Czekoladowe clafoutis z karmelizowanymi pomarańczami wg Jamiego Olivera
Dla 6 osób
Czas przygotowania: 40 minut
Na okrągłą formę o średnicy 20 cm
Czekoladowe clafoutis z karmelizowanymi pomarańczami Fot. M&K Duklas/ Duklas.pl
Czekoladowe clafoutis z karmelizowanymi pomarańczami - składniki
5 sparzonych pomarańczy
100 g gorzkiej czekolady (70% kakao)
80 g masła
115 g mąki
1/2 (lub mniej) łyżeczki proszku do pieczenia
115 g mielonych migdałów
115 g cukru
szczypta soli
2 duże jajka (lub 3 małe)
3 żółtka
180 ml mleka 3,2%
100 g białej czekolady najwyższej jakości
500 ml gęstej kwaśnej śmietany 22% (lub mascarpone)
Czekoladowe clafoutis z karmelizowanymi pomarańczami - przygotowanie
Ocieramy ze skórki trzy pomarańcze, wsypujemy skórkę do miseczki. Dokładnie usuwamy białą wewnętrzną część skórki (albedo) z owoców i kroimy je w plastry o grubości centymetra. Gorzką czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i odstawiamy, aby trochę przestygła. Formę smarujemy odrobiną masła.
Robimy ciasto: miksujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, migdałami, połową cukru, solą, jajkami, żółtkami, skórką pomarańczową oraz mlekiem. Ciepłą czekoladę łączymy z resztą masła, wlewamy do przygotowanej masy, mieszamy. Napełniamy formę ciastem i wciskamy w nie kawałki czekolady. Pieczemy 15-20 minut w 200°C - ciasto będzie gotowe, kiedy brzegi zrobią się kruche, a środek pozostanie leciutko płynny.
Gotujemy bursztynowy karmel z reszty cukru i 5-6 łyżek wody. Zdejmujemy z ognia, wciskamy sok z dwóch pozostałych pomarańczy, mieszamy. Wkładamy plasterki pomarańczy, potem odwracamy je, aby całe pokryły się karmelem. Wyjmujemy, a karmel gotujemy chwilę, aż odparuje i zgęstnieje. Pomarańcze układamy na porcjach czekoladowego clafoutis, skrapiamy karmelem, podajemy z kleksem kwaśnej śmietany lub porcją serka mascarpone.
Proste ciasto drożdżowe z cynamonem i skórką pomarańczową
Dla 8-10 osób
Przygotowanie: 20 minut + czas rośnięcia ciasta i pieczenia
Proste ciasto drożdżowe z cynamonem i skórką pomarańczową Fot . Mateusz Skwarczek / Agencja Wyborcza.pl
Proste ciasto drożdżowe z cynamonem i skórką pomarańczową - składniki
40-50 g drożdży świeżych lub torebka suszonych drożdży instant
250 ml mleka (w wersji wegańskiej można zastąpić roślinnym)
ok. 200 g cukru (dokładna ilość zależy od upodobań)
150 g masła (lub margaryny w wersji wegańskiej)
łyżeczka kurkumy lub szafranu
sok i skórka z pomarańczy
500 g mąki
torebka cynamonu
Proste ciasto drożdżowe z cynamonem i skórką pomarańczową - przygotowanie
Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku z połową cukru i pozostawiamy na 10 minut, aby popracowały. Roztapiamy 100 g masła, studzimy. Do wyrośniętych drożdży dodajemy kurkumę lub szafran i skórkę z pomarańczy. Widelcem lub mieszadłem mieszamy rozczyn z drożdży, stopniowo dosypując mąkę i dolewając stopione masło, aż powstanie miękkie ciasto. Wyrabiamy je przez chwilę i odkładamy w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość – może to potrwać od 20 minut do godziny. Resztę cukru mieszamy z cynamonem.
Wyrośnięte ciasto rolujemy na desce i rwiemy palcami na kawałki lub kroimy nożem tak jak na kluski leniwe. Każdy kawałek obtaczamy w mieszance cukru i cynamonu, wkładamy do wysmarowanej masłem okrągłej formy lub naczynia żaroodpornego, przyklejając jeden do drugiego. Pozostałe 50 g masła też roztapiamy, mieszamy z resztką mieszanki cukru i cynamonu oraz sokiem z pomarańczy i polewamy tym ciasto. Rozgrzewamy piekarnik do 180 st., w tym czasie ciasto powinno odpoczywać w ciepłym miejscu.
Pieczemy 30-35 minut, aż ciasto zezłoci się na brzegach. Możemy je jeść palcami, odrywając po kawałeczku. Najlepiej smakuje lekko ciepłe.
