cebulka będzie złota.
Odcedzamy fasolę i dodajemy do blendera razem z majerankiem, sosem sojowym, solą, pieprzem oraz wodą. Blendujemy na gładki krem.
Z podsmażonej cebulki wyjmujemy przyprawy. Następnie obficie solimy i wszystko dodajemy do zblednowanej fasoli. Dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Podajemy z chlebem i kiszonymi ogórkami.
Guacamole na bogato
Dla 4 osób
Czas przygotowania: 10 minut
Guacamole na bogato Fot. Ali Safarov /123rf.com
Guacamole na bogato - składniki
2 dojrzałe awokado
limonka
mała czerwona cebula
pomidor (oczyszczony z pestek)
papryczka chilli
2 ząbki czosnku
garść listków kolendry
2 łyżki oliwy
sól, pieprz
Guacamole na bogato - przygotowanie
Awokado rozcinamy na pół, wyjmujemy pestki, a miąższ oddzielamy od skóry, rozcieramy widelcem i skrapiamy sokiem z limonki. Guacamole nie musi mieć jednolitej konsystencji, dlatego nie trzeba go miksować.
Rozgniatamy czosnek z solą, drobno siekamy cebulę, pomidora i chilli (usuwamy pestki, jeśli nie lubimy zbyt ostrych smaków) i mieszamy z roztartym awokado. Dodajemy posiekaną kolendrę i oliwę, doprawiamy solą i pieprzem. Guacamole najlepiej smakuje z nachosami lub grzankami.
Pasta z oliwek
Dla 2 osób
Czas przygotowania: 15 minut
Pasta z oliwek Fot. Idijatullina Veronika /123rf.com
Pasta z oliwek - składniki
100 g czarnych oliwek bez pestek
2 grubo pokrojone ząbki czosnku
3 garście świeżych liści bazylii
łyżeczka kaparów
2 łyżeczki soku z cytryny
100 ml oliwy extra virgin
sól, pieprz
Pasta z oliwek - przygotowanie
Bazylię myjemy, suszymy, dodajemy czosnek, oliwki, kapary i oliwę i wszystko miksujemy na grudkowatą pastę. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Do pieczonych i grillowanych warzyw, grzanek.
Pasta z buraczków z orzeszkami pinii
Dla 4 osób
Czas przygotowania: 10 minut
Pasta z buraczków z orzeszkami pinii Fot. 123rf.com
Pasta z buraczków z orzeszkami pinii - składniki
3 upieczone w piekarniku buraczki
70 ml oliwy extra virgin
4 łyżki uprażonych orzeszków pinii
3 łyżki świeżo startego parmezanu
sól, pieprz
Pasta z buraczków z orzeszkami pinii - przygotowanie
Upieczone i ostudzone buraki obieramy, kroimy w ćwiartki, miksujemy z oliwą, parmezanem i orzeszkami. Doprawiamy odrobiną soli i sporą ilością pieprzu. Pastę podajemy do grzanek, tostów lub pieczonych mięs.
Hummus z groszku z tofu i miętą
Dla 4 osób
Czas przygotowania: 20 minut
Hummus z groszku z tofu i miętą Fot. 123rf.com
Hummus z groszku z tofu i miętą - składniki
400 g świeżego zielonego groszku (może być mrożony)
kostka tofu naturalnego (180 g)
posiekane liście z 5 gałązek świeżej mięty
szczypta gałki muszkatołowej
zmiażdżony ząbek czosnku
po szczypcie: soli i pieprzu
Hummus z groszku z tofu i miętą - przygotowanie
Umyty, odcedzony groszek wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy około 5 minut. Odcedzamy, zostawiamy trochę wody z gotowania. Dodajemy do groszku pokruszone tofu, miętę, czosnek, gałkę, pieprz i odrobinę soli. Całość miksujemy na gładką masę, dolewając wody, w której gotował się groszek, by hummus nie był zbyt gęsty. Podajemy do młodych, pokrojonych na kawałki warzyw albo ze świeżym pieczywem.
Arabska pasta z pieczonej papryki
Dla 4 osób
Czas przygotowania: 15 minut + czas pieczenia papryki 15 minut
Arabska pasta z pieczonej papryki Fot. ALLEKO / 123rf.com
Arabska pasta z pieczonej papryki - składniki
3 strąki czerwonej papryki
50 g uprażonych, posiekanych migdałów
po łyżeczce soku z cytryny i płynnego miodu
ok. 100 ml oliwy extra virgin
sól, pieprz
Arabska pasta z pieczonej papryki - przygotowanie
Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne, miąższ smarujemy oliwą, pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 180 st. na grillu lub w piekarniku, aż skórka miejscami sczernieje. Zamykamy w papierowej torbie lub owijamy folią aluminiową na 5 minut.
Paprykę obieramy ze skórki, kroimy na kawałki. Dodajemy migdały, miód, sok z cytryny. Miksujemy, dolewając powoli oliwę, tylko tyle, aby powstał gęsty, dający się smarować sos. Podajemy do pieczonych ziemniaków, białego sera albo po prostu kawałka pieczywa.
Pasta z batata z tahiną i kolendrą
Dla 2 osób
Przygotowanie: 10 minut + czas pieczenia batatów 40 minut
Pasta z batata z tahiną i kolendrą Fot. 123rf.com
Pasta z batata z tahiną i kolendrą - składniki
duży batat
2 łyżeczki tahiny
1-2 łyżki posiekanej kolendry
ząbek czosnku
sól do smaku
Pasta z batata z tahiną i kolendrą - przygotowanie
Batata szorujemy pod zimną, bieżącą wodą, osuszamy i pieczemy 40 minut w 140 st. Studzimy, obieramy ze skórki, blendujemy z tahiną, kolendrą i obranym czosnkiem. Doprawiamy solą do smaku i jeszcze raz miksujemy na kremową pastę.
Pasta z kurczaka
Dla 4 osób
Czas przygotowania: 20 minut
Pasta z kurczaka Fot. 123rf.com
Pasta z kurczaka - składniki
200 g piersi kurczaka
cebula
oliwa
1/3 szklanki uprażonych orzechów włoskich
sok wyciśnięty z 1 cytryny
sól i pieprz
1/2 szklanki naturalnego serka homogenizowanego
Pasta z kurczaka - przygotowanie
Pierś kurczaka kroimy w plastry i grillujemy na patelni grillowej lub w piekarniku. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na oliwie na złoty kolor. Wszystkie składniki (poza serkiem) miksujemy na gładką masę. Dokładnie mieszamy z serkiem. Podajemy z grzankami z pszennego pieczywa.