• Przepis na makaron wstążki z łososiem i szparagami jest smaczny i na ciepło, i na zimno! Jeśli nie lubicie wysokich wiosennych temperatur, to wersja nr 2 zadziała chłodząco, przez co sprawdzi się idealnie.

Kaloryczność: 416 kcal

Czas przygotowania: 20 minut

Przepis dla 1 osoby

Dieta: tradycyjna

Makaron wstążki z łososiem i szparagami - składniki:

  • ½ cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 70 g świeżego łososia
  • 50 g makaronu pełnoziarnistego wstążki
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • Szczypta pieprzu
  • Szczypta soli 
  • 4 szparagi
  • 1 łyżka soku z cytryny

Jak przygotować Makaron wstążki z łososiem i szparagami?

Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Łososia układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko solimy, posypujemy pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez ok. 10 min.

Szparagi gotujemy al dente.

Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oliwy, dodajemy posiekaną cebulę oraz czosnek i chwilę podsmażamy. Dodajemy szparagi pokrojone w mniejsze kawałki, podzielonego w dłoniach łososia oraz ugotowany makaron.

Dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.