O zaletach miodu można mówić długo. I nic w tym dziwnego – to w pełni naturalny, zdrowy zamiennik białego cukru, który nie tylko potrafi osłodzić nam codzienne życie, ale i zawiera całe bogactwo korzystnych dla nas składników. Białko, jod, magnez, żelazo, witaminy z grupy B i C, do tego działające antyoksydacyjnie polifenole i flawonoidy, to tylko część elementów, które sprawiają, że miód jest doskonałym uzupełnieniem naszej codziennej diety. Bo poza tym, że rozgrzewa, działa przeciwzapalnie, przeciwalergicznie, rozkurczowo i regenerująco, potrafi też łagodzić stres i wzmacnia naszą odporność.
Czy jednak na pewno w pełni wykorzystujemy jego potencjał? Z tym bywa różnie. Warto jednak pamiętać, że walorami smakowymi miodu możemy się cieszyć nie tylko na słodko. To bowiem doskonały dodatek nie tylko do różnej maści deserów i napojów, ale i dań wytrawnych. Świetnie sprawdzi się jako składnik sosu do sałatek, dodatek do kanapki z serem pleśniowym i figą, element marynaty do pieczonych mięs i warzyw, czy zamiennik brązowego cukru w potrawach orientalnych. Poza smakiem doda im koloru, czasem chrupkości, przyda się też przy karmelizowaniu na patelni.
Jaki miód wybrać? Najważniejsze, by był naturalny. Reszta to kwestia naszych preferencji. I tak na przykład do większości napojów i potraw będą pasowały miody wielokwiatowe i lipowe, dzieciom również najbardziej smakują te łagodne i delikatne, takie jak rzepak czy akacja. Wielbicieli smaków bardziej wyrazistych zadowolić powinien z kolei miód gryczany. Warto też poeksperymentować i np. do dań z nutką orientu dodać miód pomarańczowy. Bo nie ma tu znaczenia, jaką kuchnię preferujemy. Miód sprawdzi się zarówno w takich daniach jak tradycyjny schab na rodzinnym obiedzie, włoska sałatka na lekki lunch, jak i marokański tagine na pyszną kolację.
Miód będzie też idealnym składnikiem różnej maści dań azjatyckich. Połączenie jego naturalnej słodyczy ze smakami ostrym, kwaśnym, czy słynnym umami, sprawi, że poza sosem sojowym i octem ryżowym miód na stałe zagości w kuchennych szafkach wielbicieli orientu.
Proponujemy trzy przepisy z miodem – wszystkie wytrawne, wszystkie efektowne, ale nie wymagające spędzenia długich godzin w kuchni. Każdy też z wykorzystaniem innego rodzaju miodu. Zachęcamy jednak do eksperymentów. Szczególnie że wystarczy łyżka miodu, by wzbogacić smak nawet tych znanych i sprawdzonych dań, które przygotowujemy od lat.
Przepisy na potrawy z miodem
Schab pieczony z rodzynkami i szalotką w miodowej glazurze
przepis z bloga Absolutnie Dobre
Schab pieczony z rodzynkami i szalotką w miodowej glazurze - składniki
1 kg schabu bez kości
0,5 szklanki oleju rzepakowego
4 łyżki masła
2 szklanki bulionu
300 g szalotek
3 łyżki rodzynek
2 łyżki miodu gryczanego
3 łyżki rozdrobnionych orzechów włoskich
sól
pieprz
Schab pieczony z rodzynkami i szalotką w miodowej glazurze - przygotowanie:
Nagrzewamy piekarnik do 180 st. C. Schab lekko solimy i doprawiamy pieprzem z każdej strony. Na patelni rozgrzewamy część oleju z częścią masła, obsmażamy na niej mięso ze wszystkich stron. Następnie przekładamy schab do żaroodpornego naczynia, zalewamy częścią bulionu i przykrywamy pokrywką. Wstawiamy do piekarnika na 2 godziny.
