O zaletach miodu można mówić długo. I nic w tym dziwnego – to w pełni naturalny, zdrowy zamiennik białego cukru, który nie tylko potrafi osłodzić nam codzienne życie, ale i zawiera całe bogactwo korzystnych dla nas składników. Białko, jod, magnez, żelazo, witaminy z grupy B i C, do tego działające antyoksydacyjnie polifenole i flawonoidy, to tylko część elementów, które sprawiają, że miód jest doskonałym uzupełnieniem naszej codziennej diety. Bo poza tym, że rozgrzewa, działa przeciwzapalnie, przeciwalergicznie, rozkurczowo i regenerująco, potrafi też łagodzić stres i wzmacnia naszą odporność.

Czy jednak na pewno w pełni wykorzystujemy jego potencjał? Z tym bywa różnie. Warto jednak pamiętać, że walorami smakowymi miodu możemy się cieszyć nie tylko na słodko. To bowiem doskonały dodatek nie tylko do różnej maści deserów i napojów, ale i dań wytrawnych. Świetnie sprawdzi się jako składnik sosu do sałatek, dodatek do kanapki z serem pleśniowym i figą, element marynaty do pieczonych mięs i warzyw, czy zamiennik brązowego cukru w potrawach orientalnych. Poza smakiem doda im koloru, czasem chrupkości, przyda się też przy karmelizowaniu na patelni.

Jaki miód wybrać? Najważniejsze, by był naturalny. Reszta to kwestia naszych preferencji. I tak na przykład do większości napojów i potraw będą pasowały miody wielokwiatowe i lipowe, dzieciom również najbardziej smakują te łagodne i delikatne, takie jak rzepak czy akacja. Wielbicieli smaków bardziej wyrazistych zadowolić powinien z kolei miód gryczany. Warto też poeksperymentować i np. do dań z nutką orientu dodać miód pomarańczowy. Bo nie ma tu znaczenia, jaką kuchnię preferujemy. Miód sprawdzi się zarówno w takich daniach jak tradycyjny schab na rodzinnym obiedzie, włoska sałatka na lekki lunch, jak i marokański tagine na pyszną kolację.

Miód będzie też idealnym składnikiem różnej maści dań azjatyckich. Połączenie jego naturalnej słodyczy ze smakami ostrym, kwaśnym, czy słynnym umami, sprawi, że poza sosem sojowym i octem ryżowym miód na stałe zagości w kuchennych szafkach wielbicieli orientu.

Proponujemy trzy przepisy z miodem – wszystkie wytrawne, wszystkie efektowne, ale nie wymagające spędzenia długich godzin w kuchni. Każdy też z wykorzystaniem innego rodzaju miodu. Zachęcamy jednak do eksperymentów. Szczególnie że wystarczy łyżka miodu, by wzbogacić smak nawet tych znanych i sprawdzonych dań, które przygotowujemy od lat.

Przepisy na potrawy z miodem

Schab pieczony z rodzynkami i szalotką w miodowej glazurze

przepis z bloga Absolutnie Dobre

Schab pieczony z rodzynkami i szalotką w miodowej glazurzeSchab pieczony z rodzynkami i szalotką w miodowej glazurze Absolutnie dobre

Schab pieczony z rodzynkami i szalotką w miodowej glazurze - składniki

1 kg schabu bez kości

0,5 szklanki oleju rzepakowego

4 łyżki masła

2 szklanki bulionu

300 g szalotek

3 łyżki rodzynek

2 łyżki miodu gryczanego

3 łyżki rozdrobnionych orzechów włoskich

sól

pieprz

Schab pieczony z rodzynkami i szalotką w miodowej glazurze - przygotowanie:

Nagrzewamy piekarnik do 180 st. C. Schab lekko solimy i doprawiamy pieprzem z każdej strony. Na patelni rozgrzewamy część oleju z częścią masła, obsmażamy na niej mięso ze wszystkich stron. Następnie przekładamy schab do żaroodpornego naczynia, zalewamy częścią bulionu i przykrywamy pokrywką. Wstawiamy do piekarnika na 2 godziny.

