Fasolka szparagowa - zarówno zielona, jak i żółta odmiana - ze względu na swoje właściwości jest polecana cukrzykom (ma niski indeks glikemiczny) i kobietom w ciąży. Zawiera witaminę A oraz kwas foliowy i żelazo, dzięki czemu świetnie nadaje się też na składnik diety osób cierpiących na niedobór tego składnika. Żółta fasolka szparagowa jest delikatniejsza i bardziej kremowa, natomiast ta zielona - wyraźniejsza w smaku. Regularne spożywanie tego strączka wspomaga trawienie i obniża poziom cholesterolu, a ponadto wzmacnia układ odpornościowy, łagodzi objawy PMS oraz menopauzy i wspomaga leczenie artretyzmu.
Wartości odżywcze: kalorie – 431; białko – 28,66 g; tłuszcze – 19,9 g; węglowodany – 35,48 g
Przepis dla 1 osoby
Dieta: tradycyjna
Czas przygotowania: 25-40 minut
Makaron wstążki z łososiem i fasolką - składniki:
- 150 g fasolki szparagowej mrożonej
- 50 g cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 100 g łososia
- 30 g makaronu pełnoziarnistego - gniazda, wstążki
- pół łyżki oliwy z oliwek
- szczypta pieprzu czarnego
- szczypta soli białej
- 1 łyżka soku z cytryny
Makaron wstążki z łososiem i fasolką - sposób przygotowania:
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Łososia kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko solimy, posypujemy pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez mniej więcej 10 minut. Fasolkę gotujemy al dente.
Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oliwy, dodajemy posiekaną cebulę oraz czosnek i chwilę podsmażamy. Dodajemy fasolkę pokrojoną w mniejsze kawałki, podzielonego w dłoniach łososia oraz ugotowany makaron. Dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.