Natkę pietruszki można hodować z nasion lub wsadzić korzeń pietruszki do doniczki. Pietruszka lubi słońce, ale w domu można ją też ustawić przy oknie wychodzącym na wschód lub zachód.
Natka sprawdza się prawie w każdej wytrawnej potrawie. Szczególnie polecamy koktajle z jej dodatkiem. Bardzo odżywczy jest koktajl zmiksowany z natki, mleka sojowego, otrębów i jabłka. W wersji bardziej urozmaiconej smakowo dorzućmy na przykład nasiona słonecznika, czy wiórki kokosowe.
Libańska sałatka z natką pietruszki i bulgurem - tabbouleh
Dla 4 osób
Przygotowanie: 20 minut
Tabbouleh - składniki
2-3 pęczki natki pietruszki
pęczek mięty
2-3 pomidory
mała cebula
70 g kaszy bulgur
sól
125 ml oliwy
sok z 2 cytryn
pieprz
trochę ziaren granatu
Tabbouleh - przygotowanie
Natkę pietruszki i miętę myjemy, a następnie drobno siekamy. Pomidory kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i drobno kroimy. Kaszę zalewamy gorącą wodą, delikatnie solimy i przykrywamy na 10-15 minut. Oliwę i sok świeżo wyciśnięty z cytryn mieszamy na dressing. Wszystkie składniki mieszamy oraz doprawiamy solą i pieprzem. Posypujemy ziarnami granatu.
Pesto z natki pietruszki
Na słoiczek
Przygotowanie: 10 minut
Pesto z natki pietruszki - składniki
100 g posiekanej natki
2 ząbki czosnku
po 40 g uprażonych orzeszków pinii i płatków migdałowych
70 g startego parmezanu
150 ml dobrej oliwy
sól, pieprz
Pesto z natki pietruszki - przygotowanie
Miksujemy składniki sosu (oprócz oliwy i przypraw), przekładamy do miski i ucieramy drewnianym tłuczkiem, aż powstanie jednolita masa. Powoli, stale ucierając, wlewamy oliwę. Przestajemy, gdy pasta jest spójna. Doprawiamy sola i pieprzem.
Pesto używamy w kuchni tak jak pesto z bazylii, można je na przykład wymieszać z ugotowanym makaronem.
Sos chimichurri - idealny dodatek do ryb i mięs
Dla 4 osób
Przygotowanie: 10 minut
Chimichurri - składniki
pęczek natki pietruszki
pół pęczka kolendry
5 łodyżek oregano
pół strączka zielonego chili bez pestek
szalotka
3 ząbki czosnku
125 ml oliwy ekstra virgin
1/2 cytryny
3 łyżki czerwonego octu winnego
sól i pieprz
Chimichurri - przygotowanie
Natkę, kolendrę i oregano siekamy, dodajemy drobno pokrojone chili, szalotkę, przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy z oliwą, sokiem wyciśniętym z cytryny, octem winnym i skórką otartą z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem.
Pikantny argentyński odpowiednik włoskiej salsy verde o bardziej zdecydowanym smaku i aromacie. Doda grillowanym rybom świeżości i charakteru. Świetnie smakuje z grillowanym mięsem.