Dla 6 osób
Przygotowanie: 65 minut

Zupa cebulowa – składniki:

  • 1 kg cebuli
  • 50 g masła lub oliwy
  • sól i pieprz do smaku
  • 250 ml białego wina
  • 1 i 1/2 l bulionu lub wody
  • łyżka suszonego tymianku
  • bagietka lub inne pieczywo
  • 100 g tartego sera (gruyère lub twardej mozzarelli)

Jak zrobić zupę cebulową:

1. Cebule obieramy i kroimy w piórka lub półtalarki.

2. Szklimy w rondlu na maśle albo oliwie na średnim ogniu na brązowy kolor (może to trwać 20-30 minut), stale mieszając. Doprawiamy tylko pieprzem.

3. Do mocno zrumienionej cebuli wlewamy wino i bulion, solimy, dodajemy tymianek i gotujemy 30 minut na wolnym ogniu.

4. Bagietki lub kromki chleba możemy opiec w tosterze lub piekarniku.

5. Zupę wlewamy do miseczek, posypujemy startym serem i podajemy z pieczywem.