Omlet z pomidorkami i szpinakiem shutterstock
Omlet z pomidorkami i szpinakiem
Dla 2 osób
Przygotowanie: 30 minut
4 jajka
4 łyżeczki mąki
olej do smażenia
200 g pomidorków koktajlowych
garść baby szpinaku
sól i pieprz
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy mikserem lub trzepaczką na bardzo sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Wciąż ubijając, dodajemy kolejno po jednym żółtku. Nie przerywając ubijania, dodajemy po łyżeczce mąki.
Na patelni rozgrzewamy olej, wylewamy ciasto omletowe, rozprowadzamy po całej powierzchni. Na cieście równomiernie rozsypujemy pomidorki koktajlowe przekrojone na pół oraz liście szpinaku. Oprószamy solą i pieprzem, zmniejszamy płomień do minimum, przykrywamy patelnię pokrywką i dosmażamy omlet. Kiedy ciasto zetnie się na wierzchu, omlet jest gotowy.
Spaghetti z papryką i sezamem Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl
Spaghetti z papryką i sezamem
Dla 2 osób
Przygotowanie: 25 minut
200 g spaghetti pełnoziarnistego
70 g ziaren sezamu
zielona papryka
mała cebulka
ząbek czosnku
3 łyżki oliwy
sól i pieprz
Spaghetti gotujemy al dente w osolonym wrzątku wg przepisu na opakowaniu, odcedzamy. Sezam podprażamy na jasnozłoto na suchej patelni, odstawiamy.
Paprykę myjemy, usuwamy gniazdo nasienne, siekamy lub kroimy w małą kostkę. Cebulę obieramy, drobno siekamy. Czosnek obieramy, siekamy.
Na patelni po sezamie rozgrzewamy oliwę, wrzucamy paprykę, cebulę i czosnek, smażymy, mieszając, aż cebulka się zezłoci, a papryka zmięknie (ok. 15 minut). Zdejmujemy z ognia, mieszamy z sezamem, przyprawiamy solą i pieprzem. Makaron mieszamy z sosem i od razu podajemy.
Omlet z fasolką szparagową shutterstock
Omlet z fasolką szparagową
Dla 2 osób
Przygotowanie: 30 minut
200 g mrożonej fasolki szparagowej
4 jajka
po 2 łyżeczki mąki kukurydzianej i mąki pszennej (lub tylko pszennej)
2 łyżki masła
150 g pomidorków czereśniowych
3 łyżki startego parmezanu
sól i pieprz ziołowy
listki świeżej bazylii
Fasolkę gotujemy do miękkości według przepisu na opakowaniu. Studzimy, kroimy na małe kawałki.
Białka jajek ubijamy na sztywną pianę, wciąż ubijając, dodajemy kolejno żółtka i mąkę.
Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy fasolkę, przesmażamy około minuty. Wykładamy ciasto, oprószamy solą i pieprzem ziołowym, wyrównujemy łyżką, układamy dekoracyjnie pomidorki. Podsmażamy na malutkim ogniu. Gdy widoczne między warzywami ciasto się zetnie, posypujemy startym parmezanem, przykrywamy patelnię pokrywką i smażymy, aż ser rozpuści. Przed podaniem posypujemy listkami świeżej bazylii.
Swojska tortilla shutterstock
Swojska tortilla
Dla 4 osób
Przygotowanie: 25 minut
4-6 ugotowanych ziemniaków
żółta papryka
2 żółte pomidory
cebula
2 ząbki czosnku
150 g podsuszonego oscypka
3 łyżki oleju
4 jajka
ulubione posiekane zioła (tymianek, bazylia, szczypiorek)
sól i pieprz
Ugotowane ziemniaki kroimy w słupki. Paprykę myjemy, czyścimy, kroimy w kostkę. Pomidory parzymy, zdejmujemy skórkę, kroimy w plastry. Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kosteczkę. Pół oscypka ścieramy na tarce, resztę strugamy na cienkie wióry.
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i czosnek, rumienimy. Dodajemy ziemniaki i paprykę, podsmażamy 3-4 min. Wrzucamy pomidory, smażymy 2-3 minuty, mieszając.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, zalewamy rozmąconymi jajkami wymieszanymi z tartym oscypkiem. Smażymy na małym ogniu, aż wierzch się zetnie, a spód zrumieni. Zsuwamy na talerz, posypujemy zieleniną i wiórami sera. Podajemy, np. z sosem tatarskim.
