Dla 6 osób
Przygotowanie: 65 minut
Zupa cebulowa – składniki:
- 1 kg cebuli
- 50 g masła lub oliwy
- sól i pieprz do smaku
- 250 ml białego wina
- 1 i 1/2 l bulionu lub wody
- łyżka suszonego tymianku
- bagietka lub inne pieczywo
- 100 g tartego sera (gruyère lub twardej mozzarelli)
Jak zrobić zupę cebulową:
1. Cebule obieramy i kroimy w piórka lub półtalarki.
2. Szklimy w rondlu na maśle albo oliwie na średnim ogniu na brązowy kolor (może to trwać 20-30 minut), stale mieszając. Doprawiamy tylko pieprzem.
3. Do mocno zrumienionej cebuli wlewamy wino i bulion, solimy, dodajemy tymianek i gotujemy 30 minut na wolnym ogniu.
4. Bagietki lub kromki chleba możemy opiec w tosterze lub piekarniku.
5. Zupę wlewamy do miseczek, posypujemy startym serem i podajemy z pieczywem.