(przepis Junona Lamcha-Grynberg)
Ciasto francuskie z pomarańczami i pistacjami
Dla 6 osób
Czas przygotowania: 20 minut + czas pieczenia
Ciasto francuskie z pomarańczami i pistacjami Fot. Jarosław Madejski
Ciasto francuskie z pomarańczami i pistacjami - składniki
płat rozmrożonego ciasta francuskiego (24 x 36 cm)
mąka do podsypania
jajko
2 łyżki grubego cukru
11 pomarańczy
250 g kremowego twarożku naturalnego
50 g cukru
olejek waniliowy
szczypta soli
2 łyżki obranych i posiekanych pistacji (mogą być solone)
Ciasto francuskie z pomarańczami i pistacjami - przygotowanie
Rozgrzewamy piekarnik do 220 st. Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy, starając się uzyskać kwadrat o boku 30 cm. Z każdej jego strony odcinamy półtora- lub dwucentymetrowy pasek; paski odkładamy na bok. Kwadrat kładziemy na blasze i gęsto nakłuwamy widelcem. Smarujemy roztrzepanym jajkiem, do brzegów przyklejamy odcięte paski, dociskając zwłaszcza w miejscach, gdzie się łączą. Smarujemy paski resztą roztrzepanego jajka, posypujemy grubym cukrem i pieczemy 15-17 minut na środkowym poziomie piekarnika.
Ostrożnie zdejmujemy ciasto z blachy i czekamy, aż ostygnie. Jeśli środek za bardzo spuchł, lekko spłaszczamy go dłonią. Z jednej pomarańczy (odmiana novelina) wyciskamy 2 łyżki soku. Pozostałe obieramy ze skórki i robimy z nich fileciki, czyli dzielimy na cząstki, które obieramy z błonek.
Układamy je na papierowym ręczniku, przykrywamy drugim ręcznikiem i czekamy, aż papier wchłonie sok. Ucieramy twarożek z cukrem, odrobiną wanilii, solą i sokiem pomarańczowym. Rozsmarowujemy na cieście, pozostawiając bez masy wyłącznie brzegi. Na wierzchu układamy pomarańcze i posypujemy pistacjami.
Ciasto pomarańczowo-migdałowe
Dla 6 osób
Czas przygotowania: 30 minut + czas gotowani pomarańczy i czas pieczenia
Ciasto pomarańczowo-migdałowe Fot. Małgorzata Dzięgielewska
Ciasto pomarańczowo-migdałowe- składniki
Ciasto:
pomarańcza
5 jajek
4 łyżki gryczanego miodu
szczypta soli
200 g mielonych migdałów
2 łyżki likieru pomarańczowego
masło do posmarowania formy
Syrop:
pomarańcza
1,5 szklanki soku pomarańczowego (najlepiej z czerwonych pomarańczy)
80 g cukru
łyżeczka wody pomarańczowej
Ciasto pomarańczowo-migdałowe - przygotowanie
Robimy ciasto: pomarańczę myjemy, sparzamy, wkładamy do rondelka, zalewamy wodą i gotujemy w całości ze skórką przez 2 godziny, aż będzie miękka. Studzimy i miksujemy w malakserze, dodając żółtka i miód. Wsypujemy sól i migdały, wlewamy likier, miksujemy. Białka ubijamy ze szczyptą soli, partiami dodajemy do ciasta, delikatnie mieszając. Wlewamy ciasto do natłuszczonej tortownicy o średnicy 20 cm. Pieczemy 40-50 minut w 180°C.
Robimy syrop: umytą i sparzoną pomarańczę kroimy w cienkie półplasterki. W rondlu zagotowujemy sok pomarańczowy z cukrem, wkładamy plastry pomarańczy. Gotujemy 5-10 minut na średnim ogniu, mniej więcej w połowie odwracamy na drugą stronę. Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze 15 minut lub do chwili aż syrop zredukuje się o połowę. Zdejmujemy z ognia, skrapiamy wodą pomarańczową, odstawiamy na 10 minut. Przekładamy plastry na pergamin do wystudzenia, a potem dekorujemy nimi ciasto.
Greckie ciasto fanouropita
Dla 6 osób
Czas przygotowania: 20 minut + czas pieczenia
Fanouropita - greckie słodkie ciasto FOT. BBS
Greckie ciasto fanouropita - składniki
1/3 szklanki oliwy
1,5 szklanki cukru
1 szklanka soku z pomarańczy
starta skórka z 3 pomarańczy
skórka z 1 pomarańczy pokrojona na paseczki
1/2 szklanki wody
500 g mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
łyżeczka zmielonych goździków
szklanka rodzynek
szklanka posiekanych orzechów włoskich
oliwa i mąka do tortownicy
Greckie ciasto fanouropita - przygotowanie
Oliwę miksujemy z cukrem, dodając sok, obie skórki z pomarańczy i wodę. Nadal miksując, dodajemy powoli mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy. Na koniec - rodzynki i orzechy, mieszamy łyżką. Ciasto wykładamy do tortownicy o średnicy 26 cm wysmarowanej oliwą i posypanej mąką. Pieczemy ok. godziny w 175°C.
