Dla 4-6 osób
Przygotowanie: 30 minut

Bałkańskie mielone z sosem ljutenica – składniki:

  • 500 g mielonej wieprzowiny (może być też mielone mieszane)
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • jajko
  • 2 łyżki drobno posiekanego miąższu pomidora (bez pestek, może być osączony z puszki)
  • łyżeczka tymianku
  • olej do smażenia

Na sos:

  • 125 ml keczupu 
  • łyżka pasty paprykowej – ostrej lub słodkiej 
  • mała szalotka lub dymka
  • sól

Jak zrobić bałkańskie mielone z sosem ljutenica: 

1. Wszystkie składniki farszu mieszamy, wyrabiamy na jednolitą masę i formujemy okrągłe, płaskie kotleciki.

2. Kotlety smażymy po ok. 5 minut z obu stron na gorącym oleju.

3. Na sos miksujemy razem keczup, pastę paprykową, posiekaną szalotkę lub dymkę, solimy. Podajemy do kotlecików.