Cynamon, czyli pachnące drzewo

Nazwa „cynamon" wywodzi się z języka arabskiego i oznacza „pachnące drzewo z Chin". Nie każdy o tym wie, ale istnieją dwa rodzaje drzew cynamonowców, z których uzyskuje się laski cynamonu. Chociaż najczęściej kojarzymy cynamon w formie brązowego proszku, to przed zmieleniem ma właśnie kształt laski czy też zdrewniałego, wysuszonego ruloniku. 

Cynamon nie tylko do szarlotki. Daj się zaskoczyć jednej z najpopularniejszych przypraw na świecie!Cynamon nie tylko do szarlotki. Daj się zaskoczyć jednej z najpopularniejszych przypraw na świecie! fot. shutterstock

Czym jest cynamon? 

Zastanawialiście się kiedyś, czym w ogóle jest cynamon? To przyprawa pochodząca z wewnętrznej kory tropikalnego drzewa cynamonowego. Kora cynamonu jest zbierana z pnia lub zewnętrznych gałęzi, ale ten pierwszy jest droższy. 

Cynamon nie tylko do szarlotki. Daj się zaskoczyć jednej z najpopularniejszych przypraw na świecie!Cynamon nie tylko do szarlotki. Daj się zaskoczyć jednej z najpopularniejszych przypraw na świecie! fot. shutterstock

Różne rodzaje cynamonu

To również może was zaskoczyć, ale istnieje kilka różnych rodzajów cynamonu, z czego tylko jeden uznawany jest za ten prawdziwy. Cztery używane w kuchni to cynamon chiński, wietnamski, indonezyjski oraz cinnamomum verum lub cinnamomum zeylanicum, nazywany prawdziwym.

Cinnamomum cassia, czyli cassia, kasja lub cynamon chiński.  Ma słodko-gorzki, piekąco-pikantny smak ze względu na wysoki poziom aldehydu cynamonowego. Wysoka zawartość olejków eterycznych sprawia, że cynamon chiński ma mocniejszy aromat niż cinnamomum verum.

Cinnamomum loureiro, czyli cynamon wietnamski lub sajgoński. Jak nazwa zdradza - uprawia się go głównie w Wietnamie. Często miesza się go z cynamonem cassia. Jest składnikiem tradycyjnej wietnamskiej zupy pho. Ma ostry, gorzkawy i pieprzny smak. 

Cinnamomum burmannii, czyli cynamon indonezyjski. Jest delikatny, ma mniej ostry smak niż cynamon cassia i wietnamski. Stosuje się go jako przyprawę w indonezyjskim rendangu wołowym. 

Cinnamomum verum, czyli Cinnamomum zeylanicum - prawdziwy cynamon. Pochodzi ze Sri Lanki. Jest delikatniejszy niż cynamon cassia. Ma wyczuwalne nuty kwiatowe i cytrusowe.  Sprawdza się w meksykańskich potrawach, jak na przykład szarpana wieprzowina po meksykańsku, zwana carnitas, czy arroz con leche - ryż na mleku. 

Cynamon nie tylko do szarlotki. Daj się zaskoczyć jednej z najpopularniejszych przypraw na świecie!Cynamon nie tylko do szarlotki. Daj się zaskoczyć jednej z najpopularniejszych przypraw na świecie! fot. shutterstock

Pomysły na dania z cynamonem

Carnitas, szarpana wieprzowina po meksykańsku  

Szarpana wieprzowina to jedno z podstawowych dań kuchni meksykańskiej. Idealnie pasuje do tacosów, ryżu lub burrito. Achiote, którą znajdziecie na liście składników, to pasta, która powstaje z nasion drzewa uprawianego w północnej części Ameryki Południowej i w Meksyku. Stosuje się ją do marynowania mięs i nadawania daniom czerwonej barwy. 

Carnitas, szarpana wieprzowina po meksykańsku - składniki:

  • 700 g szynki wieprzowej
  • 25 g pasty achiote
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka suszonego oregano
  • pół łyżeczki cynamonu
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • pół łyżeczki kminu rzymskiego
  • 200 ml soku pomarańczowego
  • odrobina soli i pieprzu

Carnitas, szarpana wieprzowina po meksykańsku - przepis:

Zacznij od marynaty. Do naczynia wyciśnij przez praskę jeden ząbek czosnku, a drugi przekrój na pół. Dodaj kumin, cynamon, paprykę oraz pastę achiote. Pastę możesz rozgnieść w palcach lub łyżeczką. Wlej sok pomarańczowy, dodaj suszone oregano i wymieszaj całość. Ponakłuwaj delikatnie mięso (by lepiej wchłaniało przyprawy) i włóż do marynaty. Całość przykryj szczelnie folią spożywczą i odstaw na całą noc do lodówki, a przynajmniej na 3-4 godziny. Zamarynowane mięso włóż na rozgrzaną patelnię i obsmaż z każdej strony. Następnie włóż je do żaroodpornego naczynia (lub przystosowanej do pieczenia patelni) i piecz przez 3 godziny w temperaturze 200 stopni C. Aby mięso się nie wysuszyło, naczynie powinno mieć pokrywkę. Możesz też zakryć je folią aluminiową. Dodatkowo wstaw do piekarnika jeszcze jedno naczynie żaroodporne wypełnione wodą. W trakcie pieczenia co jakiś czas polewaj mięso sokami, które z niego wyciekają, lub marynatą. Gotowe powinno być miękkie i łatwo się odrywać po wetknięciu widelca. Gdy mięso ostygnie, czas na szarpanie. Rozdzieraj wieprzowinę wzdłuż włókien na mniejsze kawałki, a następnie wrzucaj mięso do sosu, który pozostał na patelni i w naczyniu żaroodpornym. Jeśli masz wrażenie, że sosu jest za mało, możesz dodać trochę wody. 

