Naleśniki - ciasto podstawowe

Naleśniki - ciasto podstawoweNaleśniki - ciasto podstawowe shutterstock

Na 24 naleśniki
Przygotowanie: 35 minut

Naleśniki - ciasto podstawowe - składniki

250 g mąki
4 jajka 
łyżeczka soli
600 ml mleka lub mleko pół na pół z wodą mineralną
masło do smażenia

Naleśniki - ciasto podstawowe - przygotowanie

Mąkę przesiewamy do miski (przesiewamy każdy rodzaj mąki, również pełnoziarnistą, a potem mieszamy ją z tym, co zostanie na sicie). Dodajemy sól, wbijamy jajka. Łączymy, stopniowo zagarniając mąkę z brzegów miski i porcjami dolewamy mleko. Mieszamy na gładkie ciasto (najlepiej trzepaczką z dużą czaszą). Możemy je przelać przez sitko o drobnych oczkach, by usunąć grudki. Miskę przykrywamy, odstawiamy na 30 minut.

Ciasto roztrzepujemy. Na patelnię wkładamy niewielką ilość masła i topimy, aż zacznie się pienić. Nadmiar masła zlewamy. Na patelnię wlewamy porcję ciasta, zaczynając od środka. Przechylamy patelnię, rozprowadzając ciasto na całej jej powierzchni. Smażymy około minuty, aż spód będzie złocisty. Odwracamy, smażymy 30 sekund.

Naleśniki - ciasto podstawowe - rady

Gotowe ciasto odstawiamy na co najmniej 30 minut (a można nawet na noc). W tym czasie cząsteczki skrobi wchłoną płyn i spęcznieją. Może się zdarzyć, że po odpoczynku, będziemy musieli ciasto rozrzedzić (bo mąki różnie wchłaniają płyny). Wtedy dolewamy trochę wody, piwa, cydru - nigdy mleka, bo będzie kleiste. 

Naleśniki przygotowane na mleku będą miękkie; zrobione na mleku i wodzie mineralnej (pół na pół) będą lekkie i puszyste. Delikatne będą wtedy, gdy 1/4 mleka zastąpimy śmietanką. A bardzo puszyste, gdy dodamy ubite białka. Złoty kolor nada im niewielka ilość stopionego masła.

Cukru do ciasta dodawać nie musimy, nawet do naleśników na słodko (wystarczą dodatki lub posypanie cukrem pudrem). Słodkie ciasto łatwiej przywiera do patelni i szybciej się przypala.

Ciasto naleśnikowe możemy aromatyzować: wanilią, cynamonem, wodą pomarańczową, skórką startą z cytrusów, alkoholem (rumem, koniakiem). Pamiętajmy, że alkohol dodajemy do ciasta tuż przed smażeniem.

Do smażenia naleśników potrzebujemy patelni, która równomiernie rozgrzewa się od spodu, jest płaska i ma niskie krawędzie. Jeśli często robimy naleśniki, możemy kupić przeznaczoną do nich patelnię, która ma powłokę zapobiegającą przywieraniu ciasta.

Przed rozgrzaniem patelni należy ją lekko natłuścić. Wkładamy masło, rozgrzewamy je, a nadmiar zlewamy. Potem na środek patelni nalewamy porcję ciasta i równomiernie je rozprowadzamy na całej powierzchni. Gdy brzegi naleśnika zaczną się unosić, to znak, że spód jest usmażony. Lekko potrząsamy patelnią, by się odlepił i odwracamy go, najlepiej podrzucając naleśnik do góry. Albo bezpieczniej - odwracamy go szeroką łopatką. Po każdych 3-4 usmażonych naleśnikach lekko natłuszczamy patelnię stopionym masłem.

Naleśniki z jajkiem sadzonym

Naleśniki z jajkiem sadzonymNaleśniki z jajkiem sadzonym shutterstock

Dla 4 osób
Przygotowanie: 40 minut

Naleśniki z jajkiem sadzonym - składniki

8 naleśników przygotowanych wg przepisu podstawowego (u góry)
olej
8 plastrów szynki lub żółtego sera
8 jajek
50 g startego parmezanu
trochę ulubionej zieleniny, np. natki pietruszki (może tez być czarnuszka)
sól, pieprz

Naleśniki z jajkiem sadzonym - przygotowanie

Naleśniki smażymy wg przepisu podstawowego proporcjonalnie zmniejszając ilość składników (można je przygotować wcześniej i zamrozić).

Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Wkładamy usmażony naleśnik na nim kładziemy plaster szynki lub sera, na szynce wbijamy jako, posypujemy serem. zapiekamy na średnim ogniu, aż jajko się zetnie. Tak przygotowujemy kolejne porcje. Przekładamy na talerz, doprawiamy sola i pieprzem.

