Blogerzy polecają: przepisy na domowe lody

red.

(fot. mienta blog)

Lody, granita, a może sorbet? Zobaczcie czym schłodzić się w upalne dni.
1 z 8
fot. galita13
fot. galita13

Lody rabarbarowe

Składniki na 2 litry lodów:

500 g rabarbaru pokrojonego w kostkę

150 ml cukru

½ l śmietanki 30%

1 puszka skondensowanego mleka - około 400 g


Rabarbar wrzucamy do garnuszka, zasypujemy cukrem i odstawiamy na 30 minut. Zagotowujemy, nie dodajemy wody, Zmniejszamy ogień i gotujemy około 15 minut. Później  studzimy. Kto nie lubi kawałków owoców w lodach, może rabarbar zblendować.

Lody przykrywamy i wkładamy do zamrażarki na 5 godzin. Raz na godzinę mieszamy je trzepaczką.

 

Przepis pochodzi z bloga Kulinarne przygody Gality >>

2 z 8
fot. russkaya-dzismamochotena
fot. russkaya-dzismamochotena

Lody cytrynowe z rukolą i likierem

Składniki:

1 mały kubeczek kefiru

1 mała śmietana 36%

1/2 szklanki mleka

garść rukoli

duża cytryna

6-8 łyżek cukru

1/4 szklanki likieru malibu lub innego kokosowego

 

Z cytryny wyciskamy sok. Do pojemnika wlewamy śmietankę, kefir, mleko, likier i 6 łyżek cukru. W blenderze rozdrabniamy rukolę razem z sokiem z cytryny. Dodajemy do pojemnika z kefirem i resztą składników i miksujemy chwilkę, aż dokładnie się połączą. W razie konieczności dosładzamy. Wstawiamy do zamrażarki i co godzinę wyjmujemy, by zmiksować masę. Wtedy unikniemy grudek w lodach.

 

Przepis pochodzi z bloga Dziś mam ochotę na... >>

3 z 8
fot. mienta blog
fot. mienta blog

Lody bananowe z wiórkami czekoladowymi

Składniki:

3 banany

250 ml śmietanki 30 %

żółtko

40 g cukru pudru

50 ml mleka

sok z połowy cytryny

2-3 kostki gorzkiej czekolady


Żółtko ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy do niej mleko dalej ucierając. Wlewamy mieszankę do garnuszka i na małym ogniu gotujemy często mieszając. Gdy masa zgęstnieje, odstawiamy do ostudzenia.

Banany kroimy i miksujemy na papkę dodając do niej sok z cytryny. Śmietankę ubijamy na sztywno, po czym dodajemy do niej wystudzoną masę i banany. Delikatnie, ale dokładnie mieszamy i w plastikowym pojemniku, wkładamy do zamrażarki.

Po około 30 minutach dodajemy startą na dużych oczkach gorzką czekoladę. Mieszamy i ponownie wkładamy do zamrażarki. Lody są gotowe po ok. 4 godzinach.

 

Przepis pochodzi z bloga Eat Me >>

4 z 8
fot. tarzynka
fot. tarzynka

Jogurtowe lody truskawkowe

składniki na ok. 1200 ml lodów:

500 g truskawek

160 g (ok. 2/3 szklanki) cukru

450 ml jogurtu

 

Truskawki umyć, pozbawić szypułek. Zmiksować z cukrem i jogurtem. Wstawić do lodówki, żeby masa dobrze się schłodziła. Podobno najlepiej na 24 h.

Lody można kręcić w maszynie. Można też masę wstawić np. w metalowej misce do zamrażalnika i co godzinę wyjmować i miksować. Po 4-5 godzinach powinny być gotowe.

