Domowe lody są proste i łatwe do zrobienia, a masę lodową przygotowuje się szybko - w ciągu 10 minut będzie gotowa. Niestety z lodami robionymi w domu jest jeden kłopot - trzeba długo czekać, aż będą dobrze zmrożone. Dlatego warto zacząć je przygotowywać jak najwcześniej, by dzieci cieszyły się nimi na podwieczorek. Jeden z naszych przepisów - lody zapiekane w cieście - robi się przez kilka dni. Nie znaczy to, że jest przy nim dużo pracy, wymaga jednak przygotowania etapami. Na Dzień Dziecka nie ma szansy, by był gotowy, ale jeśli zaczniecie go robić już dziś, na weekend będzie jak znalazł. Warto spróbować, bo efekt jest naprawdę niesamowity, kiedy wyjmujemy z piekarnika ciasto z... lodami w środku!

Lody czekoladowe

Lody czekoladoweLody czekoladowe fot. BBS

Lody czekoladowe - składniki

łyżeczka żelatyny
4 łyżki zimnej wody
szklanka mleka
szklanka cukru
2-3 łyżki kakao
łyżeczka esencji waniliowej
1 i 1/2 szklanki kremówki

Lody czekoladowe - przygotowanie

Żelatynę moczymy w wodzie. W rondelku zagotowujemy mleko wymieszane z cukrem i kakao. Gdy cukier i kakao się rozpuszczą, łączymy gorący płyn z żelatyną i esencją waniliową. Studzimy i odstawiamy do lodówki, by masa zaczęła tężeć.

Śmietankę ubijamy na sztywno, po czym łączymy delikatnie z czekoladowym płynem.

Naczynie z lodową masą przykrywamy szczelnie folią i wkładamy do zamrażarki. Gdy masa częściowo się zamrozi, możemy do niej dodać rodzynki, orzechy, pokruszone biszkopty, po czym ponownie wstawić ją do zamrażarki.

Jeśli chcesz otrzymać w podobny sposób lody waniliowe, zamiast kakao używamy kawałeczka (ok. 2 cm) laseczki wanilii, który przecinamy wzdłuż i gotujemy w połowie szklanki mleka zmieszanej z połową szklanki cukru. Poza tym postępujemy jak przy lodach czekoladowych.

Lodowe lizaki

Lodowe lizakiLodowe lizaki Fot. 123rf.com

Do tego przepisu potrzebny jest pojemnik z przegródkami służący do zamrażania kostek lodowych lub małe plastikowe czy papierowe kubeczki, małe patyczki lub twarde plastikowe rurki albo małe plastikowe łyżeczki.

Owocowe lodowe lizaki - składniki

szklanka ulubionych owoców (truskawki, maliny, arbuz, brzoskwinie, kiwi, mango...)
pół szklanki soku pomarańczowego (niekoniecznie)
łyżeczka cukru

Owocowe lodowe lizaki - przygotowanie

Owoce miksujemy, by uzyskać z nich puree. Dodajemy cukier i ewentualnie sok pomarańczowy i mieszamy. Zamiast świeżych owoców możemy użyć gotowego przecieru owocowego dla niemowląt w słoiczkach. Wtedy już nie dodajemy ani cukru, ani soku.

Masę wkładamy do pojemniczków i wstawiamy do zamrażarki. Kiedy masa zacznie twardnieć, wtykamy do każdej przegródki czy naczynka patyczek, łyżeczkę lub rurkę i zostawiamy do zamrożenia.

Lodowe lizaki jogurtowo-owocowe - składniki

szklanka jogurtu
pół szklanki soku pomarańczowego (lub innego)
łyżka soku z cytryny (niekoniecznie)
łyżeczka cukru

Lodowe lizaki jogurtowo-owocowe - przygotowanie

Wszystkie składniki mieszamy wymieszaj. Masę wkładamy do pojemniczków i wstawiamy do zamrażarki. Kiedy masa zacznie twardnieć, wtykamy do każdej przegródki czy naczynka patyczek, łyżeczkę lub rurkę i zostawiamy do zamrożenia.

