Grillowany kalafior w sosie sezamowym

Grillowany kalafior w sosie sezamowymGrillowany kalafior w sosie sezamowym Fot . Mateusz Skwarczek / Agencja Gazeta

Dla 4-8 osób
Przygotowanie: 20 minut

Grillowany kalafior w sosie sezamowym - składniki

1-2 kalafiory
oliwa
sól i pieprz
łyżeczka kminu
150 g tahini
woda niegazowana
sok z 1 1/2 cytryny
ząbek czosnku
granat
pęczek kolendry

Grillowany kalafior w sosie sezamowym - przygotowanie

Kalafiora kroimy w plastry grubości 2 cm. Skrapiamy oliwą i doprawiamy solą oraz kuminem. Grillujemy (na grillu lub patelni grillowej), aż się zarumieni z każdej strony.

Kiedy kalafior się grilluje, bierzemy się do przygotowania sosu. Mieszamy tahini z wodą i sokiem z cytryny (wodę dodajemy z umiarem, powoli, aż uzyskamy konsystencję gęstej śmietany.) Na sam koniec sos mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Upieczonego kalafiora wykładamy na talerz, polewamy obficie sosem i posypujemy pestkami granatu i posiekaną kolendrą.

Przepis Samar Khanafer

Pieczony kalafior z zieloną sałatą

Pieczony kalafior z zieloną sałatąPieczony kalafior z zieloną sałatą fot. Dominika Wójciak

Składniki na 4 porcje
Przygotowanie: 40 minut

Pieczony kalafior z zieloną sałatą - składniki

2 małe kalafiory
2 łodygi selera naciowego
pęczek dymki
170 g ugotowanej ciecierzycy
4 garście roszponki lub mieszanki sałat
ząbek czosnku
2 łyżki kaparów
2 łyżki startego parmezanu
sok z 1/2 cytryny
100 g majonezu
sól, pieprz
Marynata:
2 łyżki oleju
łyżka syropu klonowego
1/2 łyżeczki wędzonej papryki

Pieczony kalafior z zieloną sałatą - przygotowanie

Kalafiory myjemy. Zaczynając od środka, wycinamy z każdej główki po 2 plastry o grubości ok. 2 cm każdy (pozostałe różyczki kalafiora możemy wykorzystać do jednej z dwóch pozostałych sałatek).

Na marynatę olej mieszamy z syropem klonowym, wędzoną papryką i 1/2 łyżeczki soli. Marynatą nacieramy plastry kalafiora z obydwu stron. Układamy na grillu i pieczemy, aż się zrumienią, lub wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 220 st. i pieczemy po 15 minut z każdej strony. Studzimy.

Łodygi selera myjemy, kroimy na plastry grubości 0,5 cm. Dymkę myjemy i siekamy. Roszponkę myjemy i suszymy. Czosnek miksujemy z kaparami, parmezanem, sokiem z cytryny i majonezem, przyprawiamy pieprzem. Sos mieszamy z roszponką, selerem, dymką i ciecierzycą. Na sałatce układamy plastry kalafiora.

Przepis Dominika Wójciak

Risotto z kalafiora z grzybami

Risotto z kalafioraRisotto z kalafiora fot. M&K Duklas/duklas.pl

Dla 2 osób
Przygotowanie: 40 minut

Risotto z kalafiora z grzybami - składniki

400 g kalafiora (może być fioletowy)
szalotka
łyżka masła
50 ml białego wytrawnego wina
500 ml bulionu warzywnego
50 ml śmietany 22-proc.
łyżka posiekanej natki pietruszki
łyżeczka posiekanego szczypiorku
1-2 łyżki startego parmezanu
sól, pieprz
Grzyby:
250 g świeżych podgrzybków (ew. boczniaków lub pieczarek)
sok z cytryny
czerwona cebula
ząbek czosnku
łyżka oleju

Risotto z kalafiora z grzybami - przygotowanie

Kalafior czyścimy, dzielimy na różyczki i rozdrabniamy je blenderem (powinny mieć wielkość ziarenek ryżu). Szalotkę obieramy, siekamy. Masło topimy w rondlu, szklimy szalotkę. Wsypujemy kalafior i mieszamy, dobrze obtaczając w maśle. Wlewamy białe wino, a gdy wyparuje, chochlę ciepłego bulionu. Gotujemy na dużym ogniu, mieszając. Znów wlewamy bulion, gdy wyparuje, i gotujemy kalafior do miękkości. Dodajemy śmietanę, natkę i szczypiorek, posypujemy parmezanem, mieszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem.

Podgrzybki czyścimy, kroimy na plasterki, skrapiamy sokiem z cytryny. Cebulę obieramy, siekamy. Czosnek obieramy. Olej rozgrzewamy na patelni, przesmażamy cebulę i czosnek. Wlewamy łyżkę wody, posypujemy szczyptą soli i rumienimy cebulę. Wyjmujemy ząbek czosnku, wkładamy grzyby. Smażymy 5 minut. Solimy. Risotto podajemy gorące z podgrzybkami.