Dla 6 osób, przygotowanie - 30 minut, oczekiwanie - 12 godzin

Chleb piwny - składniki

300 g mąki pszennej
100 g mąki żytniej
łyżeczka soli
łyżeczka suszonych drożdży
100 g suszonych fig, drobniutko pokrojonych
łyżeczka anyżu
300 ml dowolnego piwa
mąka do podsypania

Chleb piwny - sposób przygotowania

Wyrabiamy gładkie ciasto ze wszystkich składników, przykrywamy i odstawiamy na noc w ciepłe miejsce. Oprószamy blat mąką, kładziemy ciasto chlebowe, zagniatamy, ponownie wkładamy do miski i odstawiamy tym razem na 2 godziny. Po tym czasie na oprószonej mąką blasze formujemy z ciasta bochenek, nacinamy go grzbietem noża 3 razy na ukos. Do rozgrzanego do 250 st. piekarnika wstawiamy naczynie z wodą i blachę z chlebem. Po 10 minutach zmniejszamy temp. do 200 st. i pieczemy chleb jeszcze około 30 minut.