Dla 6 osób, przygotowanie - 2 godziny 30 minut

Wołowina z piwem po irlandzku - składniki

800 g wołowiny
3 łyżki oleju
2 łyżki mąki pszennej
sól
pieprz
szczypta ostrej mielonej papryki
3 marchewki
por
8 szalotek
ząbek czosnku
łyżka koncentratu pomidorowego
350 ml piwa Guinness lub innego ciemnego piwa
3 łodygi tymianku
natka pietruszki do dekoracji

Wołowina z piwem po irlandzku - sposób przygotowania

Mięso kroimy w dużą kostkę i mieszamy z łyżką oleju w misce. W drugiej miseczce mieszamy mąkę z solą, pieprzem i mieloną papryką. W tej mieszance obtaczamy pokrojoną wołowinę. Marchewki obieramy i kroimy w nieduże kawałki. Por dokładnie płuczemy, czyścimy z korzonków i zielonych liści, myjemy i kroimy w talarki. Szalotki i czosnek obieramy. W głębokiej patelni mocno rozgrzewamy resztę oleju, podsmażamy na nim mięso z obu stron na brązowy kolor. Wrzucamy szalotki i czosnek, smażymy minutę, mieszając.
Dodajemy koncentrat pomidorowy i 2 łyżki wody. Mieszamy, zmniejszamy ogień, przykrywamy i dusimy około 5 minut. Wlewamy 1/3 piwa, doprowadzamy do wrzenia, mieszamy. Wlewamy resztę piwa, wrzucamy marchewki i opłukany tymianek. Przykrywamy patelnię i dusimy 2 godziny na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. 30 minut przed końcem duszenia dodajemy por. Przyprawiamy solą i pieprzem . Posypujemy natką pietruszki i podajemy.