Grillowane warzywa

Magazyn Kuchnia
Szaszłyki warzywne

Szaszłyki warzywne (Fot. M&K Duklas / duklas.pl)

Grill (barbecue, ruszt) nie musi być mięsno-tłustym wyczynem wagi ciężkiej. Może być lekki, kolorowy i niskokaloryczny. Pod warunkiem, że wrzucimy na ruszt warzywa!
1 z 10
Fot. M&K Duklas / duklas.pl
Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Szaszłyki warzywne

Sposób przygotowania

Warzywa (cukinie, bakłażany, papryki, pomidory, cebule etc.) kroimy na grube plastry lub kawałki, mniejsze sztuki pozostawiamy w całości. Nabijamy je na szpadki (drewniane szpadki moczymy uprzednio w zimnej wodzie), dobierając je tak, aby na jednym patyczku znalazły się warzywa o zbliżonym czasie pieczenia. Skrapiamy oliwą. Większość warzyw pieczemy, obracając, przez 12-15 minut. Pomidorki czereśniowe pieczemy krócej, 8-10 minut, podobnie jak podgotowane ziemniaki. Warzywa można także wcześniej zamarynować w oliwie z dodatkiem ulubionych ziół, czosnku, soku z cytryny.

Zdjęcie Brandani RACLETTE 58828 Zdjęcie PHILIPS HR 4417 Zdjęcie Severin PG 1511
Brandani RACLETTE 58828 PHILIPS HR 4417 Severin PG 1511
Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
2 z 10
Fot. M&K Duklas / duklas.pl
Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Grillowana czerwona papryka

Sposób przygotowania

Kładziemy całe warzywo na rozgrzany grill, obracając je co jakiś czas. Pieczemy ok. 15-18 minut, aż skórka mocno się przypiecze. Przekładamy do miski. Przykrywamy folią. Gdy papryka ostygnie, usuwamy z niej skórę i pestki, i kroimy ją na kawałki. Podajemy skropioną oliwą z pierwszego tłoczenia.

3 z 10
Fot. M&K Duklas / duklas.pl
Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Grillowane pomidory

Sposób przygotowania

Kroimy wzdłuż na połówki. Przeciętą stronę skrapiamy oliwą i układamy na niej cieniutkie plasterki czosnku. Kładziemy na ruszcie przeciętą stroną do góry. Pieczemy aż warzywo zmięknie - ok. 10-12 minut - na mocno rozgrzanym grillu. Pomidory podajemy doprawione świeżo zmieloną ziołową solą morską i pieprzem.

4 z 10
Fot. M&K Duklas / duklas.pl
Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Grillowane pory

Sposób przygotowania

Obieramy z wierzchnich liści; jeśli są duże, przecinamy wzdłuż na pół. Wkładamy warzywa do posolonej, wrzącej wody. Gotujemy na małym ogniu ok. 8 minut, aż zmiękną. Warzywa wyjmujemy z wody, osuszamy, skrapiamy oliwą. Grillujemy przeciętą stroną do dołu na mocno rozgrzanym ruszcie ok. 6 minut, obracamy i dopiekamy pory jeszcze ok. 3 minut, doprawiamy solą i pieprzem.

5 z 10
Fot. M&K Duklas / duklas.pl
Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Grillowane pieczarki

Sposób przygotowania

Pieczarki kroimy w grube plasterki i marynujemy w oleju z dodatkiem soku z limonki i zmiażdżonego czosnku przez godzinę. Wyjmujemy z marynaty, osączamy, oczyszczamy z kawałków czosnku. Opiekamy na niezbyt gorącym grillu (całe kapeluszami do dołu), aż zmiękną, przez 15 min. Przewracamy i dopiekamy jeszcze przez jedną, dwie minuty.

6 z 10
Fot. M&K Duklas / duklas.pl
Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Grillowane szparagi

Sposób przygotowania

Wybieramy świeże, jędrne warzywa (pękają, jeśli je zginamy). Obieramy delikatnie ze skórki, najlepiej za pomocą noża do warzyw, uważając, by nie złamać warzywa. Skrapiamy oliwą, doprawiamy świeżo zmieloną solą morską i kolorowym pieprzem. Szparagi grillujemy na średnio rozgrzanym ruszcie, obracając, przez około 9 minut. Podajemy z połówkami grillowanych cytryn.

7 z 10
Fot. M&K Duklas / duklas.pl
Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Grillowane bakłażan

Sposób przygotowania

Przecinamy warzywo wzdłuż na ćwiartki. Jeśli są duże, kroimy je na mniejsze kawałki. Skrapiamy olejem. Kładziemy na średnio rozgrzanym grillu. Pieczemy ok. 3 minut. Przekładamy na drugą stronę i dopiekamy 5-6 minut w chłodniejszej części grilla. Na końcu podpiekamy, układając bakłażany skórką do dołu, ok. 5 minut. Podajemy doprawione świeżo zmieloną solą morską z ziołami prowansalskimi.

8 z 10
Fot. M&K Duklas / duklas.pl
Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Grillowane ziemniaki

Sposób przygotowania

Ziemniaki w mundurkach myjemy i zalewamy zimną, osoloną wodą. Kiedy woda zawrze, zmniejszamy ogień. Gotujemy, aż zmiękną. Odlewamy wodę. Kroimy ziemniaki na połówki, skrapiamy olejem, posypujemy szczodrze mieszanką ulubionych suszonych ziół, np. ziołami prowansalskimi, oraz świeżo zmieloną solą morską i pieprzem. Pieczemy na średnim ogniu, obracając co chwilę, przez ok. 10 minut.

9 z 10
Fot. M&K Duklas / duklas.pl
Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Grillowane cebule

Sposób przygotowania

Warto użyć co najmniej dwóch rodzajów cebuli, np. czerwonej i białej. Kroimy cebule na grube plastry. Skrapiamy olejem, solimy i pieprzymy. Opiekamy na niezbyt mocno rozgrzanym grillu po ok. 15 minut z każdej strony.

10 z 10
Fot. M&K Duklas / duklas.pl
Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Grillowana cukinia

Sposób przygotowania

Kroimy cukinie warzywo wzdłuż na dość grube plastry. Skrapiamy oliwą i posypujemy przyprawą ziołową do grilla. Pieczemy na średnim ogniu do miękkości (po 3-4 minuty z każdej strony).

Więcej na ten temat: przepisy na grilla
Komentarze
o matko, warzywa z grilla...

dzienx, wiele się nauczyłam;)
już oceniałe(a)ś
0
0
Ale po co skoro najlepsze z grilla jest mięso.
już oceniałe(a)ś
0
2