Dla 6-8 osób
Przygotowanie: 50 minut
Oszczędna pomidorowa z czerstwym chlebem - składniki:
800 g pomidorów z puszki
łyżeczka cukru
garść świeżych ziół i zieleniny (natka, koperek, bazylia, liście selera naciowego, lubczyk)
ząbek czosnku
3-4 łyżki oliwy
kilka kromek czerstwego chleba
1 i 1/2 litra bulionu warzywnego
50 g żółtego sera typu ementaler
Oszczędna pomidorowa z czerstwym chlebem - jak przyrządzić:
Pomidory kroimy i dusimy 10 minut wraz z zalewą i cukrem w garnku pod przykryciem na małym ogniu. Przecieramy przez nylonowe sito lub miksujemy. Ulubione zioła i zieleninę oraz obrany czosnek drobno siekamy, mieszamy z oliwą i lekko podsmażamy w dużym rondlu. Dodajemy pomidory i gotujemy 10 minut pod przykryciem na małym ogniu. Wkładamy kromki chleba, zalewamy bulionem, gotujemy jeszcze 20 minut, od czasu do czasu mieszając. W razie potrzeby solimy i podajemy posypaną startym serem.