Dla 4-6 osób
Przygotowanie: 30 minut
Bałkańskie mielone z sosem ljutenica – składniki:
- 500 g mielonej wieprzowiny (może być też mielone mieszane)
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
- jajko
- 2 łyżki drobno posiekanego miąższu pomidora (bez pestek, może być osączony z puszki)
- łyżeczka tymianku
- olej do smażenia
Na sos:
- 125 ml keczupu
- łyżka pasty paprykowej – ostrej lub słodkiej
- mała szalotka lub dymka
- sól
Jak zrobić bałkańskie mielone z sosem ljutenica:
1. Wszystkie składniki farszu mieszamy, wyrabiamy na jednolitą masę i formujemy okrągłe, płaskie kotleciki.
2. Kotlety smażymy po ok. 5 minut z obu stron na gorącym oleju.
3. Na sos miksujemy razem keczup, pastę paprykową, posiekaną szalotkę lub dymkę, solimy. Podajemy do kotlecików.