Na 4 porcje
Przygotowanie: 10 minut
Coleslaw z brukselki z papryczką chili - składniki:
500 g brukselki
marchewka
2 papryczki chili
pęczek natki
4 łyżki majonezu
2 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz
Coleslaw z brukselki z papryczką chili - jak przygotować:
Brukselkę obieramy z zewnętrznych liści, myjemy i osuszamy na papierowym ręczniku. Drobno szatkujemy – najlepiej za pomocą robota kuchennego albo na mandolinie. Wrzucamy do miski, solimy i ugniatamy dłońmi, by brukselka lekko zmiękła. Marchewkę obieramy, myjemy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Oczyszczoną z pestek papryczkę chili i natkę myjemy, osuszamy i siekamy. Przekładamy do brukselki, dodajemy majonez i sos z cytryny, dokładnie mieszamy (również najlepiej dłońmi). Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem