Komosa ryżowa bywa często używana jako alternatywa dla ryżu, kaszy kuskus i ziemniaków. Jest cennym źródłem aminokwasów, białka, witaminy B1 (tiaminy) i B2 (ryboflawiny), kwasu foliowego oraz składników mineralnych (m.in. żelaza, cynku, magnezu, fosforu i potasu).

Wartości odżywcze: kalorie - 398 kcal; białko - 19,36 g; tłuszcze - 11,81 g; węglowodany - 59,26 g

Przepis dla 1 osoby
Czas przygotowania: 25 min

Sałatka z komosy ryżowej i łososia wędzonego - składniki

1/3 łyżki miodu
1/2 łyżki oliwy z oliwek
200 g pomelo
3 szczypty pieprzu
1/3  łyżeczki soli
2 łodygi selera naciowego
3 szczypty czarnego pieprz
1/3 łyżeczki soli
2 selery naciowe
40 g komosy ryżowej (quinoa)
50 g łososia wędzonego
10 g świeżych liści kolendry
1 i 2/3 łyżki soku z cytryny

Jak zrobić sałatkę z komosy ryżowej i łososia wędzonego?

Gotujemy komosę ryżową według instrukcji na opakowaniu.

Selera naciowego myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie paski. Pomelo myjemy, obieramy z skóry i białych błonek.

Komosę mieszamy z selerem naciowym, podzielonym na cząstki pomelo, oliwą i ziołami. Dodajemy plasterki łososia. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą, pieprzem i odrobiną miodu (opcjonalnie).