- Przepis na makaron wstążki z łososiem i szparagami jest smaczny i na ciepło, i na zimno! Jeśli nie lubicie wysokich wiosennych temperatur, to wersja nr 2 zadziała chłodząco, przez co sprawdzi się idealnie.
Kaloryczność: 416 kcal
Czas przygotowania: 20 minut
Przepis dla 1 osoby
Dieta: tradycyjna
Makaron wstążki z łososiem i szparagami - składniki:
- ½ cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 70 g świeżego łososia
- 50 g makaronu pełnoziarnistego wstążki
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- Szczypta pieprzu
- Szczypta soli
- 4 szparagi
- 1 łyżka soku z cytryny
Jak przygotować Makaron wstążki z łososiem i szparagami?
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Łososia układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko solimy, posypujemy pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez ok. 10 min.
Szparagi gotujemy al dente.
Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oliwy, dodajemy posiekaną cebulę oraz czosnek i chwilę podsmażamy. Dodajemy szparagi pokrojone w mniejsze kawałki, podzielonego w dłoniach łososia oraz ugotowany makaron.
Dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.