I. Sos majonezowy z rzodkiewkami – składniki:

Na 400 ml sosu
Przygotowanie: 15 minut

  • 100 g posiekanej dymki (lub szalotki)
  • 100 g rzodkiewek
  • 300 g majonezu
  • 4 łyżki białego wytrawnego wina
  • 4 łyżki posiekanej natki
  • sól
  • pieprz

Jak przygotować sos majonezowy z rzodkiewkami:

1. Cebulki bardzo drobno siekamy.

2. Umyte, osuszone rzodkiewki kroimy w półplasterki, zalewamy wodą z lodem i odstawiamy na 10 minut.

3. Osączamy i mieszamy z cebulą, majonezem, winem i natką.

4. Doprawiamy solą i pieprzem.

5. Sos podajemy do zimnych mięs, surowych warzyw lub pieczywa.

II. Sos angielski cumberland – składniki:

Na 400 g sosu
Przygotowanie: ok. 15 min

  • 320 g dżemu z czerwonej porzeczki lub konfitury z borówek
  • 20 g świeżo startego chrzanu
  • łyżka musztardy
  • 30 ml wytrawnego czerwonego wina
  • 20 g kandyzowanej skórki pomarańczy
  • otarta skórka i 2 łyżki soku z cytryny
  • ostra i słodka mielona papryka do smaku
  • sól
  • pieprz

Jak przygotować sos angielski cumberland:

1. Dżem porzeczkowy lub borówkę miksujemy na jednolity krem.

2. Dorzucamy odciśnięty chrzan, musztardę, wino i drobno posiekaną skórkę z pomarańczy.

3. Dodajemy skórkę i sok z cytryny, doprawiamy do smaku obiema paprykami, solą i pieprzem oraz resztą przypraw.

4. Cumberland to doskonały sos do pasztetów, dziczyzny oraz wędlin.

III. Chrzanowy z kurkumą – składniki:

Na 450 g sosu
Przygotowanie: 10 minut

  • 250 ml śmietanki 30-proc.
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • pół łyżeczki mielonej kurkumy
  • 200 g świeżo startego chrzanu
  • sól
  • cukier

Jak przyrządzić sos chrzanowy z kurkumą:

1. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, mieszamy z sokiem cytryny i kurkumą.

2. Chrzan doprawiamy solą i cukrem, dodajemy do śmietany, mieszamy.

3. Podajemy do pasztetów i mięsnych galaret.

IV. Sos tatarski z kaparami – składniki:

Na 400 ml sosu
Przygotowanie: 15 minut

  • pół cebuli
  • 5-6 małych korniszonów (albo 2 duże)
  • 240 ml majonezu
  • 2-3 łyżki gęstego greckiego jogurtu
  • po 2 łyżeczki gładkiej musztardy (np. miodowej) i świeżo startego chrzanu
  • łyżka posiekanego koperku (lub szczypioru)
  • łyżeczka miodu
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • sól
  • pieprz

Ja przyrządzić sos tatarski z kaparami:

1. Cebulę, ogórki i kapary siekamy.

2. Majonez mieszamy z jogurtem, musztardą i chrzanem. Dodajemy posiekane warzywa, mieszamy.

3. Doprawiamy do smaku miodem, sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem.

4. Podajemy do wędlin i pasztetów (także wegetariańskich)