Te placki ziemniaczane są nieco grubsze, ale za to świetnie sprawdzą się w roli samodzielnego dania obiadowego. A przy okazji na pewno zaskoczą gości.
Placki ziemniaczane z cheddarem
dla 4 osób
czas przygotowania: 20-30 minut
Placki ziemniaczane z cheddarem — składniki
Składniki:
1 kg ziemniaków
1 cebula
2 jajka
2 ząbki czosnku
1 łyżka mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
100 g cheddara (można też dodać odrobinę parmezanu)
30 g bułki tartej
olej do smażenia
śmietanka 12 lub 18 proc i szczypiorek do dekoracji.
Placki ziemniaczane z cheddarem — przygotowanie
Ziemniaki zetrzeć na dużych oczkach. Odlać zebrany sok, pozostawiając skrobię, która osadziła się na dnie miski. Dodać startą na małych oczkach cebulę, wyciśnięty czosnek, jajka, mąkę ziemniaczaną, sól, pieprz, starty na grubych oczkach cheddar i bułkę tartą. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać (można rękoma!). Z masy ziemniaczanej uformować placki o grubości ok. 3 cm i wrzuć na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażyć z każdej strony ok. 4 minuty. Placki powinny lekko zbrązowieć z wierzchu, ale w środku pozostać przyjemnie miękkie. Podawać z kleksem śmietany i posypane szczypiorkiem.