I. Sos majonezowy z rzodkiewkami – składniki:
Na 400 ml sosu
Przygotowanie: 15 minut
- 100 g posiekanej dymki (lub szalotki)
- 100 g rzodkiewek
- 300 g majonezu
- 4 łyżki białego wytrawnego wina
- 4 łyżki posiekanej natki
- sól
- pieprz
Jak przygotować sos majonezowy z rzodkiewkami:
1. Cebulki bardzo drobno siekamy.
2. Umyte, osuszone rzodkiewki kroimy w półplasterki, zalewamy wodą z lodem i odstawiamy na 10 minut.
3. Osączamy i mieszamy z cebulą, majonezem, winem i natką.
4. Doprawiamy solą i pieprzem.
5. Sos podajemy do zimnych mięs, surowych warzyw lub pieczywa.
II. Sos angielski cumberland – składniki:
Na 400 g sosu
Przygotowanie: ok. 15 min
- 320 g dżemu z czerwonej porzeczki lub konfitury z borówek
- 20 g świeżo startego chrzanu
- łyżka musztardy
- 30 ml wytrawnego czerwonego wina
- 20 g kandyzowanej skórki pomarańczy
- otarta skórka i 2 łyżki soku z cytryny
- ostra i słodka mielona papryka do smaku
- sól
- pieprz
Jak przygotować sos angielski cumberland:
1. Dżem porzeczkowy lub borówkę miksujemy na jednolity krem.
2. Dorzucamy odciśnięty chrzan, musztardę, wino i drobno posiekaną skórkę z pomarańczy.
3. Dodajemy skórkę i sok z cytryny, doprawiamy do smaku obiema paprykami, solą i pieprzem oraz resztą przypraw.
4. Cumberland to doskonały sos do pasztetów, dziczyzny oraz wędlin.
III. Chrzanowy z kurkumą – składniki:
Na 450 g sosu
Przygotowanie: 10 minut
- 250 ml śmietanki 30-proc.
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- pół łyżeczki mielonej kurkumy
- 200 g świeżo startego chrzanu
- sól
- cukier
Jak przyrządzić sos chrzanowy z kurkumą:
1. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, mieszamy z sokiem cytryny i kurkumą.
2. Chrzan doprawiamy solą i cukrem, dodajemy do śmietany, mieszamy.
3. Podajemy do pasztetów i mięsnych galaret.
IV. Sos tatarski z kaparami – składniki:
Na 400 ml sosu
Przygotowanie: 15 minut
- pół cebuli
- 5-6 małych korniszonów (albo 2 duże)
- 240 ml majonezu
- 2-3 łyżki gęstego greckiego jogurtu
- po 2 łyżeczki gładkiej musztardy (np. miodowej) i świeżo startego chrzanu
- łyżka posiekanego koperku (lub szczypioru)
- łyżeczka miodu
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- sól
- pieprz
Ja przyrządzić sos tatarski z kaparami:
1. Cebulę, ogórki i kapary siekamy.
2. Majonez mieszamy z jogurtem, musztardą i chrzanem. Dodajemy posiekane warzywa, mieszamy.
3. Doprawiamy do smaku miodem, sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem.
4. Podajemy do wędlin i pasztetów (także wegetariańskich)