Naleśniki z lodami waniliowymi, bananami i miodem

Naleśnik z lodami waniliowymi, bananami i miodemNaleśnik z lodami waniliowymi, bananami i miodem shutterstock

Dla 4 osób
Przygotowanie: 40 minut

Naleśniki z lodami waniliowymi, bananami i miodem - składniki

Ciasto na 8 naleśników z przepisu podstawowego (u góry)
4 banany
4 porcje lodów waniliowych
miód*

Naleśniki z lodami waniliowymi, bananami i miodem - przygotowanie

Przygotowujemy ciasto na naleśniki wg przepisu podstawowego (u góry) proporcjonalnie zmniejszając ilość składników na 8 naleśników. Odstawimy na pół godziny.

Banany obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Mieszamy z ciastem naleśnikowym wg przepisu podstawowego (u góry). Na każdy gorący naleśnik nakładamy porcję lodów, zwijamy i skrapiamy miodem.

*Zamiast miodu możemy przygotować sos pomarańczowy:

Na rozgrzana patelnię wsypujemy po 2 łyżki cukru i masła, podgrzewamy, aż cukier się roztopi. Zmniejszamy ogień, wlewamy sok wyciśnięty z cytryny i 2 pomarańczy, dodajemy skórkę otartą z pomarańczy. Mieszamy. Wkładamy zrolowane naleśniki i chwilę podgrzewamy. Podajemy z lodami.

Naleśniki zapiekane z waniliowym twarożkiem

Zapiekane naleśniki możesz podać z owocowym sosemZapiekane naleśniki możesz podać z owocowym sosem shutterstock.com

Dla 2-4 osób
Przygotowanie: 30 minut

Naleśniki zapiekane z waniliowym twarożkiem - składniki

14 naleśników (przygotowanych wg przepisu podstawowego (u góry)
Nadzienie:
750 g mielonego półtłustego twarogu
cukier lub ksylitol wg uznania
2 łyżki śmietany 18-proc.
łyżeczka wanilii w syropie
łyżka masła do formy
Sos:
200 ml śmietanki 30-proc.
2 łyżki wanilii w syropie
łyżeczka cukru
cukier puder do posypania

Naleśniki zapiekane z waniliowym twarożkiem - przygotowanie

Naleśniki przygotowujemy według przepisu podstawowego (można je przygotować wcześniej i zamrozić).

Piekarnik rozgrzewamy do 190 st.

Na nadzienie twaróg ucieramy z cukrem, śmietaną i pastą na gładką masę, smarujemy nim naleśniki i zwijamy w rulony, przecinamy na pół lub 3 części. Układamy je w nasmarowanym masłem płaskim naczyniu żaroodpornym.

Na sos: śmietankę krótko miksujemy razem z oboma rodzajami cukru. Sosem polewamy naleśniki i zapiekamy je 15 minut (funkcja góra-dół), na środkowej półce. Podajemy posypane cukrem pudrem.

Naleśniki szpinakowe z twarożkowo-pomidorowym nadzieniem

Szpinakowe naleśniki z twarogiem i suszonymi pomidoramiSzpinakowe naleśniki z twarogiem i suszonymi pomidorami shutterstock.com

Dla 4 osób
Przygotowanie: 60 minut
Oczekiwanie: 30 minut

Naleśniki szpinakowe z twarożkowo-pomidorowym nadzieniem - składniki

Naleśniki: 

ok. 60 g świeżego szpinaku (szklanka)
250 ml wody gazowanej lub mleka
po 60 g mąki pszennej i gryczanej
jajko
łyżka oleju rzepakowego
szczypta soli
Farsz:
200 g suszonych pomidorów z zalewy (w sezonie 2 świeże)
200 g półtłustego twarogu 
3 łyżki kefiru
50 g nasion słonecznika

Naleśniki szpinakowe z twarożkowo-pomidorowym nadzieniem - przygotowanie

Szpinak miksujemy razem z wodą lub mlekiem. Mąkę przesiewamy do miski, łączymy dokładnie ze szpinakową wodą lub mlekiem. Wbijamy jajko, wlewany olej, mieszamy na jednolitą masę, odstawiamy na 30 minut, żeby ciasto odpoczęło.

Partiami smażymy rumiane naleśniki na suchej patelni (ciasta wystarczy na mniej więcej 8 sztuk). Pomidory kroimy na kawałki. Twaróg kruszymy, dokładnie mieszamy z kefirem i smarujemy nim każdy naleśniki. Na masę twarogową nakładamy po kilka kawałków pomidora, posypujemy nasionami słonecznika i zwijamy w rulony – podajemy.

