KLASYCZNE CYNAMONKI
Składniki:
- 400 g mąki pszennej i trochę do podsypania
- 200 ml Owsianego Waniliowego od Inki
- 50 g cukru trzcinowego
- 15 g świeżych drożdży
- 1 jajko
- 50 g roztopionego masła
Nadzienie:
- 80 g miękkiego masła
- 60 g cukru trzcinowego
- 3 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki kawy zbożowej Inki Karmelowej
- Dodatkowo: 50 ml Owsianego Waniliowego od Inki do posmarowania cynamonek
Przygotowanie
Do miski przełóż wszystkie składniki na ciasto. Zawartość miski wymieszaj początkowo łyżką, a następnie zagniataj przez 10 minut. Odłóż na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Do miseczki przełóż miękkie masło, Inkę Karmelową, cukier trzcinowy oraz cynamon. Składniki z miseczki łączymy.
Po upływie 1 godziny ciasto ponownie zagnieć a następnie rozwałkuj, podsypując mąką, na spory prostokąt. Przygotowane nadzienie równomiernie rozetrzyj na cieście. Z ciasta uformuj roladę, którą następnie potnij na 12 części. Każdą z nich przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Cynamonki posmaruj Owsianym Waniliowym od Inki. Odłóż na 30 minut w ciepłe miejsce, a następnie piecz przez ok. 30 minut w 180 stopniach.
INKOWE BISCOTTI Z JABŁKAMI
Składniki:
Smażone jabłka:
- 2 łyżeczki kawy zbożowej Inka Klasyczna
- 3 jabłka
- łyżka masła
- cynamon
- sok z ½ cytryny
- łyżka brązowego cukru
- łyżka dżemu pomarańczowego
Ciasto:
- 1 łyżka kawy zbożowej Inka Klasyczna
- 1 jajko
- szczypta soli
- 8 g cukru waniliowego
- 50 g cukru
- sok z ½ cytryny
- 50 g roztopionego masła
- 240 g mąki pszennej
- 4 g proszku do pieczenia
Przygotowanie
Smażone jabłka:
Jabłka obierz, wytnij gniazda nasienne, pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozpuść masło, wrzuć jabłka i smaż przez kilka minut. Dodaj cynamon, sok z cytryny, kawę zbożową Inka Klasyczna cukier i dżem pomarańczowy. Smaż przez kolejne kilka minut.
Ciasto:
W misce wymieszaj ze sobą jajko, sól, kawę zbożową Inka Klasyczna, oba cukry i wymieszaj ze sobą. Dodaj sok z cytryny, roztopione masło i ponownie wymieszaj.
Do powstałej masy partiami dodawaj mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Wyrabiaj ręcznie na jednolitą masę.
Ciasto rozwałkuj na papierze do pieczenia w prostokąt na grubość ok 4 - 5 mm. Na połowie ciasta, wzdłuż dłuższego boku rozłóż jabłka i zamknij drugą częścią ciasta. Krawędzie domknij, sklejając tak, jak pierogi. Pokrój na 3-4 cm paski wzdłuż krótszego boku i ułóż na blasze z papierem do pieczenia. Piecz w temp. 180 stopni Celsjusza przez około 20 minut.
TARTA Z MASŁEM ORZECHOWYM
Składniki:
spód:
- 5 łyżeczek Inki Klasycznej
- 200g herbatników
- 150g masła
masa:
- 220g masła orzechowego
- 300g serka kremowego
- 80g gęstego jogurtu
- 3 łyżki miodu
na masę:
- 150ml śmietanki 36%
- 1 czubata łyżka cukru pudru
dodatkowo:
- ok 150g powideł (lub innego kwaskowatego dżemu)
- posiekana gorzka czekolada na wierzch tarty
Przygotowanie
Mielimy lub kruszymy drobno herbatniki. Dodajemy kawę Inkę i mieszamy. Rozpuszczamy masło w rondelku i wlewamy do herbatników, mieszamy. Okrągłe naczynie do tarty wykładamy masą herbatnikową, mocno ubijamy i schładzamy min. godzinę w lodówce. W misce miksujemy serek z miodem, masłem orzechowym i jogurtem (możemy dostosować ilość jogurtu w zależności od gęstości masy, ważne żeby była dość gęsta). Ubijamy śmietankę z cukrem na gęsto. Herbatnikowy spód smarujemy dżemem, wykładamy masę orzechową, następnie ubitą śmietanę i posypujemy gorzką czekoladą. schładzamy przed podaniem.
Masz ochotę upiec coś jeszcze? Więcej pomysłów znajdziesz na inka.pl/pl/przepisy
Wróć do listy Przepisy na pyszne chwile warte zapamiętania
Materiał promocyjny marki INKA