Przepis dla 4 osób
Przygotowanie: 40 minut

Pikantny gulasz z soczewicy – składniki:

  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 2 winne jabłka
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 szklanki zielonej soczewicy
  • łyżka curry
  • łyżka kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki oliwy
  • sól i pieprz
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • szklanka bulionu warzywnego

Jak zrobić pikantny gulasz z soczewicy:

1. Warzywa myjemy i obieramy. Cebulę drobno siekamy, marchewki i jabłko kroimy w słupki i skrapiamy sokiem z cytryny. Soczewicę płuczemy pod bieżącą wodą i zostawiamy do odsączenia. Curry mieszamy ze śmietaną.

2. Do garnka wlewamy oliwę, dodajemy cebulę i smażymy, aż się zeszkli. Następnie dodajemy pokrojone marchewki oraz jabłko i smażymy 3-4 minuty. Dodajemy soczewicę i smażymy kolejne 3-4 minuty. Na koniec wlewamy bulion, solimy i dodajemy pieprz do smaku, dorzucamy kumin i śmietanę wymieszaną z curry. Całość dokładnie mieszamy.

3. Garnek przykrywamy i całość dusimy ok. 20 minut, do momentu, aż soczewica zmięknie.

4. Gulasz podajemy z pieczywem lub z brązowym ryżem, na talerzu posypujemy posiekaną natką pietruszki.