• Starożytni Grecy bazylię nazywali podobno "ziołem wartym króla", które łączy ze sobą nuty mięty, anyżu oraz pieprzu.
  • Makaron rurki z mozzarellą i bazylią łączy to, co najlepsze we włoskiej kuchni - świeży makaron, kremową mozzarellę, pomidorki koktajlowe oraz świeżą bazylię. 

Kaloryczność: 388 kcal

Czas przygotowania: 15 minut

Przepis dla 1 osoby

Dieta: wegetariańska

Makaron rurki z mozzarellą i bazylią - składniki:

  • kilka listków bazylii
  • ½ cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 60 g makaronu pełnoziarnistego, rurki 
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • szczypta pieprzu
  • ½ kulki (ok. 65 g) sera mozzarella light
  • szczypta soli

Makaron rurki z mozzarellą i bazylią - sposób przygotowania:

Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. 

Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekaną cebulę, czosnek i przekrojone na połówki pomidorki.

Przyprawiamy pieprzem i solą. Dodajemy ugotowany makaron i porwaną w dłoniach mozzarellę. 

Jak ser lekko się rozpuści, przekładamy do miseczki i posypujemy bazylią.