Gdy mięso się piecze, obieramy szalotki i wrzucamy do wrzącej wody. Gotujemy 5 minut, a następnie odcedzamy. Rodzynki wsypujemy do miski i zalewamy gorącą wodą, by nieco zmiękły. Następnie na patelni rozgrzewamy resztę oleju i masła, dodajemy podgotowane cebulki i smażymy aż się zeszklą. Odcedzamy rodzynki i dodajemy je do szalotek wraz z orzechami. Smażymy około 6 minut.
Około 15 minut przed końcem pieczenia dodajemy do mięsa składniki z patelni. Wierzch schabu obficie smarujemy miodem gryczanym. Wkładamy ponownie do piekarnika, tym razem bez przykrywki, by mięso się zrumieniło.
Cytrusowa sałatka z kasza kuskus i miodem pomarańczowym
przepis Oli Sadłowskiej
Cytrusowa sałatka z kasza kuskus i miodem pomarańczowym - składniki:
2 małe pomarańcze
15 kolorowych pomidorków koktajlowych
1 mała cukinia
150 g fety lub twarogu
100 g wędzonego łososia
mały pęczek świeżej kolendry
2 łyżki miodu pomarańczowego
2 łyżeczki musztardy francuskiej
1 łyżka octu lub soku z cytryny
1 łyżka oliwy + do grillowania
duży ząbek czosnku
sól i pieprz do smaku
Cytrusowa sałatka z kasza kuskus i miodem pomarańczowym - przygotowanie:
Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zostawiamy do wystudzenia. Cukinię kroimy w 1,5-centymetrowe plasterki, oprószamy solą i polewamy oliwą. Następnie grillujemy do miękkości i zarumienienia.
Pomidorki kroimy na połówki, a wędzonego łososia na drobne kawałki. 1,5 pomarańczy obieramy i filetujemy, by pozbyć się białej skórki.
Kaszę przesypujemy do dużej miski, dodajemy do niej drobno posiekaną kolendrę, mieszamy i wykładamy na dwa talerze. Dodajemy łososia, pomidorki, cukinię i fileciki z pomarańczy. Posypujemy rozkruszoną fetą.
Czas na sos. Do słoiczka wyciskamy sok z połowy pomarańczy, dodajemy miód pomarańczowy, musztardę francuską, oliwę, ocet, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem polewamy ułożoną na talerzach sałatkę.
Kurczak duszony w sosie własnym z dodatkiem cebuli i miodu
przepis z bloga Zrób to Smacznie
Kurczak duszony w sosie własnym z dodatkiem cebuli i miodu - składniki:
1 kg pałek lub podudzi z kurczaka
2 średniej wielkości cebule
1 łyżeczka majeranku
5 łyżek oleju
1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
0,5 łyżeczki ostrej papryki mielonej
2 łyżeczki płynnego miodu lipowego
2 łyżeczki musztardy miodowej
sól do smaku
ok. 1 szklanki wody do podlewania mięsa
Kurczak duszony w sosie własnym z dodatkiem cebuli i miodu - przygotowanie:
W misce mieszamy olej, miód, musztardę, sól, obie papryki i majeranek. Mięso wkładamy do miski, dokładnie pokrywamy marynatą. Odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Podsmażamy zamarynowane mięso z jednej strony. Następnie obracamy kurczaka na drugą stronę, a po jego bokach układamy pokrojoną cebulę, aby lekko się zarumieniła.
Podsmażone z obu stron mięso podlewamy połową szklanki wody. Zmniejszamy moc palnika, przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy około 20 minut. W trakcie sprawdzamy ilość wody na patelni, w razie potrzeby dolewamy. Po 20 minutach przekładamy mięso na drugą stronę i dusimy kolejne 15-20 minut, wciąż kontrolując ilość wody. Czas duszenia zależy od wielkości kawałków mięsa.