Dla 4 osób, przygotowanie: 40 minut

Pstrąg pieczony z pieprzem i rozmarynem - składniki:

4 średnie pstrągi
2 cytryny
2 łyżki masła
łyżka świeżego posiekanego rozmarynu
łyżka marynowanego czerwonego pieprzu
sól
pieprz cytrynowy

Pstrąg pieczony z pieprzem i rozmarynem - sposób przygotowania:

Pstrągi sprawiamy, płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy papierowym ręcznikiem. Oprószamy solą i pieprzem cytrynowym, skrapiamy sokiem wyciśniętym z jednej cytryny. Odstawiamy na 10 minut. Dno żaroodpornego naczynia smarujemy cienko masłem, układamy pstrągi w jednej warstwie, smarujemy resztą masła. Oprószamy rozmarynem, posypujemy marynowanym pieprzem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 250 st., pieczemy 15-20 min (w zależności od wielkości ryby). Podajemy przybrane plastrami drugiej cytryny.