Kasza jaglana z owocami
Kasza jaglana z owocami Fot. Andrzej Krasowski
Ugotowaną kaszę jaglaną posypujemy uprażonymi nasionami słonecznika, szczyptą cynamonu i kardamonu, mieszamy ze zmiksowanymi owocami (np. truskawkami). Do tego bierzemy nektarynki i morele, miętę oraz uprażone migdały.
W butelce kompot rabarbarowo–porzeczkowy: 300-400 g pokrojonego rabarbaru i oczyszczonych porzeczek wkładamy do rondla, zalewamy 180 ml wody, dodajemy 100-150 g cukru i skórkę otartą z cytryny, zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy 8 minut, studzimy. Dodajemy 2 łodyżki estragonu, sok wyciśnięty z cytryny oraz kostki lodu.
Świeża faszerowana papryka
Świeża faszerowana papryka Fot. Andrzej Krasowski
Połówki świeżej papryki nadziewamy ugotowaną kaszą gryczaną, porem, cebulą, pieczarkami i wiśniami, posypujemy szczypiorkiem, skrapiamy oliwą, lekko solimy.
Gazpacho ze zmiksowanych pomidorów i melona, kalarepa z pesto pietruszkowym
Gazpacho ze zmiksowanych pomidorów i melona, owoce Fot. Andrzej Krasowski
Pesto miksujemy z pęczka natki pietruszki, gaście orzechów, łyżki oliwy, szczypty soli. Jemy z pokrojonymi warzywami: papryką, ogórkami, kalarepką oraz krakersami.
Na gazpacho miksujemy kilka pomidorów (sparzone i obrane, bez twardych nasad lub sok pomidorowy), miąższ obranego i pokrojonego melona, szczyptę soli i pieprzu, 3 łyżki oliwy i łyżkę octu jabłkowego.
Burgery z grillowaną cukinią
Burger i grillowana cukinia Fot. Andrzej Krasowski
Dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut
Burgery z grillowaną cukinią - składniki
600 g mielonego mięsa drobiowego
2 dymki
trochę posiekanej natki
4 łyżki oleju
sól, pieprz
4 bułki owsiane lub żytnie
hummus
pomidor
Burgery z grillowaną cukinią - przygotowanie
Mięso mieszamy z posiekaną dymką, natką, 3 łyżkami oleju, doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy 4 kotlety i smażymy je na pozostałej łyżce oleju (3 minuty z każdej strony) na średnim ogniu, po czym zmniejszamy ogień i smażymy jeszcze 4 minuty, odwracając po 2 minutach.
Bułki kroimy na połówki, spody smarujemy hummusem, na nim kładziemy plastry pomidorów, kotlety i przykrywamy wierzchami bułek.
Podajemy z grillowaną cukinią, ugotowaną fasolką szparagową, malinami z dressingiem malinowym (np. ze zmiksowanych malin z odrobiną octu balsamicznego.