Dla 2 osób
Przygotowanie: 15 minut

Jajecznica – składniki:

  • 1/3 pęczka szczypiorku (opcjonalnie) 
  • łyżka masła 
  • 5 jajek - zerówek lub od kur z wolnego wybiegi
  • sól 
  • pieprz 

Jak zrobić jajecznicę:

1. Szczypiorek płuczemy, dokładnie osuszamy, siekamy, odstawiamy. Jeśli nie lubimy tego dodatku, możemy go pominąć.

2. Patelnię rozgrzewamy na niewielkim ogniu i kładziemy na niej masło, żeby się roztopiło. 

3. Kiedy tłuszcz się rozgrzeje, jeszcze zmniejszamy ogień, na patelnię wbijamy jajka i dorzucamy część szczypiorku. 

4. Jajka zaczynamy mieszać drewnianą łyżką. Najpierw masa jajeczna będzie rzadka, ale cierpliwe mieszanie sprawi, że zacznie gęstnieć. 

5. Cały czas mieszając, kontrolujemy konsystencję jajecznicy i smażymy ją tak długo, aż będzie taka, jak lubimy. Wtedy zdejmujemy patelnię z ognia, dosypujemy resztę szczypiorku, solimy jajka, jeszcze raz mieszamy i przekładamy danie na talerze.

6. Już na talerzu – jeżeli lubimy – doprawiamy jajecznicę pieprzem. 

Przepis na jajecznicę – sprawdzone porady:  

* Podawanie czasu przygotowywania jajecznicy nie ma sensu. Są bowiem tacy, którzy lubią, gdy jajka są ledwie ścięte, i tacy którzy wolą jajecznicę w suchej formie. Jedno jest pewne, jajecznicę smażymy powoli (szczególnie, gdy robimy wielką jajecznicę z dziesięciu i więcej jajek), wtedy niezależnie od stanu ścięcia, nasze danie pozostanie superkremowe. 

* Jeśli lubimy jajecznicę w formie kremu, możemy na początku smażenia dodać do jajek łyżkę śmietany. 

* Jajecznicę solimy dopiero na samym końcu. Sól sprawia, że jajka stają się wodniste, wtedy ścinają się dłużej, ale gwałtowniej – mniej przewidywalnie. 

* Jajecznica jest idealnym śniadaniem, ale dzięki pysznym, sezonowym dodatkom może się też stać przepysznym lunchem lub kolacją. Wiosenny hit to jajecznica ze szczypiorkiem lub szpinakiem, latem przebojem może być jajecznica z pomidorami lub kurkami, jesienią oczywiście jajecznica z innymi grzybami leśnymi lub papryką, zimą zaś jajecznica z duszoną cebulą albo jajecznica z boczkiem lub ostrą kiełbasą, np. chorizo.