Gdzie taniej kupić gęś, a gdzie makaron? W którym sklepie są wyjątkowo atrakcyjne promocje na boczek? Przyjrzeliśmy się gazetkom promocyjnym w Biedronce, Lidlu, Auchan oraz Kauflandzie i wybraliśmy najciekawsze i najbardziej atrakcyjne oferty w każdym z nich.
Promocje w Biedronce - gęś
W Biedronce do środy (3.11) można skorzystać z wielu atrakcyjnych promocji. W ofercie znalazła się m.in. gęś mrożoną w cenie 19,99 zł za kilogram.
Gęś pieczona nadziewana chlebem, szałwią i gęsimi podrobami
Dla 8 osób
Przygotowanie: 4 godziny
Gęś pieczona nadziewana chlebem, szałwią i gęsimi podrobami - składniki
1 kg cebuli
500 g chleba pszennego bez skórki
250 ml mleka
pęczek szałwii
450 g gęsiej wątróbki i żołądków
gęś (ok. 3 i 1/2 kg)
gałka muszkatołowa, sól, pieprz
Gęś pieczona nadziewana chlebem, szałwią i gęsimi podrobami - przygotowanie
Cebule układamy na blaszce (nie obieramy), pieczemy 45 minut w 180 st. Studzimy. Chleb rwiemy na kawałeczki, zalewamy mlekiem, moczymy. Szałwię kroimy. Oczyszczone podroby gęsie siekamy. Cebulę obieramy, mieszamy z namoczonym chlebem, szałwią i podrobami, obficie przyprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Gęś nacieramy solą i pieprzem, napełniamy farszem, otwór zszywamy, układamy w brytfannie i nakłuwamy, by wytopiło się więcej tłuszczu. Pieczemy godzinę w 120 st. Zlewamy tłuszcz (poniżej sprawdźcie, do czego go wykorzystać), temperaturę zwiększamy do 180 st. i pieczemy 1,5 godziny (jeśli trzeba, nogi gęsi owijamy folią aluminiową, by się nie spaliły). Pod koniec pieczenia możemy skropić gęś posoloną wodą, by skórka była chrupiąca. Razem z gęsią możemy też upiec połówki brukselki (ok. 25 minut).
Rada: do gęsiny możemy podać purée z brukselki.1 kg brukselki gotujemy w osolonej wodzie 20 minut, osączamy, miksujemy z 50 g masła i 200 ml śmietany 22-proc., przyprawiamy pieprzem, oraz purée daktylowym: 500 g daktyli bez pestek, mały banan i obrane cząstki pomarańczy zalewamy wodą tak, by zakryła składniki. Gotujemy 30 minut, miksujemy.
Przepis: Magazyn Kuchnia
Promocje w Lidlu - ser na sernik
Serię tanich produktów do soboty (30.10) oferuje Lidl. Podczas zakupów w Lidlu warto też zwrócić uwagę twaróg sernikowy Pilos za 5,99 zł
Sernik polski
czas przygotowania: 150 minut
Sernik na herbatnikach - hit na każdą okazję. Rozpływa się w ustach! fot. shutterstock.com / Sirintra Pumsopa
sernik polski - składniki:
1 kg białego sera trzykrotnie zmielonego
300 g cukru
100 g miękkiego masła
40 g mąki pszennej
1 jajko
4 żółtka
4 białka
cukier waniliowy
sernik polski - przygotowanie:
Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj stopniowo cukier wciąż ubijając. W innej misce ubij ser, dodając jajko i żółtka - po jednym. Kiedy masa będzie gładka, dodaj rozpuszczone i ostudzone masło oraz mąkę. Dokładnie wymieszaj. Dodaj pianę z białek, dokładnie połącz ją z serem, ale nie miksuj, mieszaj drewnianą łyżką. Sernik przelej do tortownicy (26 cm) wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem. Wstaw do nagrzanego do 170 st. C piekarnika. Piecz ok. 2 godzin. Po godzinie zmniejsz temperaturę do 150 st. C i sernik przykryj folią aluminiową.
Przepis: Igor Nazaruk
Promocje w Kauflandzie - boczek wędzony
Do Kauflanda do środy (3.11) warto się wybrać po boczek wędzony, parzony i surowy Stąd Takie Dobre w cenie 2,99 zł za 100 gramów.
Fasolowa z wędzonym boczkiem
Dla 4 osób
Moczenie fasoli: 12 godzin
Przygotowanie: 2 godziny
Zupa fasolowa z wędzonym boczkiem shutterstock.com
Fasolowa z wędzonym boczkiem - składniki:
250 g białej fasoli
500 g żeberek wieprzowych
2 marchewki
pietruszka
kawałek selera
3 ziarna ziela angielskiego
listek laurowy
250 g wędzonego boczku
cebula
ząbek czosnku
pieprz, sól
2-3 gałązki świeżego tymianku
3-4 ziemniaki
łyżka majeranku
Fasolowa z wędzonym boczkiem - przygotowanie:
Fasolę zalewamy na noc wodą i moczymy. Do dużego garnka wkładamy pokrojone na kawałki żeberka, wlewamy 2 i 1/2 litra wody, dodajemy odsączoną fasolę. Zagotowujemy, odszumowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy bez przykrycia 70-80 minut. Marchewki, pietruszkę, seler obieramy i kroimy w kostkę, wkładamy do zupy. Dorzucamy ziele angielskie i listek laurowy. Gotujemy 15-20 minut. Boczek kroimy w kostkę, wkładamy na patelnię i podsmażamy na złoty kolor. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do boczku i mieszając, smażymy ok. 5 minut. Pod koniec dodajemy rozgnieciony czosnek. Zawartość patelni przekładamy do garnka z zupą, wypłukując patelnię częścią wywaru. Zupę posypujemy pieprzem, dodajemy gałązki tymianku i w razie potrzeby solimy. Gotujemy 10 minut. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, dorzucamy do zupy. Gotujemy 20 minut. Na koniec dodajemy majeranek.
Przepis: Magazyn Kuchnia
Promocje w Auchan - makaron
Auchan zachęca do korzystania z rabatów dostępnych w aplikacji Skarbonka do środy (3.11). Wśród są m.in. makarony Lubella różne rodzaje za 2,99 zł.
Zielone spaghetti
dla 2 osób
czas przygotowanie: 15 minut
Zielone spaghetti Fot. Jarosław Madejski
Zielone spaghetti - składniki:
200 g spaghetti
2 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
1 pęczek świeżego szpinaku
100 g sera pleśniowego (z niebieską pleśnią)
pieprz i sól
Zielone spaghetti - przygotowanie:
Spaghetti gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W tym czasie szklimy na oliwie roztarty czosnek. Gdy zacznie intensywnie pachnieć, wrzucamy szpinak (mrożony wcześniej rozmrażamy). Do gorącego szpinaku dodajemy pokrojony w kostkę ser pleśniowy i dusimy, aż się rozpuści. Doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą (ser pleśniowy jest słony, więc ostrożnie). Sos mieszamy z makaronem.
Przepis: Daria Boruta