Dla 4 osób, przygotowanie - 80 minut
Buraki po burgundzku z selerem - składniki
1 seler (korzeniowy)
4–6 ziemniaków
gruboziarnista sól
60 ml mleka
2 łyżki masła
6–8 średnich buraków
3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
1 duża cebula
4 ząbki czosnku
6 łodyżek tymianku
2 listki laurowe
świeżo zmielony czarny pieprz
250 ml czerwonego wina
250 g małych pieczarek
100 g szalotek
150 ml passaty pomidorowej
4 łodygi selera naciowego
1 pęczek natki pietruszki
Buraki po burgundzku z selerem - sposób wykonania
Obieramy i myjemy seler korzeniowy oraz ziemniaki. Zalewamy wodą, solimy i gotujemy do miękkości. Odcedzamy i tłuczemy z mlekiem i masłem.
Buraki myjemy, obieramy i kroimy na ćwiartki lub w ósemki. Rozgrzewamy w garnku 2 łyżki oliwy, kładziemy posiekaną cebulę, pokrojony na plasterki czosnek, tymianek i listki laurowe. Solimy i smażymy, aż cebula się zeszkli. Dodajemy buraki i trochę pieprzu, smażymy parę minut. Wlewamy wino, zwiększamy ogień. Gdy się zagotuje, garnek przykrywamy i gotujemy 30-40 minut, aż buraki lekko zmiękną.
Na blasze układamy umyte i przekrojone na pół pieczarki oraz pokrojone w ćwiartki szalotki. Dodajemy resztę oliwy, szczyptę soli i pieprzu, mieszamy . Pieczemy 30 minut w temp. 200 st.
Do podgotowanych buraków dodajemy passatę pomidorową i pokrojony w plastry seler naciowy. Wrzucamy upieczone pieczarki i szalotki, gotujemy 10 minut. Przyprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z tłuczonym selerem i posiekaną natką.