Przepis dla 4 osób
Przygotowanie: 40 minut
Pikantny gulasz z soczewicy – składniki:
- 2 marchewki
- 2 cebule
- 2 winne jabłka
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 szklanki zielonej soczewicy
- łyżka curry
- łyżka kwaśnej śmietany
- 2 łyżki oliwy
- sól i pieprz
- 1/2 łyżeczki kuminu
- szklanka bulionu warzywnego
Jak zrobić pikantny gulasz z soczewicy:
1. Warzywa myjemy i obieramy. Cebulę drobno siekamy, marchewki i jabłko kroimy w słupki i skrapiamy sokiem z cytryny. Soczewicę płuczemy pod bieżącą wodą i zostawiamy do odsączenia. Curry mieszamy ze śmietaną.
2. Do garnka wlewamy oliwę, dodajemy cebulę i smażymy, aż się zeszkli. Następnie dodajemy pokrojone marchewki oraz jabłko i smażymy 3-4 minuty. Dodajemy soczewicę i smażymy kolejne 3-4 minuty. Na koniec wlewamy bulion, solimy i dodajemy pieprz do smaku, dorzucamy kumin i śmietanę wymieszaną z curry. Całość dokładnie mieszamy.
3. Garnek przykrywamy i całość dusimy ok. 20 minut, do momentu, aż soczewica zmięknie.
4. Gulasz podajemy z pieczywem lub z brązowym ryżem, na talerzu posypujemy posiekaną natką pietruszki.
