- Frittata z cukinią i groszkiem to przepis, który możemy przygotować z wyprzedzeniem lub zrobić więcej porcji i przechowywać w lodówce.
- W tym daniu znajdziemy dużo pełnowartościowego białka. Nie zapominajmy o węglowodanach złożonych z pieczywa, by było ono prawidłowo skomponowane.
- Ten przepis możemy przygotować zarówno w piekarniku, jak i na patelni.
Kaloryczność: 414 kcal
Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 20 min
Przepis dla 1 osoby
Dieta: wegetariańska
Frittata z cukinią i groszkiem - składniki:
- 2 jaja kurze
- ½ cebuli
- 2 łyżki szczypiorku
- 150 g cukinii
- 80 g groszku zielonego
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- Szczypta pieprzu
- Szczypta soli
- 1 kromka chleba pełnoziarnistego
- 4 plastry pomidorów suszonych w oleju
Frittata z cukinią i groszkiem - sposób przygotowania:
Cebulę drobno siekamy, cukinię kroimy w kostkę. Jajka dokładnie roztrzepujemy z wodą i solą. Dodajemy szczypior, groszek i suszone pomidory.
Na patelni (którą można włożyć do piekarnika) rozgrzewamy oliwę.
Wrzucamy drobno posiekaną cebulkę, smażymy przez 2-3 minuty. Dodajemy cukinię, smażymy dalej przez kolejne 3-4 minuty.
Wlewamy masę jajeczną.
Smażymy na małym ogniu przez 3-4 minuty. Wkładamy patelnię do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Możemy też zostawić danie na patelni, zmniejszyć płomień i smażyć na niedużym ogniu pod przykryciem do ścięcia się jajek.
Jeśli wybieramy opcję z naczyniem żaroodpornym, to gotowe warzywa przekładamy do naczynia i wtedy dodajemy masę jajeczną.
Pieczemy jeszcze kilka minut, aż wierzch omletu całkowicie się zetnie i ładnie przyrumieni (czas pieczenia będzie uzależniony od grubości masy jajecznej, im większa patelnia, tym omlet spędzi mniej czasu w piekarniku).
Patelnię ostrożnie wyjmujemy z piekarnika.
Podajemy z dodatkiem pieczywa.