 

Przepis pochodzi z bloga Tarzynkowo >>

5 z 8
fot. galita13
fot. galita13

Sorbet truskawkowy

Składniki:

500 g truskawek

4 łyżki soku z cytryny

3 łyżki cukru


Truskawki umyć i odsączyć, pokroić na ćwiartki, polać 1 łyżką soku cytrynowego i zasypać cukrem. Odstawić na 30-40 minut, a następnie dodać resztę soku z cytryny i wstawić na 2-3 godziny do zamrażalnika. Po tym czasie wyjąć i zblendować na gładką masę. Przełożyć do plastikowego pudełka, przykryć i wstawić do zamrażarki na 4-5 godzin.

 

Przepis pochodzi z bloga Kulinarne przygody Gality >>

6 z 8
fot. Monika Bukowska
fot. Monika Bukowska

Granita różana z czerwoną herbatą

Składniki:

4 łyżeczki liściastej herbaty pu-erh o różanym aromacie (jeśli nie masz różanej herbaty dodaj 2 łyżki wody różanej)

sok z 1 cytryny

sok z 1 pomarańczy

3 łyżki płynnego miodu

owoce do ozdoby (figa)

 

Zaparzać herbatę przez 10 minut w 1 litrze  wrzątku. Odcedzić płyn od liści i rozpuścić w nim miód. Po wystygnięciu  dodać soki z cytryny i pomarańczy. Wlać do szczelnego zamykanego pojemnika i wstawić do zamrażarki. Co 2 godziny zmiksować granitę w malakserze i znów zamrozić. Po 3 miksowaniu można już nakładać granitę do pucharków lub wysokich szklanek. Do przybrania użyć np. świeżej figi, truskawki lub maliny.

 

Przepis pochodzi z bloga Moniczka w kuchni >>

7 z 8
fot. straga
fot. straga

Deser lodowy z truskawkami

Składniki:

10 truskawek do zrobienia sosu

5 dag małych bezików zamiast cukru pudru

400 ml śmietany kremówki 30%

fix do śmietany

3 łyżki sosu truskawkowego

orzechy i czekolada z ciastek na wierzch ciasta

4 truskawki do dekoracji

 

Formę najlepiej podłużną keksówkę wyłożyć folią spożywczą tak, by brzegi wystawały na zewnątrz. 10 truskawek zmiksować za pomocą blendera w wysokim naczyniu, dodać 3 łyżki sosu truskawkowego i wymieszać. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać fix i bezy niezbyt drobno pokruszone. Do ubitej śmietany dodać 3/4 zmiksowanych truskawek, wymieszać wszystko delikatnie, aby porobiły się truskawkowe smugi na śmietanie. Do formy przełożyć masę. Wyrównać wierzch, posmarować resztką zmiksowanych truskawek, posypać przez środek orzechami i czekoladą zeskrobaną z ciastek. Włożyć do zamrażalnika na około 4 godziny. Po wyjęciu wyciągnąć ostrożnie, odkleić ciasto od folii, udekorować plasterkami truskawek. Pokroić w trójkąty i wyłożyć na talerz.

 

Przepis pochodzi z bloga Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię >>

8 z 8
fot. smaki regionu
fot. smaki regionu

Sorbet z buraków zakropiony martini

Składniki:

3 buraki

5-6 goździków

1 kora cynamonu

1 laska wanilii

1 duży kieliszek Martini rosso

sok z 1 limonki

3 łyżki syropu z cukru trzcinowego


Buraki umyć, ugotować w garnku z wodą, do której wrzucamy korę cynamonu, goździki. Ugotowane buraki odcedzić, przestudzone obrać i zmiksować blenderem na jednolitą masę. Dodać ziarenka z jednej laski wanilii, wyciśnięty sok z limonki, syrop trzcinowy oraz kieliszek Martini. Uwaga: jeśli sorbet ma być mniej słodki, uważajcie z dodaniem zbyt dłużej ilości syropu. Masę wstawiamy w naczyniu do zamrażalnika na około 4-5 godzin. Co pół godziny wyjąć i zamieszać. Gotowy podawać w kieliszku.

 

Przepis pochodzi z bloga Smaki regionu >>

Więcej na ten temat: blogi kulinarne, deser, lody