KLASYCZNE CYNAMONKI

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej i trochę do podsypania
  • 200 ml Owsianego Waniliowego od Inki
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 50 g roztopionego masła

Nadzienie:

  • 80 g miękkiego masła
  • 60 g cukru trzcinowego
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki kawy zbożowej Inki Karmelowej
  • Dodatkowo: 50 ml Owsianego Waniliowego od Inki do posmarowania cynamonek

Przygotowanie

Do miski przełóż wszystkie składniki na ciasto. Zawartość miski wymieszaj początkowo łyżką, a następnie zagniataj przez 10 minut. Odłóż na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Do miseczki przełóż miękkie masło, Inkę Karmelową, cukier trzcinowy oraz cynamon. Składniki z miseczki łączymy.
Po upływie 1 godziny ciasto ponownie zagnieć a następnie rozwałkuj, podsypując mąką, na spory prostokąt. Przygotowane nadzienie równomiernie rozetrzyj na cieście. Z ciasta uformuj roladę, którą następnie potnij na 12 części. Każdą z nich przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Cynamonki posmaruj Owsianym Waniliowym od Inki. Odłóż na 30 minut w ciepłe miejsce, a następnie piecz przez ok. 30 minut w 180 stopniach.

embed
INKOWE BISCOTTI Z JABŁKAMI

Składniki:

Smażone jabłka:

Ciasto:

  • 1 łyżka kawy zbożowej Inka Klasyczna
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 8 g cukru waniliowego
  • 50 g cukru
  • sok z ½ cytryny
  • 50 g roztopionego masła
  • 240 g mąki pszennej
  • 4 g proszku do pieczenia

Przygotowanie

Smażone jabłka:

Jabłka obierz, wytnij gniazda nasienne, pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozpuść masło, wrzuć jabłka i smaż przez kilka minut. Dodaj cynamon, sok z cytryny, kawę zbożową Inka Klasyczna cukier i dżem pomarańczowy. Smaż przez kolejne kilka minut.

Ciasto:

W misce wymieszaj ze sobą jajko, sól, kawę zbożową Inka Klasyczna, oba cukry i wymieszaj ze sobą. Dodaj sok z cytryny, roztopione masło i ponownie wymieszaj.

Do powstałej masy partiami dodawaj mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Wyrabiaj ręcznie na jednolitą masę.

Ciasto rozwałkuj na papierze do pieczenia w prostokąt na grubość ok 4 - 5 mm. Na połowie ciasta, wzdłuż dłuższego boku rozłóż jabłka i zamknij drugą częścią ciasta. Krawędzie domknij, sklejając tak, jak pierogi. Pokrój na 3-4 cm paski wzdłuż krótszego boku i ułóż na blasze z papierem do pieczenia. Piecz w temp. 180 stopni Celsjusza przez około 20 minut.

embed
TARTA Z MASŁEM ORZECHOWYM

Składniki:

spód:

masa:

  • 220g masła orzechowego
  • 300g serka kremowego
  • 80g gęstego jogurtu
  • 3 łyżki miodu

na masę:

  • 150ml śmietanki 36%
  • 1 czubata łyżka cukru pudru

dodatkowo:

  • ok 150g powideł (lub innego kwaskowatego dżemu)
  • posiekana gorzka czekolada na wierzch tarty

Przygotowanie

Mielimy lub kruszymy drobno herbatniki. Dodajemy kawę Inkę i mieszamy. Rozpuszczamy masło w rondelku i wlewamy do herbatników, mieszamy. Okrągłe naczynie do tarty wykładamy masą herbatnikową, mocno ubijamy i schładzamy min. godzinę w lodówce. W misce miksujemy serek z miodem, masłem orzechowym i jogurtem (możemy dostosować ilość jogurtu w zależności od gęstości masy, ważne żeby była dość gęsta). Ubijamy śmietankę z cukrem na gęsto. Herbatnikowy spód smarujemy dżemem, wykładamy masę orzechową, następnie ubitą śmietanę i posypujemy gorzką czekoladą. schładzamy przed podaniem.

Masz ochotę upiec coś jeszcze? Więcej pomysłów znajdziesz na inka.pl/pl/przepisy
Wróć do listy Przepisy na pyszne chwile warte zapamiętania
Materiał promocyjny marki INKA