Wartości odżywcze: kalorie - 457 kcal; białko - 24 g; tłuszcze - 21,44 g; węglowodany - 47,6 g

Przepis dla 1 osoby
Czas przygotowania: 20 min

Placuszki warzywne z kozim serem - składniki

  • jajko
  • 100 g cukinii 
  • 3 i 1/4 łyżki jogurtu naturalnego 2%
  • 2 marchewki
  • 1/8 szklanki (20ml) mleka 2%
  • 1/2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 i 1/2 łyżeczki natki pietruszki
  • łyżeczka czosnku w proszku
  • łyżeczka suszonego oregano
  • 3 szczypty czarnego pieprzu
  • łyżeczka suszonego tymianku
  • 40 g miękkiego sera koziego
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 2 łyżki (30 g) mąki pszennej pełnoziarnistej

Jak zrobić placuszki warzywne z kozim serem?

Warzywa ścieramy na tarce o grubych oczkach. solimy i odstawiamy na kilka minut. Następnie Odciskamy nadmiar wody.

Robimy sos, mieszając jogurt z ziołami.

Do warzyw dodajemy jajko, mąkę, mleko oraz przyprawy. Dokładnie mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy oliwę, wlewamy ciasto i smażymy placki na złoty kolor. Przekładamy je na talerz i posypujemy pokruszonym kozim serem. Podajemy z sosem jogurtowym.