Natkę pietruszki można hodować z nasion lub wsadzić korzeń pietruszki do doniczki. Pietruszka lubi słońce, ale w domu można ją też ustawić przy oknie wychodzącym na wschód lub zachód. 

Natka sprawdza się prawie w każdej wytrawnej potrawie. Szczególnie polecamy koktajle z jej dodatkiem. Bardzo odżywczy jest koktajl zmiksowany z natki, mleka sojowego, otrębów i jabłka. W wersji bardziej urozmaiconej smakowo dorzućmy na przykład nasiona słonecznika, czy wiórki kokosowe.

Libańska sałatka z natką pietruszki i bulgurem - tabbouleh

Libańska sałatka z natką pietruszki i bulguremLibańska sałatka z natką pietruszki i bulgurem shutterstock

Dla 4 osób
Przygotowanie: 20 minut

Tabbouleh - składniki

2-3 pęczki natki pietruszki
pęczek mięty
2-3 pomidory
mała cebula
70 g kaszy bulgur
sól
125 ml oliwy
sok z 2 cytryn
pieprz
trochę ziaren granatu

Tabbouleh - przygotowanie

Natkę pietruszki i miętę myjemy, a następnie drobno siekamy. Pomidory kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i drobno kroimy. Kaszę zalewamy gorącą wodą, delikatnie solimy i przykrywamy na 10-15 minut. Oliwę i sok świeżo wyciśnięty z cytryn mieszamy na dressing. Wszystkie składniki mieszamy oraz doprawiamy solą i pieprzem. Posypujemy ziarnami granatu.

Pesto z natki pietruszki

Pesto z pietruszkiPesto z pietruszki shutterstock

Na słoiczek
Przygotowanie: 10 minut

Pesto z natki pietruszki - składniki

100 g posiekanej natki
2 ząbki czosnku
po 40 g uprażonych orzeszków pinii i płatków migdałowych
70 g startego parmezanu
150 ml dobrej oliwy
sól, pieprz

Pesto z natki pietruszki - przygotowanie

Miksujemy składniki sosu (oprócz oliwy i przypraw), przekładamy do miski i ucieramy drewnianym tłuczkiem, aż powstanie jednolita masa. Powoli, stale ucierając, wlewamy oliwę. Przestajemy, gdy pasta jest spójna. Doprawiamy sola i pieprzem.

Makaron z pesto z natki pietruszkiMakaron z pesto z natki pietruszki shutterstock

Pesto używamy w kuchni tak jak pesto z bazylii, można je na przykład wymieszać z ugotowanym makaronem

Sos chimichurri - idealny dodatek do ryb i mięs

ChimichurriChimichurri shutterstock

Dla 4 osób
Przygotowanie: 10 minut

Chimichurri - składniki

pęczek natki pietruszki
pół pęczka kolendry
5 łodyżek oregano
pół strączka zielonego chili bez pestek
szalotka
3 ząbki czosnku
125 ml oliwy ekstra virgin
1/2 cytryny
3 łyżki czerwonego octu winnego
sól i pieprz

Chimichurri - przygotowanie

Natkę, kolendrę i oregano siekamy, dodajemy drobno pokrojone chili, szalotkę, przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy z oliwą, sokiem wyciśniętym z cytryny, octem winnym i skórką otartą z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem.

Pikantny argentyński odpowiednik włoskiej salsy verde o bardziej zdecydowanym smaku i aromacie. Doda grillowanym rybom świeżości i charakteru. Świetnie smakuje z grillowanym mięsem.

Grillowany argentyński stek świetnie smakuje w towarzystwie ChimichurriGrillowany argentyński stek świetnie smakuje w towarzystwie Chimichurri shutterstock