- Starożytni Grecy bazylię nazywali podobno "ziołem wartym króla", które łączy ze sobą nuty mięty, anyżu oraz pieprzu.
- Makaron rurki z mozzarellą i bazylią łączy to, co najlepsze we włoskiej kuchni - świeży makaron, kremową mozzarellę, pomidorki koktajlowe oraz świeżą bazylię.
Kaloryczność: 388 kcal
Czas przygotowania: 15 minut
Przepis dla 1 osoby
Dieta: wegetariańska
Makaron rurki z mozzarellą i bazylią - składniki:
- kilka listków bazylii
- ½ cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 60 g makaronu pełnoziarnistego, rurki
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 5 pomidorków koktajlowych
- szczypta pieprzu
- ½ kulki (ok. 65 g) sera mozzarella light
- szczypta soli
Makaron rurki z mozzarellą i bazylią - sposób przygotowania:
Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekaną cebulę, czosnek i przekrojone na połówki pomidorki.
Przyprawiamy pieprzem i solą. Dodajemy ugotowany makaron i porwaną w dłoniach mozzarellę.
Jak ser lekko się rozpuści, przekładamy do miseczki i posypujemy bazylią.