Wartość odżywcza: kalorie - 431 kcal; białko - 24,56 g; tłuszcze - 18,09 g; węglowodany - 46,01 g

Dla 1 osoby
Przygotowanie: 20 minut

Klasyczna szakszuka - składniki

ząbek czosnku
1/2 łyżki oliwy z oliwek
200 g pomidorów w puszce
2/3 łyżeczki kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki kolendry
2 szczypty pieprzu
1/6 łyżeczki soli
2 kromki chleba pełnoziarnistego
5 garści świeżych liści kolendry
2 jajka

Jak zrobić klasyczną szakszukę?

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Po chwili dorzucamy pomidory i podgrzewamy sos, aż zgęstnieje. Doprawiamy kminem rzymskim, kolendrą (ziarna), solą i pieprzem. Możemy dodać chili.

Za pomocą łyżki robimy wgłębienie w sosie i wbijamy jajka. Przykrywamy i podgrzewamy na małym ogniu aż białko jajek się zetnie. Na koniec szakszukę posypujemy świeżą kolendrą (lub natką pietruszki).

Danie podajemy na gorąco z pieczywem.