Dla 4-5 osób
Przygotowanie: 40 minut plus marynowanie 30 minut
Kurczak marynowany z kaszą jęczmienną wiejską – składniki:
- pierś kruczka
- 4 łyżki oliwy
- ząbek czosnku
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
- 150 g kaszy jęczmiennej wiejskiej (może być inna ulubiona)
- łyżka oleju
- czerwona papryka
- czerwona cebula
- 4 suszone pomidory w oleju
- 8-10 czarnych oliwek bez pestek
- świeży koperek lub natka pietruszki
- sól i pieprz
Jak zrobić marynowanego kurczaka z kaszą jęczmienną wiejską:
1. Pierś kurczaka kroimy na plastry, lekko rozgniatamy palcami.
2. Na marynatę mieszamy oliwę, rozgnieciony ząbek czosnku, sok wyciśnięty z cytryny, szczyptę soli i pieprzu. Marynatą smarujemy mięso i odstawiamy do lodówki na co najmniej pół godziny.
3. Gotujemy 500 ml wody. Kaszę płuczemy pod bieżącą wodą. Osączoną wrzucamy do wrzącej wody, ew. lekko solimy i gotujemy na małym ogniu ok. 10 minut. Odstawiamy w ciepłe miejsce, aby napęczniała.
4. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy drobno pokrojoną paprykę, smażymy 5 minut, zdejmujemy paprykę i odstawiamy w ciepłe miejsce. Na tę samą patelnię wrzucamy pokrojoną w piórka czerwoną cebulę. Smażymy 3 minuty, dodajemy pokrojone suszone pomidory oraz oliwki. Podgrzewamy razem 5 minut i wrzucamy ugotowaną kaszę, mieszamy przez chwilę i zdejmujemy z patelni, przekładamy do miseczki i przykrywamy folią aluminiową.
5. Na tej samej patelni podgrzewamy łyżkę oleju i smażymy piersi kurczaka po 3 minuty z każdej strony.
6. Na talerzach układamy kaszę i kawałki piersi kurczaka udekorowane podsmażoną papryką, posypujemy posiekanym koperkiem lub natką pietruszki.