Gdy mięso się piecze, obieramy szalotki i wrzucamy do wrzącej wody. Gotujemy 5 minut, a następnie odcedzamy. Rodzynki wsypujemy do miski i zalewamy gorącą wodą, by nieco zmiękły. Następnie na patelni rozgrzewamy resztę oleju i masła, dodajemy podgotowane cebulki i smażymy aż się zeszklą. Odcedzamy rodzynki i dodajemy je do szalotek wraz z orzechami. Smażymy około 6 minut.

Około 15 minut przed końcem pieczenia dodajemy do mięsa składniki z patelni. Wierzch schabu obficie smarujemy miodem gryczanym. Wkładamy ponownie do piekarnika, tym razem bez przykrywki, by mięso się zrumieniło.

Cytrusowa sałatka z kasza kuskus i miodem pomarańczowym

przepis Oli Sadłowskiej

Cytrusowa sałatka z kasza kuskus i miodem pomarańczowymCytrusowa sałatka z kasza kuskus i miodem pomarańczowym Ola Sadłowska

Cytrusowa sałatka z kasza kuskus i miodem pomarańczowym - składniki:

2 małe pomarańcze

15 kolorowych pomidorków koktajlowych

1 mała cukinia

150 g fety lub twarogu

100 g wędzonego łososia

mały pęczek świeżej kolendry

2 łyżki miodu pomarańczowego

2 łyżeczki musztardy francuskiej

1 łyżka octu lub soku z cytryny

1 łyżka oliwy + do grillowania

duży ząbek czosnku

sól i pieprz do smaku

Cytrusowa sałatka z kasza kuskus i miodem pomarańczowym - przygotowanie:

Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zostawiamy do wystudzenia. Cukinię kroimy w 1,5-centymetrowe plasterki, oprószamy solą i polewamy oliwą. Następnie grillujemy do miękkości i zarumienienia.

Pomidorki kroimy na połówki, a wędzonego łososia na drobne kawałki. 1,5 pomarańczy obieramy i filetujemy, by pozbyć się białej skórki.

Kaszę przesypujemy do dużej miski, dodajemy do niej drobno posiekaną kolendrę, mieszamy i wykładamy na dwa talerze. Dodajemy łososia, pomidorki, cukinię i fileciki z pomarańczy. Posypujemy rozkruszoną fetą.

Czas na sos. Do słoiczka wyciskamy sok z połowy pomarańczy, dodajemy miód pomarańczowy, musztardę francuską, oliwę, ocet, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem polewamy ułożoną na talerzach sałatkę.

Kurczak duszony w sosie własnym z dodatkiem cebuli i miodu

przepis z bloga Zrób to Smacznie

Kurczak duszony w sosie własnym z dodatkiem cebuli i mioduKurczak duszony w sosie własnym z dodatkiem cebuli i miodu Picasa

Kurczak duszony w sosie własnym z dodatkiem cebuli i miodu - składniki:

1 kg pałek lub podudzi z kurczaka

2 średniej wielkości cebule

1 łyżeczka majeranku

5 łyżek oleju

1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej

0,5 łyżeczki ostrej papryki mielonej

2 łyżeczki płynnego miodu lipowego

2 łyżeczki musztardy miodowej

sól do smaku

ok. 1 szklanki wody do podlewania mięsa

Kurczak duszony w sosie własnym z dodatkiem cebuli i miodu - przygotowanie:

W misce mieszamy olej, miód, musztardę, sól, obie papryki i majeranek. Mięso wkładamy do miski, dokładnie pokrywamy marynatą. Odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Podsmażamy zamarynowane mięso z jednej strony. Następnie obracamy kurczaka na drugą stronę, a po jego bokach układamy pokrojoną cebulę, aby lekko się zarumieniła.

Podsmażone z obu stron mięso podlewamy połową szklanki wody. Zmniejszamy moc palnika, przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy około 20 minut. W trakcie sprawdzamy ilość wody na patelni, w razie potrzeby dolewamy. Po 20 minutach przekładamy mięso na drugą stronę i dusimy kolejne 15-20 minut, wciąż kontrolując ilość wody. Czas duszenia zależy od wielkości kawałków mięsa.