Indyk plasuje się na pierwszym miejscu podium wśród mięs w kategorii wpływu na zdrowie - zawiera on bowiem więcej składników mineralnych nie tylko w porównaniu do kury, ale także wołowiny i wieprzowiny. Mięso z indyka jest źródłem żelaza, magnezu, cynku, selenu, miedzi oraz potasu, a ponadto dostarcza witamin z grupy B. Jego chude mięso ma niższą wartość energetyczną niż kurczak, a przy tym więcej białka - oznacza to, że jest idealne dla osób prowadzących aktywny tryb życia, którym zależy na podaży tego makroskładnika. Ponadto indyk zawiera mniej tłuszczu niż inne rodzaje drobiu. Wybierając metodę obróbki termicznej tak, aby zachować nie tylko walory smakowe, ale także odżywcze, warto zdecydować się na gotowanie klasyczne w wodzie lub na parze, pieczenie, duszenie oraz grillowanie. Indyk doskonale smakuje również mielony oraz w różnego rodzaju sosach - na przykład w pieczarkowym z dzisiejszego przepisu.

Wartości odżywcze: kalorie – 398 kcal; białko – 25,05 g; tłuszcze – 16,51 g; węglowodany – 40,32 g

Przepis dla 1 osoby

Dieta: tradycyjna

Czas przygotowania: 35-45 minut

Pulpeciki z indyka w sosie pieczarkowym - składniki:

  • 50 g cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 40 g kaszy gryczanej
  • 100 g świeżych pieczarek
  • 1 szczypta pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka tymianku suszonego
  • 1 szczypta soli białej
  • 50 g śmietany 18% tłuszczu
  • 10 g sosu sojowego, mniej sodu 
  • 70 g mięsa mielonego z indyka 

Pulpeciki z indyka w sosie pieczarkowym - sposób przygotowania:

Mięso przyprawiamy solą, pieprzem i dokładnie wyrabiamy w dłoniach. Nie ma potrzeby dodawania jajka. Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki i przekładamy na patelnię. Lekko solimy i dusimy, aż puszczą wodę. Dodajemy do nich przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną cebulę. po 5-7 min dodajemy śmietanę i sos sojowy. W sos wkładamy pulpeciki, przykrywamy patelnię, zmniejszamy płomień i dusimy, aż mięso będzie gotowe. W tym czasie gotujemy kaszę według instrukcji na opakowaniu.