Cynamon nie tylko do szarlotki. Daj się zaskoczyć jednej z najpopularniejszych przypraw na świecie!Cynamon nie tylko do szarlotki. Daj się zaskoczyć jednej z najpopularniejszych przypraw na świecie! fot. shutterstock

Pomysły na słodkie dania z cynamonem

Cynamon nie tylko do szarlotki. Daj się zaskoczyć jednej z najpopularniejszych przypraw na świecie!Cynamon nie tylko do szarlotki. Daj się zaskoczyć jednej z najpopularniejszych przypraw na świecie! fot. shutterstock

Pomysły na zimne napoje z cynamonem

Meksykańska cynamonowa horchata (wegańska)

Autentyczna meksykańska horchata bazuje na mleku ryżowym przygotowywanym samodzielnie od zera. Możesz oczywiście sięgnąć też po takie kupione w sklepie. Jeśli lubisz eksperymentować, odejdź trochę od klasycznego przepisu i przetestuj inne mleko roślinne! Horchata to doskonały zamiennik dla lemoniady. Gotowy ryżowy napój może stać w lodówce maksymalnie 2-3 dni. 

Meksykańska cynamonowa horchata (wegańska) - składniki:

  • szklanka zmielonego białego ryżu 
  • szklanka orzeszków nerkowca lub migdałów
  • ½ szklanki cukru trzcinowego jasnego (lub innego słodzika)
  • 2 laski cynamonu lub ok. 2 łyżeczek zmielonego cynamonu
  • laska wanilii (możesz zastąpić łyżką cukru wanilinowego)
  • 6 szklanek wody
  • kostki lodu

Meksykańska cynamonowa horchata (wegańska) - przepis:

Do słoika o pojemności 1 litra wsyp zmielony ryż. Może być cały, ale na dalszym etapie będzie Ci wtedy potrzebny zdecydowanie mocny blender. Dodaj nerkowce lub migdały, cynamon i wanilię. Całość zalej 4 szklankami wody. Wstaw do lodówki na całą noc lub około 10 godzin. Po tym czasie dodaj cukier lub inny słodzik i dolej 2 szklanki wody (możesz ich nie dodawać, jeśli zależy Ci na bardzo gęstym napoju). Miksuj przez kilka minut, aż masa stanie się płynna i jednolita. Konsystencją powinna przypominać śmietanę.

Całość przelej przez sitko i 2 warstwy gazy. Porządnie wyciśnij. Serwuj z kostkami lodu. 

Cynamon nie tylko do szarlotki. Daj się zaskoczyć jednej z najpopularniejszych przypraw na świecie!Cynamon nie tylko do szarlotki. Daj się zaskoczyć jednej z najpopularniejszych przypraw na świecie! fot. shutterstock

Pomarańczowo-cynamonowa herbata mrożona 

Możesz użyć dowolnego rodzaju herbaty: oolong, rooibos, białej, czarnej, miętowej, zielonej lub rumiankowej. Sama idea herbaty na zimno wywodzi się z Japonii. Herbatę moczy się w zimnej wodzie lub takiej o temperaturze pokojowej. W ten sposób liście herbaty inaczej uwalniają smak. 

Pomarańczowo-cynamonowa herbata mrożona - składniki:

  • 6 filiżanek zimnej wody
  • 5 torebek herbaty 
  • 2 laski cynamonu
  • 4 goździki
  • 1 skórka pomarańczy
  • sok pomarańczowy
  • kilka truskawek, borówek lub malin
  • syrop z agawy lub syrop klonowy (słodzisz tyle, ile lubisz)

Pomarańczowo-cynamonowa herbata mrożona - przepis: 

Wlej zimną wodę do dużego szklanego dzbanka. Dodaj herbatę. Jeśli zdecydujesz się na herbatę liściastą, użyj zaparzacza - w przeciwnym wypadku liście będą pływały w całej herbacie. Dodaj goździki, skórkę pomarańczową i laski cynamonu. Pozostaw dzbanek na godzinę w temperaturze pokojowej. Następnie schowaj napój do lodówki na minimum osiem godzin. Gotową herbatę odcedź, dodaj sok pomarańczowy i owoce, dosłodź do smaku. 

Cynamon nie tylko do szarlotki. Daj się zaskoczyć jednej z najpopularniejszych przypraw na świecie!Cynamon nie tylko do szarlotki. Daj się zaskoczyć jednej z najpopularniejszych przypraw na świecie! fot. shutterstock