Zimowy bowl z pieczonymi warzywami i kimchi
Zimowy bowl z pieczonymi warzywami i kimchi Aga Sochal
Dla 4 osób
Przygotowanie: 60 minut
Zimowy bowl z pieczonymi warzywami i kimchi - składniki
garść brukselki, boczniaków i topinamburów
100 g dyni
100 g batatów
garść jarmużu
100 g kapusty czerwonej
300 g ugotowanego ryżu basmati
100 g kimchi
Zimowy bowl z pieczonymi warzywami i kimchi - przygotowanie
Warzywa dokładnie myjemy. Brukselki przekrawamy na pół lub na ćwiartki, topinambury kroimy na ćwiartki, dynie i bataty obieramy i kroimy na mniejsze kawałki (ja lubię kroić je w ząbki jak jabłko). Boczniaki rwiemy na małe kawałki.
Wszystkie warzywa w osobnych miseczkach lub pojemnikach solimy i obracamy w odrobinie oleju, a następnie pieczemy na złoto w 180 st., najlepiej robić to na kilka rund w piekarniku, tak żeby każda porcja warzyw idealnie się upiekła.
>>>O kimchi przeczytaj także tu.
Ryż odgrzewamy na parze. Podajemy z pieczonymi warzywami. Danie dekorujemy blanszowanym jarmużem, czerwoną kapustą i sezamem. Zimne, ostre i chrupiące kimchi będzie idealnym dodatkiem.
Kapuśniak kimchi
Kapuśniak kimchi, autor Grzegorz Łapanowski Aga Sochal
Dla 4 osób
Przygotowanie: do 90 minut
Kapuśniak kimchi - składniki
600 g kimchi
200g wędzonego boczku
2 łyżki oleju
200 g pokrojonej w piórka cebuli
300 g ugotowanych ziemniaków
3 litry bulionu mięsnego
pęczek dymki
cukier trzcinowy (opcjonalnie)
Kapuśniak kimchi - przygotowanie
Boczek kroimy w słupki o grubości około 0,5 cm. Do rozgrzanego garnka dodajemy 2 łyżki oleju i boczek który smażymy do uzyskania złoto-brązowego koloru. Dodajemy cebulę i smażymy jeszcze około 2 minut.
Ze słoika wyjmujemy kimchi i lekko je siekamy. Dodajemy kimchi do garnka wraz z sokiem. Całość zalewamy bulionem i gotujemy 1-1,5 godziny pod przykryciem. Do tak ugotowanego kapuśniaku dodajemy ugotowane wcześniej, pokrojone w kostkę ziemniaki.
Kapuśniak z kimchi najlepiej smakować będzie na następny dzień, gdy się „przegryzie”. Podajemy go z posiekaną dymką. Dla tych którzy wolą mniej kwaśny smak, polecamy dodać cukier trzcinowy do smaku.
Ryż smażony z kimchi i warzywami
Ryż smażony z kim chi i warzywami Aga Sochal
Dla dla 2 osób
Przygotowanie: 25 minut
Ryż smażony z kimchi i warzywami - składniki
2 łyżki oleju rzepakowego
szalotka
2 ząbki czosnku
100 g tofu
2 pieczarki
por (5-cm długości)
marchewka (5-cm długości)
2 łyżki sosu sojowego
150 g kimchi
400 g ugotowanego ryżu
mała garść orzeszków ziemnych
ew. szczpiorek, nori i prażona cebulka
Ryż smażony z kimchi i warzywami - przygotowanie
Szalotkę siekamy w zapałkę, podobnie por i marchewkę, czosnek drobno kroimy. Pieczarki kroimy w plasterki.
Na mocno rozgrzanej patelni na oleju smażymy osobno na złoty kolor, tofu i pieczarki, następnie łączymy je, dodajemy szalotkę, a po chwili, marchew i por, cały czas mieszamy, aż warzywa lekko zmiękną. Następnie dodajemy delikatnie posiekane kimchi. Chwilę dusimy, dodajemy ryż i całość podgrzewamy.
Danie doprawiamy sosem sojowym, papryczką gochugaru i szczypiorkiem, podajemy z ryżem posypanym pieczonymi orzeszkami ziemnymi i prażoną cebulką, z nori.
Autorem wszystkich przepisów jest Grzegorz Łapanowski, współwłaściciel Old Friends Kimchi; oldfriendskimchi.pl