Pstrąg to ryba doskonała na grill. Wystarczy rozgrzany ruszt i będzie gotowa w 5-7 minut. Najlepiej ją wcześniej wyfiletować, czyli usunąć kręgosłup i ości, co ułatwi nam jej zjedzenie. Tak przygotowane filety solimy od strony mięsa i odstawiamy w chłodne miejsce na ok. 15 minut. W tym czasie sól wyciągnie z ryby nadmiar wody, dzięki czemu nie będzie się rozpadać w czasie grillowania.
Opłukane z soli, osuszone, posmarowane oliwą i przyprawione pstrągi układamy skórą do dołu na ruszcie lub grillowej patelni. Pieczemy, aż mięso zetnie się do ok. 3/4 swej wysokości. Wtedy delikatnie odwracamy i grillujemy je nie dłużej niż 30 sekund, by mięso lekko się ścięło. Podajemy z sosem, np. holenderskim, grillowanymi warzywami, purée, np. selerowym.
Grillowanie pstrąga - krok 1
Pstrąga filetujemy - ostrym nożem wycinamy kręgosłup, a pęsetą usuwamy ości.
Grillowanie pstrąga - krok 2
Mięso posypujemy solą (najlepiej morską), wstawiamy na 15 minut do lodówki. Opłukujemy z soli pod zimną wodą, dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem.
Grillowanie pstrąga - krok 3
Filety delikatnie smarujemy oliwą od strony skóry, by w czasie grillowania nie przywarła do rusztu. Tuż przed pieczeniem posypujemy też pstrąga świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Grillowanie pstrąga - krok 4
Układamy na rozgrzanym grillu lub patelni grillowej skórą do dołu (wtedy filet się nie pozwija). Smażymy kilka minut, aż skórka stanie się chrupiąca, odwracamy i smażymy jeszcze 30 sekund.
Czytaj również:
- Jak marynować warzywa by były najlepsze na grilla? Zrezygnuj z... tłuszczu! Kucharz radzi
- Jak oczyścić krewetki? Instrukcja krok po kroku [ZDJĘCIA]
- Ryba w papilotach - krok po kroku [PRZEPIS]
- Jak się zabrać za ostrygi? Poradnik plus kilka przepisów z różnych stron świata
- Jak ugotować mule? Prosty przepis i kilka ważnych zasad
***
Michał Toczyłowski - współautor książki "Run&Cook. Kulinarny poradnik biegacza"; na co dzień uczy gotować w Akademii Kulinarnej Whirlpool. Informacje o warsztatach na: akademiakulinarnawhirlpool.pl/warsztaty/