Blogerzy polecają: przepisy na domowe lody
(fot. mienta blog)
Lody rabarbarowe
Składniki na 2 litry lodów:
500 g rabarbaru pokrojonego w kostkę
150 ml cukru
½ l śmietanki 30%
1 puszka skondensowanego mleka - około 400 g
Rabarbar wrzucamy do garnuszka, zasypujemy cukrem i odstawiamy na 30 minut. Zagotowujemy, nie dodajemy wody, Zmniejszamy ogień i gotujemy około 15 minut. Później studzimy. Kto nie lubi kawałków owoców w lodach, może rabarbar zblendować.
Lody przykrywamy i wkładamy do zamrażarki na 5 godzin. Raz na godzinę mieszamy je trzepaczką.
Przepis pochodzi z bloga Kulinarne przygody Gality >>
Lody cytrynowe z rukolą i likierem
Składniki:
1 mały kubeczek kefiru
1 mała śmietana 36%
1/2 szklanki mleka
garść rukoli
duża cytryna
6-8 łyżek cukru
1/4 szklanki likieru malibu lub innego kokosowego
Z cytryny wyciskamy sok. Do pojemnika wlewamy śmietankę, kefir, mleko, likier i 6 łyżek cukru. W blenderze rozdrabniamy rukolę razem z sokiem z cytryny. Dodajemy do pojemnika z kefirem i resztą składników i miksujemy chwilkę, aż dokładnie się połączą. W razie konieczności dosładzamy. Wstawiamy do zamrażarki i co godzinę wyjmujemy, by zmiksować masę. Wtedy unikniemy grudek w lodach.
Przepis pochodzi z bloga Dziś mam ochotę na... >>
Lody bananowe z wiórkami czekoladowymi
Składniki:
3 banany
250 ml śmietanki 30 %
żółtko
40 g cukru pudru
50 ml mleka
sok z połowy cytryny
2-3 kostki gorzkiej czekolady
Żółtko ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy do niej mleko dalej ucierając. Wlewamy mieszankę do garnuszka i na małym ogniu gotujemy często mieszając. Gdy masa zgęstnieje, odstawiamy do ostudzenia.
Banany kroimy i miksujemy na papkę dodając do niej sok z cytryny. Śmietankę ubijamy na sztywno, po czym dodajemy do niej wystudzoną masę i banany. Delikatnie, ale dokładnie mieszamy i w plastikowym pojemniku, wkładamy do zamrażarki.
Po około 30 minutach dodajemy startą na dużych oczkach gorzką czekoladę. Mieszamy i ponownie wkładamy do zamrażarki. Lody są gotowe po ok. 4 godzinach.
Przepis pochodzi z bloga Eat Me >>
Jogurtowe lody truskawkowe
składniki na ok. 1200 ml lodów:
500 g truskawek
160 g (ok. 2/3 szklanki) cukru
450 ml jogurtu
Truskawki umyć, pozbawić szypułek. Zmiksować z cukrem i jogurtem. Wstawić do lodówki, żeby masa dobrze się schłodziła. Podobno najlepiej na 24 h.
Lody można kręcić w maszynie. Można też masę wstawić np. w metalowej misce do zamrażalnika i co godzinę wyjmować i miksować. Po 4-5 godzinach powinny być gotowe.
Przepis pochodzi z bloga Tarzynkowo >>
Sorbet truskawkowy
Składniki:
500 g truskawek
4 łyżki soku z cytryny
3 łyżki cukru
Truskawki umyć i odsączyć, pokroić na ćwiartki, polać 1 łyżką soku cytrynowego i zasypać cukrem. Odstawić na 30-40 minut, a następnie dodać resztę soku z cytryny i wstawić na 2-3 godziny do zamrażalnika. Po tym czasie wyjąć i zblendować na gładką masę. Przełożyć do plastikowego pudełka, przykryć i wstawić do zamrażarki na 4-5 godzin.
Przepis pochodzi z bloga Kulinarne przygody Gality >>
Granita różana z czerwoną herbatą
Składniki:
4 łyżeczki liściastej herbaty pu-erh o różanym aromacie (jeśli nie masz różanej herbaty dodaj 2 łyżki wody różanej)
sok z 1 cytryny
sok z 1 pomarańczy
3 łyżki płynnego miodu
owoce do ozdoby (figa)
Zaparzać herbatę przez 10 minut w 1 litrze wrzątku. Odcedzić płyn od liści i rozpuścić w nim miód. Po wystygnięciu dodać soki z cytryny i pomarańczy. Wlać do szczelnego zamykanego pojemnika i wstawić do zamrażarki. Co 2 godziny zmiksować granitę w malakserze i znów zamrozić. Po 3 miksowaniu można już nakładać granitę do pucharków lub wysokich szklanek. Do przybrania użyć np. świeżej figi, truskawki lub maliny.
Przepis pochodzi z bloga Moniczka w kuchni >>
Deser lodowy z truskawkami
Składniki:
10 truskawek do zrobienia sosu
5 dag małych bezików zamiast cukru pudru
400 ml śmietany kremówki 30%
fix do śmietany
3 łyżki sosu truskawkowego
orzechy i czekolada z ciastek na wierzch ciasta
4 truskawki do dekoracji
Formę najlepiej podłużną keksówkę wyłożyć folią spożywczą tak, by brzegi wystawały na zewnątrz. 10 truskawek zmiksować za pomocą blendera w wysokim naczyniu, dodać 3 łyżki sosu truskawkowego i wymieszać. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać fix i bezy niezbyt drobno pokruszone. Do ubitej śmietany dodać 3/4 zmiksowanych truskawek, wymieszać wszystko delikatnie, aby porobiły się truskawkowe smugi na śmietanie. Do formy przełożyć masę. Wyrównać wierzch, posmarować resztką zmiksowanych truskawek, posypać przez środek orzechami i czekoladą zeskrobaną z ciastek. Włożyć do zamrażalnika na około 4 godziny. Po wyjęciu wyciągnąć ostrożnie, odkleić ciasto od folii, udekorować plasterkami truskawek. Pokroić w trójkąty i wyłożyć na talerz.
Przepis pochodzi z bloga Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię >>
Sorbet z buraków zakropiony martini
Składniki:
3 buraki
5-6 goździków
1 kora cynamonu
1 laska wanilii
1 duży kieliszek Martini rosso
sok z 1 limonki
3 łyżki syropu z cukru trzcinowego
Buraki umyć, ugotować w garnku z wodą, do której wrzucamy korę cynamonu, goździki. Ugotowane buraki odcedzić, przestudzone obrać i zmiksować blenderem na jednolitą masę. Dodać ziarenka z jednej laski wanilii, wyciśnięty sok z limonki, syrop trzcinowy oraz kieliszek Martini. Uwaga: jeśli sorbet ma być mniej słodki, uważajcie z dodaniem zbyt dłużej ilości syropu. Masę wstawiamy w naczyniu do zamrażalnika na około 4-5 godzin. Co pół godziny wyjąć i zamieszać. Gotowy podawać w kieliszku.
Przepis pochodzi z bloga Smaki regionu >>