Imbir - pobudza i pieści zmysły. Przepisy rozgrzewające z imbirem

Zupa wietnamska z wieprzowiną

Zupa wietnamska z wieprzowiną (Fot. Agata Jakubowska)

Imbir regeneruje mięśnie, pomaga przy infekcjach grypowych, a do tego pobudza libido. Nie mam nad czym się dłużej zastanawiać. Idziemy gotować
1 z 8
Fot. Jacek Ura
Fot. Jacek Ura

Azjatycki makaron na ostro

(dla 4 osób)

Składniki

  • 2 łyżki oleju arachidowego
  • 2 łyżki startego świeżego imbiru
  • 2 roztarte ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju sezamowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1,5 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka chilli w płatkach
  • sól, pieprz
  • 50 dag azjatyckiego makaronu pszennego (może być ramen)
  • 12 cebulek dymek (tylko biała i jasnozielona część) pokrojonych w plasterki
  • 1/2 szklanki grubo pokrojonych i lekko uprażonych orzeszków ziemnych
  • garść świeżej bazylii (najlepiej tajskiej) pokrojonej w paseczki 

Sposób przygotowania

Robimy sos: rozgrzewamy w rondelku olej arachidowy, wrzucamy imbir i czosnek, dusimy minutę na małym ogniu. Przelewamy do miski, dodajemy olej sezamowy, sos sojowy, ocet balsamiczny, cukier, chilli i 1,5 łyżeczki soli, mieszamy. Makaron przyrządzamy według przepisu na opakowaniu (przeważnie gotujemy go 4-5 minut od chwili wrzucenia do wrzącej osolonej wody, odcedzamy i od razu przelewamy zimną wodą), osączamy i wkładamy do miski z sosem. Dodajemy dymki, dokładnie mieszamy, aby sos pokrył makaron. Pozostawiamy na godzinę w temperaturze pokojowej, od czasu do czasu mieszamy. Dodajemy orzeszki i bazylię, jeszcze raz mieszamy. Możemy doprawić solą i pieprzem. Podajemy na zimno - jako przystawkę lub zamiast sałatki.

2 z 8
Fot. M&K Duklas / duklas.pl
Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Kenijski kurczak curry na zielono

Składniki

  • Spory kawałek (5-6 cm), obrany i grubo posiekany imbiru
  • 5 dużych, obranych i grubo pokrojonych ząbków czosnku
  • sól
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • (po 2 na osobę) 8 pałek kurczaka
  • 1 pomidor pokrojony w kostkę
  • 10 dag liści kolendry
  • 2-3 zielone, bez pestek, posiekane papryczki chilli
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki oleju
  • 1 szklanka gęstego jogurtu

Sposób przygotowania

Miksujemy imbir z czosnkiem, sporą szczyptą soli, sokiem cytrynowym i 2 łyżkami wody. Kurczaka wkładamy do miski, nacieramy mieszaniną. Przykrywamy folią kuchenną i wstawiamy na co najmniej pół godziny do lodówki. Do blendera, w którym robiliśmy pastę czosnkowo-imbirową, wkładamy pomidory i koncentrat, liście kolendry i zielone chilli. Wsypujemy niepełną łyżeczkę soli, wlewamy 2 łyżki wody i miksujemy. W rondlu rozgrzewamy olej, wkładamy kurczaka razem z marynatą. Smażymy około 10 minut, odwracając mięso od czasu do czasu, aż przyrumieni się z każdej strony. Dodajemy pastę pomidorowo-kolendrową, gotujemy, mieszając, kolejne 10 minut. Potem dodajemy jogurt, gotujemy jeszcze 5 minut, często mieszając, aż powstanie gęsty sos. Przykrywamy, zmniejszamy ogień, dusimy 5-10 minut, aż mięso będzie miękkie. Jeśli sos za bardzo zgęstnieje, możemy wlać 2-3 łyżki wody.

3 z 8
Fot. Shutterstock.com/ Kostiantyn Ablazov
Fot. Shutterstock.com/ Kostiantyn Ablazov

Placki z dyni

Składniki

  • 500 g dyni
  • 100 g mąki pełnoziarnistej
  • 1-2 jajka
  • 3 cm korzenia imbiru
  • pieprz, sól
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania

Dynię pozbywamy pestek i odcinamy skórę. Następnie ścieramy na tarce z grubymi oczkami. Dodajemy starty korzeń imbiru, mąkę, jajko, pieprz i sól. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.

Placki smażymy na oleju lub pieczemy w piekarniku na papierze do pieczenia
(w temp. 180 st. 15 min). Gotowe placki podajemy z jogurtem naturalnym.

4 z 8
Fot. Marcin Kiełbiewski
Fot. Marcin Kiełbiewski

Kurczak pieczony w oliwie z imbirem

Składniki

  • 1 korzeń imbiru średniej wielkości
  • 150 ml oleju słonecznikowego
  • 6 udek kurczaka
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Rozgrzewamy piekarnik do 180oC. Imbir obieramy i kroimy w cieniutkie paseczki, a następnie smażymy na oleju (na małym ogniu) przez 10 min, do chwili, aż uzyska lekko złotą barwę. Zdejmujemy patelnię z ognia, osączamy imbir na papierze kuchennym, olej zachowujemy. Układamy udka w naczyniu żaroodpornym, solimy, posypujemy pieprzem, zraszamy olejem, na którym smażył się imbir. Pieczemy przez 40 min, obracając co jakiś czas udka. Pod koniec pieczenia rozkładamy na skórce kurczaka wysmażony imbir i pieczemy jeszcze 5 min. Podajemy z liśćmi sałaty, zroszonymi resztą oleju imbirowego.

