Hiszpański gulasz z chorizo i kurczaka

Hiszpański gulasz z chorizo i kurczakaHiszpański gulasz z chorizo i kurczaka Fot. 123rf.com

Przepis dla 2 osób
Przygotowanie: 60 minut

Hiszpański gulasz z chorizo i kurczaka - składniki

  • 2 ząbki czosnku
  • czerwona cebula
  • 100 g kiełbasy chorizo
  • 100 g pomidorów
  • 200 g dowolnego mięsa z kurczaka
  • marchewka
  • 2 duże ziemniaki
  • 2-3 łyżek oliwy
  • 1/2 kieliszka czerwonego wytrawnego wina
  • gałązka tymianku
  • 150 ml bulionu warzywnego lub drobiowego

Jak zrobić hiszpański gulasz z chorizo i kurczaka?

Cebulę i czosnek obieramy, czosnek drobno siekamy, a cebulę kroimy w kostkę. Chorizo kroimy w kostkę. Pomidory przelewamy wrząca wodą, zdejmujemy z nich skórę i drobno kroimy. Marchew i ziemniaki myjemy, obieramy. Marchew kroimy w talarki, ziemniaki w kostkę. Mięso kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki.

Do garnka wlewamy oliwę, gdy będzie dobrze rozgrzana, dodajemy czosnek oraz cebulę i chwilę smażymy. Dokładamy chorizo i całość podlewamy winem. Podgrzewamy tak długo, aż płynu zmniejszy swoją objętość. Wtedy do garnka dodajemy pomidory, kurczaka oraz pokrojone warzywa. Przyprawiamy tymiankiem i wlewamy bulion.

Danie dusimy na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu, by się nie przypaliło. Po ok. 45 minutach gulasz powinien być gotowy. Najlepiej smakuje ze świeżym wiejskim chlebem lub bagietką.

Leczo z kiełbasą

Leczo, Kuchnia węgierskaLeczo, Kuchnia węgierska Fot. Marcin Kiełbiewski

Przepis dla 2 osób
Przygotowanie: 45 minut

Leczo z kiełbasą - składniki

  • 75 g wędzonego boczku lub wędzonej słoniny
  • 50 g smalcu
  • 250 g cebuli
  • pół łyżki mielonej słodkiej papryki
  • 350 g oczyszczonej z gniazd nasiennych zielonej papryki
  • sól
  • 250 g obranych ze skóry pomidorów
  • pół papryczka czuszka
  • 120 g dowolnej kiełbasy (ale nie suchej)

Jak zrobić leczo z kiełbasą?

Boczek i słoninę kroimy w kostkę. Cebulę myjemy, obieramy i kroimy w plastry. Zieloną paprykę i pomidory myjemy. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w paski, zaś pomidory na ćwiartki.

Na patelnię wrzucamy boczek i słoninę i smażymy do momentu, aż wytopi się z nich tłuszcz. Po tym czasie skwarki zdejmujemy z patelni i odkładamy do miski.

Na patelnię dodajemy smalec oraz pokrojoną cebulę. Gdy się zeszkli, dorzucamy mieloną paprykę i świeżą pokrojoną zieloną paprykę. Wszystko doprawiamy solą i dusimy na niewielkim ogniu ok. 10 minut. Po tym czasie wrzucamy pomidory, podlewany odrobiną wodą i gotujemy, ale już na większym ogniu. Co jakiś czas zaglądamy do garnka, sprawdzając, czy leczo się nie przypala.

Papryczkę czuszkę myjemy, osuszamy i rozkruszamy. Kiełbasę kroimy w krążki kruszymy. Do garnka dodajemy czuszką, kiełbasę i wcześniej wyjęte skwarki. Lekko mieszamy i gotujemy wszystko razem jeszcze 5-10 minut.

Pikantny gulasz z soczewicy

Pikantny gulasz z soczewicyPikantny gulasz z soczewicy Fot. Brent Hofacker / 123rf.com

Przepis dla 4 osób
Przygotowanie: 40 minut

Pikantny gulasz z soczewicy - składniki

  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 2 winne jabłka
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 szklanki zielonej soczewicy
  • łyżka curry
  • łyżka kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki oliwy
  • sól i pieprz
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • szklanka bulionu warzywnego

Jak zrobić pikantnego gulaszu z soczewicy?

Warzywa myjemy i obieramy. Cebulę drobno siekamy, marchewki i jabłko kroimy w słupki i skrapiamy sokiem z cytryny. Soczewicę płuczemy pod bieżącą wodą i zostawiamy do odsączenia. Curry mieszamy ze śmietaną.

Do garnka wlewamy oliwę, dodajemy cebulę i smażymy, aż się zeszkli. Następnie dodajemy pokrojone marchewki i jabłko i smażymy 3-4 minuty. Dodajemy soczewicę i smażymy kolejne 3-4 minuty. Na koniec wlewamy bulion, solimy i pieprzymy do smaku, dodajemy kumin i śmietanę wymieszaną z curry. Całość dokładnie mieszamy.

Garnek przykrywamy i całość dusimy ok. 20 minut, do momentu, aż soczewica zmięknie. Gulasz podajemy z pieczywem lub z brązowym ryżem, na talerzu posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Warzywne curry

Curry z roślinCurry z roślin ANDRZEJ KRASOWSKI

Przepis dla 2-4 osób
Przygotowanie: 30 minut

Warzywne curry - składniki

  • 2 ząbki czosnku
  • średnia czerwona cebula
  • 5-6 obgotowanych brukselek
  • mała cukinia (opcjonalnie)
  • 1/2 puszki fasoli (może też być ciecierzyca)
  • 1/4 małego kalafiora
  • 1/4 brokuła
  • 3 łyżki oliwy
  • łyżka czarnej gorczycy
  • łyżeczka mielonego kuminu
  • łyżeczka kurkumy
  • szklanka passaty pomidorowej
  • 1/2 puszki mleka kokosowego
  • sól i pieprz
  • łyżka posiekanej świeżej kolendry

Jak zrobić warzywne curry?

Warzywa myjemy, osuszamy i te, które tego wymagają obieramy. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Brukselki kroimy na ćwiartki, cukinie, kalafiora i brokuła na kawałki. Kilka różyczek brokuła zostawiamy do dekoracji, które blanszujemy, by były miękkie, ale chrupiące.

Na głęboką patelnię wlewamy oliwę, dodajemy kumin, kurkumę i gorczycę i chwilę smażymy. Dorzucamy czosnek i cebulę i całość podsmażamy ok. 5-7 minut.

Na tak przygotowanym tłuszczo najpierw smażymy brukselkę, a potem pozostałe pokrojone warzywa. Całość doprawiamy solą i pieprzem i smażymy ok. 10 minut, mieszając.

Na koniec na patelnię wlewamy passatę i mleko kokosowe, całość gotujemy jeszcze ok. 5 minut. Przed podaniem curry posypujemy świeżą kolendrą i ozdabiamy różyczkami brokułu. Najlepiej smakuje z ryżem lub kaszą.