Dla 2 osób
Przygotowanie: 20 minut

masło klarowane
6-8 pieczarek np. portobello (brunatnych)
pieprz
ząbek czosnku
100-200 g świeżego szpinaku
4 jajka, 2 orzechy laskowe (opcjonalnie)
2 łyżki parmezanu

Na dużej patelni rozgrzewamy łyżeczkę masła, wrzucamy oczyszczone i pokrojone grzyby, doprawiamy pieprzem i smażymy, aż odparują i przysmażą się (3-5 minut). Zdejmujemy je z patelni i odkładamy na talerz. Na patelnię wrzucamy posiekany czosnek, przesmażamy go i dodajemy szpinak. Mieszamy, aż zmięknie i odparuje. Odkładamy na talerz z pieczarkami. Wbijamy 2 jajka do miski, roztrzepujemy je widelcem, następnie dodajemy łyżkę wody lub mleka, solimy. Wkładamy na patelnię kolejną łyżeczkę masła, a gdy się roztopi, wlewamy jajka i poruszamy patelnią, aby równo rozprowadziły się po jej powierzchni. Na nieco ściętym omlecie układamy połowę grzybów i szpinaku, doprawiamy solą i posypujemy tartymi orzechami laskowymi (opcjonalnie). Smażymy tak długo, aż omlet się zetnie, czyli 1-2 minuty. Zdejmujemy na talerz, posypujemy parmezanem. W ten sam sposób przygotowujemy drugi omlet. Podajemy np. z zieleniną.