Spaghetti z pistacjową kruszonką
Na 2 porcje
Przygotowanie: 20 minut
Spaghetti z pistacjową kruszonką Fot. Małgorzata Napiórkowska-Kubicka
Spaghetti z pistacjową kruszonką - składniki:
200 g spaghetti (tu: bezglutenowe)
80 g pistacji niesolonych i nieprażonych
1/2 łyżeczki zielonego pieprzu
łyżeczka suszonego rozmarynu
2 łyżki listków tymianku
łyżka pasty pistacjowej (zmielone pistacje)
łyżka oliwy extra vergine
sól
Spaghetti z pistacjową kruszonką - przygotowanie:
Gotujemy makaron w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. W tym czasie grubo miksujemy pistacje, pozostawiając trochę większych kawałków. Do pistacji dodajemy listki tymianku oraz rozgnieciony w moździerzu pieprz i rozmaryn. Mieszamy. W małej misce mieszamy pastę pistacjową z oliwą. Odlewamy odrobinę wody z gotowania makaronu i odcedzamy ugotowany makaron. Makaron przekładamy do miski, dodajemy pastę pistacjową, większość pistacjowej posypki oraz – w razie potrzeby – jeszcze trochę oliwy lub wody z gotowania makaronu. Dokładnie mieszamy i przekładamy na talerze. Posypujemy resztą pistacjowej posypki.
Przepis: Szymon Kubicki
Terrina z kaczki z pistacjami
Dla 6 osób
Przygotowanie: 120 minut
Terrina z kaczki z pistacjami shutterstock.com
Terrina z kaczki z pistacjami - składniki:
700 g filetu z piersi kaczki
50 g solonej słoniny
2 jajka
2-3 łyżki tartej bułki
łyżka posiekanej natki pietruszki
1/4 łyżeczki białego pieprzu
szczypta mielonego kardamonu
szczypta startej gałki muszkatołowej
szczypta mielonego kuminu
150 g wyłuskanych pistacji
sól
Terrina z kaczki z pistacjami - przygotowanie:
Mięso kaczki i słoninę mielemy w maszynce z drobnym sitkiem, kilka kawałków mięsa zostawiamy. Do masy dodajemy jajka, tartą bułkę, natkę pietruszki, pieprz, kardamon, gałkę muszkatołową i kumin oraz pistacje. Przyprawiamy do smaku solą, mieszamy. Z masy formujemy krótki, dość gruby wałek, wciskamy do niego odłożone kawałki mięsa. Całość owijamy gazą, wkładamy do dopasowanej wielkością blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy na środkową półkę piekarnika nagrzanego do temp. 130 st. Pieczemy 90 minut, wyjmujemy. Gdy trochę przestygnie, ostrożnie zdejmujemy gazę. Pozostawiamy w formie do całkowitego ostygnięcia. Bardzo ostrym nożem kroimy w plastry.
"Marcepan" pistacjowy
dla 6 osób
Przygotowanie: 150 minut
'Marcepan' pistacjowy Shutterstock
"Marcepan" pistacjowy - składniki:
260 g cukru pudru
350 g obranych i zmielonych pistacji
175 g drobnego cukru
2 duże jajka
szczypta soli
1 łyżeczka soku z cytryny
"Marcepan" pistacjowy - przygotowanie:
Przesiewamy 230 g cukru pudru, łączymy z pistacjami i drobnym cukrem. Ubijamy jajka z solą. Gdy zaczną się robić puszyste, dodajemy sok z cytryny, ubijamy jeszcze chwilę. Porcjami wsypujemy suche składniki, stale ubijając. Gdy masa zacznie gęstnieć, wyjmujemy ją i zagniatamy, podsypując resztą cukru pudru. Masa musi przestać się kleić, ma być elastyczna. Wkładamy do miski, przykrywamy folią i odstawiamy na 2 godziny.
Przepis: Olga Badowska
Carpaccio z truskawek z redukcją balsamiczną i pistacjami
Dla 2 osób
Przygotowanie: 15 minut
Truskawki z sosem balsamicznym i pistacjami Karolina Wiercigroch
Carpaccio z truskawek z redukcją balsamiczną i pistacjami - składniki:
Redukcja balsamiczna:
70 ml octu balsamicznego
łyżka syropu klonowego
garść pistacji
Carpaccio:
400 g truskawek
1/2 łyżeczki czerwonego pieprzu
Carpaccio z truskawek z redukcją balsamiczną i pistacjami - przygotowanie:
Na redukcję w rondelku z grubym dnem mieszamy ocet balsamiczny i syrop klonowy. Zagotowujemy na średnim ogniu. Zmniejszamy ogień i wolno gotujemy ok. 10 minut. Objętość płynu powinna zmniejszyć się mniej więcej o połowę. Zdejmujemy z ognia i studzimy (możemy też użyć gotowego sosu balsamicznego).
Na carpaccio pistacje siekamy.
Truskawki oczyszczamy i kroimy w cienkie plasterki. Owoce układamy na dwóch talerzach. Skrapiamy sosem balsamicznym, posypujemy pistacjami i czerwonym pieprzem.