5 z 8
Fot. Shutterstock
Fot. Shutterstock

Zupa marchewkowa z imbirem

(składniki na 4-5 porcji)

Składniki

  • kawałek (jakieś 5 dag) masła
  • 2 średnie drobniutko posiekane cebule
  • kawałek wielkości orzecha włoskiego - startego korzenia imbiru
  • 2 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 60-70 dag obranych i pokrojonych w kosteczkę marchewek
  • 2 obrane, oczyszczone z pestek i posiekane pomidory
  • skórka otarta i sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • 3-4 szklanki domowego bulionu z kurczaka i warzyw
  • do każdej porcji zupy po łyżce gęstej, dobrej, kwaśnej śmietany

Sposób przygotowania

Szklimy cebulę (w ogóle najlepiej użyć szalotek, wtedy więcej, ze 3-4 sztuki) na maśle, dodajemy imbir i czosnek, smażymy jakieś 2 minuty, aż zacznie ładnie pachnieć. Dodajemy marchewkę, pomidory - ja użyłam tych z puszki i skórkę z cytryny, dusimy chwilę, mieszając. Potem zalewamy bulionem, a gdy wszystko się zagotuje, zmniejszamy ogień, przykrywamy (ale niezupełnie, pokrywka powinna być trochę zsunięta na bok) i gotujemy, aż marchewki będą zupełnie miękkie - trwa to ze 20 minut. Zupę miksujemy, przyprawiamy do smaku sokiem z cytryny (można dodać nieco więcej, niż podałam w składnikach) oraz pieprzem. Z soleniem uważamy, bo bulion jest już słony. Przed podaniem ładujemy do każdej porcji zupy porządną łychę śmietany - każdy już sobie sam rozmiesza.

6 z 8
Fot. Agata Jakubowska
Fot. Agata Jakubowska

Zupa wietnamska z wieprzowiną

(dla 6 osób)

Składniki

  • 35 dag szerokiego makaronu ryżowego (wstążek)
  • 1 i 1/2 łyżki oleju
  • 1 polędwiczka wieprzowa (ok. 20 dag) pokrojona w cieniutkie paseczki
  • 2 pory
  • 1 łyżka posiekanego świeżego imbiru
  • 2 obrane ze skóry i posiekane (mogą być z puszki) pomidory
  • 3 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 szklanki wody
  • 1 litr bulionu warzywnego lub z kurczaka
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 1 szklanka kiełków sojowych
  • 1 kubek (mogą być wszystkie razem lub jedno zioło) porwanych liści kolendry
  • bazylii
  • mięty

Sposób przygotowania

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. W garnku rozgrzewamy olej. Dodajemy mięso, pocięte pory i imbir. Smażymy, mieszając, przez 2 minuty. Dodajemy pomidory, sos rybny, sól, wodę i rosół. Doprowadzamy do wrzenia, a potem zmniejszamy ogień i gotujemy, aż wieprzowina będzie miękka, czyli około 10 minut. Dodajemy sok z limonki, makaron i kiełki. Nakładamy do misek, każdą porcję posypujemy garścią ziół.

7 z 8
Fot. Łukasz Zandecki
Fot. Łukasz Zandecki

Ginger Manhattan

Dla Carrie. Jest kwintesencją Nowego Jorku, proponujemy więc nieco zmodyfikowany Manhattan.

Składniki

  • 40 ml  amerykańskiej whiskey
  • 20 ml  wytrawnego wermutu
  • 10 ml  syropu imbirowego
  • świeży imbir do dekoracji
  • skórka cytryny do dekoracji

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki wlewamy do shakera, wstrząsamy i przecedzamy do kieliszka koktajlowego. Dekorujemy świeżym imbirem i skórką cytryny.

8 z 8
Fot. Paulina Kolondra
Fot. Paulina Kolondra

Galareta imbirowa z węgierkami. Śliwki

Składniki

  • 200 g cukru
  • 2 łodygi trawy cytrynowej
  • kawałek (2-3 cm) świeżego imbiru
  • 1 cytryna
  • 20 śliwek węgierek
  • ewentualnie odrobina cukru
  • 10 płatków żelatyny (lub 10-gramowe opakowanie żelatyny w proszku)

Sposób przygotowania

Miażdżymy i drobniutko siekamy łodygi trawy cytrynowej, umyty, ale nieobrany imbir kroimy w plasterki. W 350 ml gorącej wody rozpuszczamy cukier. Dodajemy trawę cytrynową i imbir, przykrywamy, pozostawiamy godzinę na maleńkim ogniu. Przecedzamy, przyprawiamy do smaku sokiem z cytryny, odstawiamy do ostygnięcia. Kroimy śliwki na połówki, usuwamy pestki. Układamy na blasze wyłożonej pergaminem, stroną przecięcia do góry, lekko posypujemy cukrem (ale nie jest to konieczne). Pieczemy 5-7 minut w 150°C. Zdejmujemy z blachy i studzimy. Sok, który puściły śliwki, możemy przecedzić i zabarwić nim imbirowy syrop. Podłużną formę na terrinę lub keksówkę wyściełamy przezroczystą folią kuchenną. Namaczamy i rozpuszczamy żelatynę według opisu na opakowaniu. Dodajemy ją do syropu. Trochę syropu z żelatyną wlewamy na dno przygotowanej formy, wstawiamy do lodówki, czekamy, aż ta warstwa zastygnie. Potem układamy na niej połówki upieczonych węgierek, polewamy kolejną warstwą syropu. Gdy i ona zastygnie, kładziemy kolejną warstwę śliwek i syropu, i jeszcze jedną (w terrinie powinny być 3 warstwy śliwek i tyleż warstw galaretki). Wstawiamy na 3-4 godziny do lodówki, aby galareta stężała. Kroimy na porcje.