Bezy z kremem angielskim i kandyzowaną skórką pomarańczową
Dla 8 osób
Przygotowanie: 40 minut
Bezy z kremem angielskim i kandyzowaną skórką pomarańczową Fot. Natalia Nowak - Bratek
Bezy z kremem angielskim i kandyzowaną skórką pomarańczową - składniki
Beza włoska:
250 g cukru
5 białek
Krem angielski:
litr mleka
laska wanilii
10 żółtek
200 g cukru
łyżeczka soku z cytryny
łyżka cukru do gotowania bezy
kandyzowana skórka pomarańczowa
Bezy z kremem angielskim i kandyzowaną skórką pomarańczową - przygotowanie
Beza: do rondelka wlewamy 100 ml wody i wsypujemy cukier. Gotujemy, nie mieszając, do temp. 120 st. (syrop powinien zostać przezroczysty). Białka ubijamy na puszystą pianę. Ubijając, powoli wlewamy syrop. Ubijamy jeszcze ok. 10 minut, aż beza będzie sztywna i lśniąca.
Krem angielski: mleko i wanilię mocno podgrzewamy (nie gotujemy!). Odstawiamy na chwilę, by naciągnęło. Żółtka ucieramy z cukrem. Wlewamy trochę mleka, delikatnie mieszamy. Dodajemy resztę mleka, ostrożnie mieszamy, by krem nie był zbyt pulchny. Mocno podgrzewamy, ale nie gotujemy. Przelewamy przez sito do salaterek. Schładzamy.
W rondelku gotujemy wodę z sokiem z cytryny i cukrem. Wkładamy po łyżce masy bezowej i gotujemy z każdej strony minutę (na bezach powinna się wytworzyć skorupka). Łyżką cedzakową przekładamy na chwilę do miski z zimną wodą, osączamy. Bezy układamy w salaterkach na kremie, dekorujemy kandyzowaną skórką.
Chlebek marchewkowo-pomarańczowo-daktylowy
Dla 8 osób
Czas przygotowania: 20 minut + czas pieczenia
Chlebek marchewkowo-pomarańczowy z daktylami Fot. Małgorzata Dzięgielewska
Chlebek marchewkowo-pomarańczowy z daktylami - składniki
olej roślinny do posmarowania formy
100 g mąki orkiszowej razowej typ 2000
180 g mąki pszennej typ 480
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1/2 łyżeczki cynamonu
4 jajka
120 g cukru trzcinowego
2 pomarańcze
75 ml oleju z pestek dyni
80 g jogurtu naturalnego + 100 g do podania
100 g daktyli bez pestek
280 g drobno startych marchewek
Chlebek marchewkowo-pomarańczowy z daktylami - przygotowanie
Rozgrzewamy piekarnik do 180 st., natłuszczamy keksówkę. Przesiewamy oba rodzaje mąki z proszkiem, solą i cynamonem. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę, miksujemy ze skórką otartą z 1 pomarańczy oraz 50 ml soku, następnie z olejem z pestek dyni i jogurtem.
Daktyle bardzo drobno siekamy lub miksujemy w malakserze. Łączymy z marchewką, a potem z mieszanką suchych składników. Dodajemy masę jajeczną i dokładnie mieszamy. Wlewamy do foremki i pieczemy 60-80 minut, aż brzegi ciasta zaczną odchodzić od boków formy. Chlebek będzie dość wilgotny, ale wykałaczka wbita w ciasto nie powinna po wyciągnięciu być oblepiona ciastem.
Z drugiej pomarańczy ocieramy skórkę, obieramy ją i wykrawamy z niej fileciki. Skórkę mieszamy z jogurtem. Ostudzony chlebek kroimy na grube kromki, podajemy z kleksem jogurtu i cząstkami pomarańczy.
Ubiegłeś mnie elemelku:-) Redaktor nie zrozumie...
Haha chyba tak !
Tak to jest jak się przepisy ściąga po angielsku i nie myśli przy tłumaczeniu. Kiedyś był tu przepis na jakąś szarlotkę i trzeba było wziąć "jabłka do gotowania" (cooking apples, w angielskim supermarkecie bez problemu znajdziesz, będzie opisane, w Polsce musisz skończyć studia bo producenci sami nie wiedzą do czegoś są dobre ich odmiany).