Sorbet pomarańczowo-cytrynowy

Sorbet pomarańczowo-cytrynowySorbet pomarańczowo-cytrynowy Fot. Shutterstock.com

Sorbet pomarańczowo-cytrynowy - składniki

2 łyżeczki żelatyny
1 i 1/4 szklanki wody
szklanka cukru
szklanka soku z pomarańczy i cytryn, np. sok wyciśnięty z 3 pomarańczy i 1 cytryny (można użyć też innego soku)
łyżeczka skórki otartej z cytryny
2 białka

Sorbet pomarańczowo-cytrynowy - przygotowanie

Żelatynę moczymy w 1/4 szklanki zimnej wody. Szklankę wody (ew. wody zmieszanej z jakimś sokiem) gotujemy przez kilka minut wraz z cukrem, aż cukier się rozpuści, a płyn nieco zagęści. Do gorącego syropu dodajemy namoczoną żelatynę. Mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia. Żelatynowy płyn łączymy ze startą skórką i sokiem. Studzimy i wkładamy do lodówki, do czasu gdy zacznie tężeć.

Białka ubijamy na sztywno, po czym mieszamy dokładnie z owocową masą. Naczynie z masą przykrywamy szczelnie folią i wstawiamy do zamrażarki.

Stosunek pomarańczy do cytryn można zmieniać. Oczywiście sorbet można robić z dowolnych owoców, mogą to być truskawki, porzeczki, maliny, rabarbar czy agrest. Najlepiej spytać dziecko, na jaki sorbet ma ochotę.

Lody zapiekane w cieście

Lody zapiekane w cieścieLody zapiekane w cieście fot. BBS

Lody zapiekane w cieście - składniki

2 litry gotowych lodów (np. 2 pojemniki po 1000 ml) o smakach, które najbardziej lubi dziecko

Ciasto:
jajko
2/3 szklanki cukru
ćwierć kostki miękkiego masła
6 łyżek mleka
szklanka mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka esencji waniliowej (lub innej)
olej i tarta bułka do tortownicy (formy) lub specjalny pergamin do jej wyłożenia

Otulina z piany:
4 białka
szczypta soli
3/4 szklanki cukru

Lody zapiekane w cieście - przygotowanie

I etap: lody Tortownicę lub inną formę do pieczenia wykładamy po brzegi pergaminem w taki sposób, by później łatwo było lody wyjąć z formy, chwytając za pergamin, a następnie od niego oddzielić.

Po przyniesieniu lodów ze sklepu (zazwyczaj nie są wtedy bardzo twarde) wykładamy je na wyłożonej pergaminem formie, tak by ją szczelnie po bokach wypełniły. Jeśli mamy różne smaki, możemy je układać kolorami po kolei. Przykrywamy folią i wkładamy do zamrażarki, żeby lody porządnie stwardniały.

II etap: ciasto Pieczemy je dwa (lub więcej) dni wcześniej. Możemy też kupić gotowy biszkopt o przekroju nie mniejszym niż forma, w której mrożą się lody.

Nagrzewamy piekarnik do 175 st. Przygotujemy tortownicę (formę) o nieco większym przekroju niż ta, w której mrożą się lody. Żółtko ucieramy z połową przygotowanego cukru (można to zrobić mikserem), dodajemy masło, mleko i esencję waniliową. Białko ubijamy na sztywno z resztą cukru. Do piany stopniowo dodajemy masę na przemian z mąką zmieszaną z proszkiem do pieczenia, cały czas delikatnie mieszając.

Ciasto wkładamy do tortownicy i pieczemy ok. 20 minut. Następnie zdejmujemy brzeg tortownicy, pozostawiając tylko dno. Gdy ciasto wystygnie, wkładamy je do zamrażarki (razem z dnem).

III etap: otulina z piany Robimy ją co najmniej na dzień podaniem.

Białka ubijamy w dużej misce, dodajemy szczyptę soli. Nie przerywając ubijania, dosypujemy stopniowo (po 2 łyżki) cukier. Piana powinna stać się gładka, lśniąca i bardzo sztywna.

IV etap: składanie części Wszystkie części składamy zaraz po ubiciu piany.

Ciasto umieszczamy na dnie większej, niż była użyta, tortownicy, na blasze czy w żaroodpornym naczyniu. Szybko, żeby lody się nie rozpuściły, odwijamy je z folii i umieszczamy na cieście i szczelnie obkładamy ciasto i lody pianą, nadając jej dekoracyjną formę. Wkładamy wszystko na kilka godzin (najlepiej na noc) do zamrażarki.

V etap: pieczenie Piekarnik nagrzewamy do 220 st. Wyjmujemy deser z zamrażarki i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 7 minut, aż piana lekko zbrązowieje. Podajemy natychmiast po wyjęciu z piekarnika.