PUDDING MLECZNO-CZEKOLADOWY
Składniki:
- 1,5 szklanki Kokosowego Inka
- 1/2 łyżeczki Inki Mlecznej
- 1/2 łyżeczka Inki Czekoladowej
- 1 mała puszka mleka lub śmietanki kokosowej (165ml)
- 2 łyżki brązowego cukru/ksylitolu/syropu klonowego
- 4 płaskie łyżki drobniutkiej tapioki
- po 2 kostki białej i gorzkiej czekolady (posiekanej drobno)
- laska wanilii
Przygotowanie
Kokosowe i śmietankę kokosową zagotowujemy w garnuszku z przepołowioną laską wanilii. Wsypujemy tapiokę i gotujemy na małym ogniu przez około 25 minut, co jakiś czas mieszając. Kiedy kuleczki staną się całkowicie przezroczyste, dodajemy cukier i gotujemy do rozpuszczenia. Rozdzielamy gorący pudding na 2 części, do jednej dodajemy białą czekoladę i mleczną Inkę, do drugiej gorzką czekoladę i Inkę Czekoladową. Intensywnie mieszamy do rozpuszczenia czekolady, masa będzie płynna.
Przelewamy warstwowo do malutkich słoiczków lub szklanki, odstawiamy do zgęstnienia, podajemy ciepłe lub zimne z lodówki.
LAWENDOWY CREME BRULEE
Składniki:
- 2 łyżeczki kawy zbożowej Inka Klasyczna
- 400 ml słodkiej, płynnej śmietanki 30- 36%
- 100 ml napoju roślinnego Inka Owsiane Waniliowe
- 1 laska wanilii
- 4 żółtka
- 50 g cukru
- 2 łyżeczki suszonej lawendy
- Dodatkowo:
- brązowy cukier do karmelizowania po 2 łyżeczki na kokilkę
- cukier puder
- 4 malutkie kokilki żaroodporne
Przygotowanie
Przy przygotowywaniu kremu ważną rolę odgrywają foremki. Nie powinny być one za duże i nie za głębokie, najlepiej do 3 cm wysokości i 13 cm średnicy. Jeśli macie ramekiny (kokilki) to najlepiej nalewać krem do 2,5- 3cm ich wysokości.
Piekarnik rozgrzej do 160*C. 6-7 kokilek włóż do żaroodpornego naczynia, lub blachy. Żółtka i cukier wymieszaj w misce trzepaczką balonową. Do garnka wlej śmietanę, Owsiane Waniliowe, dodaj kawę Inkę i lawendę. Całość lekko podgrzej, a następnie przecedź. Podgrzany płyn wlewaj powoli do żółtek z cukrem i mieszaj trzepaczką, aż cukier się rozpuści. Masę przelej do foremek. Zagotuj wodę w czajniku. Wrzątek wlej do żaroodpornego naczynia, w którym stoją kokilki, do połowy wysokości kremu. Wstaw ostrożnie na blachę do piekarnika. Piecz ok. 45 min., aż wierzch się zetnie. Foremki wyciągnij z wody i pozostaw w temperaturze pokojowej do ostygnięcia. Wstaw do lodówki na co najmniej 4 godz., a najlepiej na noc. Każdą porcję posyp 2 łyżeczkami brązowego cukru. Ustaw kokilki na blasze w piekarniku pod rozgrzaną górną grzałką i czekaj, aż cukier się apetycznie zarumieni.
PIANKOWA WALENTINKA
Składniki:
- 1 szklanka Owsianego Inka
- 5 łyżeczek Inki Karmelowej
- 1/2 tabliczki ulubionej czekolady
- garść pianek marshmallows
Przygotowanie
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, rozlewamy ją po ściankach szklanki w fantazyjne wzory, wstawiamy na chwilę do lodówki. Zagotowujemy Owsiane i zalewamy nim Inkę karmelową. Gorącą zbożówkę wlewamy do szklanki, a na wierzch układamy pianki marshmallows, które polewamy resztą roztopionej czekolady. Pianki możemy dodać do szklanki przed wlaniem Inki, wtedy szybciej się rozpuszczą. Pijemy gorące.
Masz ochotę na więcej niebanalnej słodyczy? Zajrzyj na inka.pl/pl/przepisy
Wróć do listy Przepisy na pyszne chwile warte zapamiętania
Materiał promocyjny marki INKA