Świderki z brokułem i kurczakiem shutterstock
Świderki z brokułem i kurczakiem
Dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut
średni brokuł
400 g świderków , np. razowych
250 g piersi kurczaka
pół cytryny
4 łyżki masła
100 g startego parmezanu
listki świeżej bazylii
3-4 pomidorki koktajlowe
sól i pieprz cytrynowy
Brokuł czyścimy, myjemy, dzielimy na małe różyczki. Wrzucamy do garnka z wrzącą wodą i obgotowujemy 5 minut. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu, odcedzamy.
Pierś kurczaka myjemy, kroimy w kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem cytrynowym. Na głębokiej patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy mięso, smażymy na złoto.
Gdy mięso jest już miękkie, dodajemy różyczki brokuła, przesmażamy razem minutę. Dodajemy makaron, mieszamy. Wykładamy na ogrzane talerze, posypujemy startym parmezanem, bazylią i pokrojonymi na cząstki pomidorkami.
Penne z sosem pieczarkowo-śmietanowym MARCIN URBAN
Penne z sosem pieczarkowo-śmietanowym
Dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut
400 g makaronu penne
500 g pieczarek
duża cebula
100 g masła
suszony tymianek
3 łyżki mąki
200 g śmietanki kremówki
100 g śmietany 18-proc.
pół pęczka natki pietruszki
sól i pieprz, parmezan
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu, odcedzamy.
Pieczarki czyścimy i kroimy. Cebulę obieramy, siekamy. W rondlu rozgrzewamy połowę masła, wkładamy grzyby i cebulę, smażymy 15 minut, mieszając. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Resztę masła rozpuszczamy na dużej, głębokiej patelni, oprószamy mąką, zasmażamy na jasno, wlewamy oba rodzaje śmietany. Mieszamy, by nie było grudek, solimy do smaku.
Dodajemy usmażone grzyby z cebulką, dusimy razem ok. 10 minut od zagotowania na wolnym ogniu. Przyprawiamy solą i pieprzem, posypujemy posiekaną natką i parmezanem. Makaron podajemy z sosem.
Błyskawiczne świderki z pesto i papryką shutterstock
Błyskawiczne świderki z pesto i papryką
Dla 4 osób
Przygotowanie: 25 minut
2 papryki
oliwa do smażenia
400 g świderków
150 g zielonego pesto
sok z 1/3 cytryny
200 g mozzarelli
sól i pieprz
Papryki czyścimy, myjemy, kroimy w małą kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wykładamy paprykę, dusimy około 20 minut pod przykryciem na małym ogniu.
Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku wg przepisu na opakowaniu, osączamy. Wkładamy do miski, bardzo dokładnie mieszamy z sosem pesto i podsmażoną papryką. Skrapiamy sokiem z cytryny.
Awokado kroimy na pół, wyjmujemy pestkę i miąższ kroimy w kostkę.
Świderki w sosie wykładamy na ogrzany półmisek, posypujemy mozzarellą pokrojoną w kostkę i pieprzem. Podajemy od razu.
Makaron z czterema serami shutterstock
Makaron z czterema serami
Dla 4 osób
Przygotowanie: 25 minut
100 g orzechów włoskich
400 g ulubionego makaronu
100 ml śmietany
po 100 g sera z niebieską pleśnią, ementalera i mozzarelli
80 ml bulionu drobiowego
100 g startego parmezanu
2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
garść świeżej mięty lub melisy cytrynowej
sól i pieprz
Rozdrobnione orzechy prażymy chwilę na patelni bez tłuszczu. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku według przepisu na opakowaniu, osączamy. Śmietankę podgrzewamy w rondlu, nie gotując.
Do śmietany wsypujemy pokruszony ser z niebieską pleśnią, starty ementaler i pokrojoną w kosteczkę mozzarellę. Wlewamy bulion. Podgrzewamy na małym ogniu, ubijając trzepaczką, aż sery się rozpuszczą i zagęszczą sos (uwaga, łatwo go przypalić).
Do sosu wkładamy makaron, mieszamy. Posypujemy orzechami, podsmażamy chwilę razem. Wykładamy na talerze, posypujemy pieprzem, startym parmezanem, skórką cytryny, listkami mięty lub melisy.
Makaron wstążki w ostrym sosie paprykowym shutterstock
Makaron wstążki w ostrym sosie paprykowym
Dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut
400 g makaronu wstążek (np. pełnoziarnistego)
2 strąki czerwonej papryki
strąk żółtej papryki
pół strąka papryki habanero
4 łyżki oliwy
200 ml gęstej passaty pomidorowej
3 ząbki czosnku
łyżka świeżego tymianku
sól i pieprz
Makaron gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu, osączamy.
Paprykę myjemy, czyścimy, kroimy w wąskie paski. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy paprykę, smażymy, mieszając, aż zmięknie. Wlewamy passatę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy razem 2 minuty.
Wsypujemy tymianek, przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Makaron podajemy z sosem.