• Frittata z cukinią i groszkiem to przepis, który możemy przygotować z wyprzedzeniem lub zrobić więcej porcji i przechowywać w lodówce.
  • W tym daniu znajdziemy dużo pełnowartościowego białka. Nie zapominajmy o węglowodanach złożonych z pieczywa, by było ono prawidłowo skomponowane.
  • Ten przepis możemy przygotować zarówno w piekarniku, jak i na patelni.

Kaloryczność: 414 kcal

Czas przygotowania: 15 minut

Czas pieczenia: 20 min

Przepis dla 1 osoby

Dieta: wegetariańska

Frittata z cukinią i groszkiem - składniki:

  • 2 jaja kurze
  • ½ cebuli
  • 2 łyżki szczypiorku
  • 150 g cukinii
  • 80 g groszku zielonego
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • Szczypta pieprzu
  • Szczypta soli
  • 1 kromka chleba pełnoziarnistego
  • 4 plastry pomidorów suszonych w oleju 

Frittata z cukinią i groszkiem - sposób przygotowania:

Cebulę drobno siekamy, cukinię kroimy w kostkę. Jajka dokładnie roztrzepujemy z wodą i solą. Dodajemy szczypior, groszek i suszone pomidory. 

Na patelni (którą można włożyć do piekarnika) rozgrzewamy oliwę. 

Wrzucamy drobno posiekaną cebulkę, smażymy przez 2-3 minuty. Dodajemy cukinię, smażymy dalej przez kolejne 3-4 minuty. 

Wlewamy masę jajeczną.

Smażymy na małym ogniu przez 3-4 minuty. Wkładamy patelnię do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Możemy też zostawić danie na patelni, zmniejszyć płomień i smażyć na niedużym ogniu pod przykryciem do ścięcia się jajek.

Jeśli wybieramy opcję z naczyniem żaroodpornym, to gotowe warzywa przekładamy do naczynia i wtedy dodajemy masę jajeczną. 

Pieczemy jeszcze kilka minut, aż wierzch omletu całkowicie się zetnie i ładnie przyrumieni (czas pieczenia będzie uzależniony od grubości masy jajecznej, im większa patelnia, tym omlet spędzi mniej czasu w piekarniku). 

Patelnię ostrożnie wyjmujemy z piekarnika.

Podajemy z dodatkiem pieczywa.