Ryżowe naleśniki z owocami i chrupiącym kremem

Ryżowe naleśniki z owocami i chrupiącym krememRyżowe naleśniki z owocami i chrupiącym kremem Fot. Natalia Nowak - Bratek

Dla 4 osób
Przygotowanie: 35 minut

Ryżowe naleśniki z owocami i chrupiącym kremem - składniki

125 g ulubionych mrożonych owoców
100 g mąki ryżowej
250 ml soku jabłkowego
łyżeczka cukru
2 jajka
2 łyżeczki stopionego masła
olej do smażenia
Krem z ciasteczkami:
200 ml waniliowego serka
4 ciasteczka (np. pierniczki, herbatniki, sezamki)

Ryżowe naleśniki z owocami i chrupiącym kremem - przygotowanie

Owoce rozmrażamy.

Na krem ciasteczka wkładamy do foliowej torebki i kruszymy wałkiem. Mieszamy z serkiem, schładzamy.

Mąkę ryżową przesiewamy do miski. Dodajemy sok jabłkowy, cukier, jajka i stopione masło, mieszamy. Rozmrożone owoce wsypujemy do ciasta, lekko mieszamy.

Patelnię smarujemy olejem, wlewamy porcję ciasta, smażymy naleśnik. Zanim wlejemy kolejną porcję ciasta, musimy je zamieszać (gdyż owoce i mąka szybko opadają na dno), a z patelni papierowym ręcznikiem usunąć resztki soku z owoców.

Naleśniki smarujemy kremem z ciasteczkami, układamy jeden na drugim.

Naleśniki możemy też polać sosem malinowym: 250 g mrożonych malin miksujemy. Masę przecieramy przez sito o gęstych oczkach. Dodajemy 2 łyżki likieru np. wiśniowego i dosładzamy do smaku cukrem pudrem.

Bliny kurpiowskie

Bliny kurpiowskieBliny kurpiowskie Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG

Dla 6-8 osób
Przygotowanie: 30 minut

Bliny kurpiowskie - składniki

500 g mąki
łyżka proszku do pieczenia
3 jajka
3 łyżki cukru
620 ml kwaśnego mleka lub maślanki
torebka cukru waniliowego
sól
sklarowane masło
5 łyżek cukru pudru

Bliny kurpiowskie - przygotowanie

Przesiewamy mąkę, łączymy z proszkiem do pieczenia.

Ucieramy żółtka z cukrem, dodajemy mleko lub maślankę, cukier waniliowy i mąkę, lekko solimy, mieszamy.

Białka jajek ubijamy na sztywna piane. Delikatnie łączymy ciasto z ubitymi na sztywno białkami. Smażymy placuszki na rozgrzanym maśle, jeszcze gorące posypujemy cukrem pudrem.

Można również podać do nich bitą śmietanę, syrop owocowy lub po prostu owoce (np. mrożone lub świeże).

Naleśniki kokosowe z nadzieniem z kurczaka curry

Naleśniki kokosowe z nadzieniem z kurczaka curryNaleśniki kokosowe z nadzieniem z kurczaka curry Fot. Natalia Nowak - Bratek

Dla 6 osób
Przygotowanie: 50 minut

Naleśniki kokosowe z nadzieniem z kurczaka curry - składniki

składniki na ciasto podstawowe (u góry) ze zmniejszoną do 170 g ilością mąki
100 g wiórków kokosowych
łyżka brązowego cukru
Nadzienie:
400 g piersi kurczaka
180 g pieczarek
czerwona papryka
pęczek dymki
olej 
curry
sos sojowy

Naleśniki kokosowe z nadzieniem z kurczaka curry - przygotowanie

Ciasto na naleśniki przygotowujemy według przepisu podstawowego (ale ze zmniejszoną do 170 g ilością mąki), dodając pod koniec wiórki kokosowe i brązowy cukier. Mieszamy. Ciasto odstawiamy na 30 minut.

Nadzienie: kurczaka kroimy w cienkie paseczki. Pieczarki czyścimy, kroimy w plasterki. Z papryki usuwamy nasiona, myjemy ją i kroimy w drobną kostkę. Dymki obieramy, kroimy w piórka.

Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, smażymy kurczaka na małym ogniu ze wszystkich stron na złoty kolor. Dodajemy pieczarki, dusimy, aż odparują. Posypujemy 1-2 łyżeczkami curry, skrapiamy sosem sojowym, przyprawiamy do smaku solą. Dodajemy paprykę i dymki, mieszamy, smażymy 5 minut. Przyprawiamy curry i sosem sojowym.

Rozgrzewamy patelnię, lekko smarujemy olejem. Ciasto naleśnikowe mieszamy, wlewamy porcję na patelnię, smażymy naleśnik z obu stron na rumiano.  Na połowie naleśnika układamy nadzienie, przykrywamy resztą naleśnika.  W taki sam sposób przygotowujemy pozostałe naleśniki.