Sałatka z truskawkami, szparagami i serem kaszubskim - składniki:
- 0,5 kg truskawek
- 250g zielonych szparagów
- 80g mixu liści sałatkowych
- 20g sera kaszubskiego (ew. sera korycińskiego lub fety)
- pół szklanki orzechów włoskich
- 1 łodyga selera naciowego
- kilka listków świeżej bazylii
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki cukru
Dressing:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- łyżka miodu
- łyżka octu jabłkowego
- łyżeczka musztardy
- sok z połowy cytryny
- szczypta soli i pieprzu,
Sałatka z truskawkami, szparagami i serem kaszubskim - przepis:
Szparagi myjemy i odłamujemy twarde końcówki (same złamią się w odpowiednim miejscu). W wysokim garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli i cukru. Szparagi gotujemy 5-6 minut, ustawione pionowo, tak aby ich główki wystawały nad powierzchnię wody.
Truskawki myjemy i kroimy na mniejsze cząstki.
Orzechy włoskie prażymy kilka minut na rozgrzanej, suchej patelni.
Seler naciowy myjemy i kroimy na plasterki.
Składniki na dressing mieszamy w miseczce.
Ser kaszubski kroimy w kosteczkę.
Na talerzu układamy kolejno mix sałat, truskawki, ser, seler naciowy, orzechy, szparagi i listki bazylii. Skraplamy dressingiem.