Spaghetti z pistacjową kruszonką

Na 2 porcje

Przygotowanie: 20 minut

Spaghetti z pistacjową kruszonkąSpaghetti z pistacjową kruszonką Fot. Małgorzata Napiórkowska-Kubicka

Spaghetti z pistacjową kruszonką - składniki:

200 g spaghetti (tu: bezglutenowe)

80 g pistacji niesolonych i nieprażonych

1/2 łyżeczki zielonego pieprzu

łyżeczka suszonego rozmarynu

2 łyżki listków tymianku

łyżka pasty pistacjowej (zmielone pistacje)

łyżka oliwy extra vergine

sól

Spaghetti z pistacjową kruszonką - przygotowanie:

Gotujemy makaron w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. W tym czasie grubo miksujemy pistacje, pozostawiając trochę większych kawałków. Do pistacji dodajemy listki tymianku oraz rozgnieciony w moździerzu pieprz i rozmaryn. Mieszamy. W małej misce mieszamy pastę pistacjową z oliwą. Odlewamy odrobinę wody z gotowania makaronu i odcedzamy ugotowany makaron. Makaron przekładamy do miski, dodajemy pastę pistacjową, większość pistacjowej posypki oraz – w razie potrzeby – jeszcze trochę oliwy lub wody z gotowania makaronu. Dokładnie mieszamy i przekładamy na talerze. Posypujemy resztą pistacjowej posypki.

Przepis: Szymon Kubicki

Terrina z kaczki z pistacjami

Dla 6 osób

Przygotowanie: 120 minut

Terrina z kaczki z pistacjamiTerrina z kaczki z pistacjami shutterstock.com

Terrina z kaczki z pistacjami - składniki:

700 g filetu z piersi kaczki

50 g solonej słoniny

2 jajka

2-3 łyżki tartej bułki

łyżka posiekanej natki pietruszki

1/4 łyżeczki białego pieprzu

szczypta mielonego kardamonu

szczypta startej gałki muszkatołowej

szczypta mielonego kuminu

150 g wyłuskanych pistacji

sól

Terrina z kaczki z pistacjami - przygotowanie:

Mięso kaczki i słoninę mielemy w maszynce z drobnym sitkiem, kilka kawałków mięsa zostawiamy. Do masy dodajemy jajka, tartą bułkę, natkę pietruszki, pieprz, kardamon, gałkę muszkatołową i kumin oraz pistacje. Przyprawiamy do smaku solą, mieszamy. Z masy formujemy krótki, dość gruby wałek, wciskamy do niego odłożone kawałki mięsa. Całość owijamy gazą, wkładamy do dopasowanej wielkością blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy na środkową półkę piekarnika nagrzanego do temp. 130 st. Pieczemy 90 minut, wyjmujemy. Gdy trochę przestygnie, ostrożnie zdejmujemy gazę. Pozostawiamy w formie do całkowitego ostygnięcia. Bardzo ostrym nożem kroimy w plastry.

"Marcepan" pistacjowy

dla 6 osób

Przygotowanie: 150 minut

'Marcepan' pistacjowy'Marcepan' pistacjowy Shutterstock

"Marcepan" pistacjowy - składniki:

260 g cukru pudru

350 g obranych i zmielonych pistacji 

175 g drobnego cukru

2 duże jajka

szczypta soli

1 łyżeczka soku z cytryny

"Marcepan" pistacjowy - przygotowanie:

Przesiewamy 230 g cukru pudru, łączymy z pistacjami i drobnym cukrem. Ubijamy jajka z solą. Gdy zaczną się robić puszyste, dodajemy sok z cytryny, ubijamy jeszcze chwilę. Porcjami wsypujemy suche składniki, stale ubijając. Gdy masa zacznie gęstnieć, wyjmujemy ją i zagniatamy, podsypując resztą cukru pudru. Masa musi przestać się kleić, ma być elastyczna. Wkładamy do miski, przykrywamy folią i odstawiamy na 2 godziny.

Przepis: Olga Badowska

Carpaccio z truskawek z redukcją balsamiczną i pistacjami

Dla 2 osób

Przygotowanie: 15 minut

Carpaccio z truskawek z redukcją balsamiczną i pistacjamiCarpaccio z truskawek z redukcją balsamiczną i pistacjami Karolina Wiercigroch

Carpaccio z truskawek z redukcją balsamiczną i pistacjami - składniki:

Redukcja balsamiczna:

70 ml octu balsamicznego

łyżka syropu klonowego

garść pistacji

Carpaccio:

400 g truskawek

1/2 łyżeczki czerwonego pieprzu

Carpaccio z truskawek z redukcją balsamiczną i pistacjami - przygotowanie:

Na redukcję w rondelku z grubym dnem mieszamy ocet balsamiczny i syrop klonowy. Zagotowujemy na średnim ogniu. Zmniejszamy ogień i wolno gotujemy ok. 10 minut. Objętość płynu powinna zmniejszyć się mniej więcej o połowę. Zdejmujemy z ognia i studzimy (możemy też użyć gotowego sosu balsamicznego).

Na carpaccio pistacje siekamy.

Truskawki oczyszczamy i kroimy w cienkie plasterki. Owoce układamy na dwóch talerzach. Skrapiamy sosem balsamicznym, posypujemy pistacjami i czerwonym pieprzem.