OWSIANKA Z JABŁKAMI I ORZECHAMI
Składniki:
- 1 łyżeczka kawy zbożowej Inka Klasyczna
- 1 szklanka Owsianego napoju roślinnego od Inki
- ½ szklanki płatków owsianych
- szczypta soli
- 2 łyżeczki masła
- 1 duże jabłko
- ½ łyżeczki cynamonu
- garść orzechów laskowych
- 2 łyżeczki miodu
Przygotowanie
Do naczynia wsyp płatki owsiane, dodaj owsiany napój roślinny, kawę zbożową Inka Klasyczna, sól, 1 łyżeczkę masła i gotuj na małym ogniu, aż płatki staną się lekko kleiste.
Przykryj garnek i odstaw na bok.
W międzyczasie na suchej patelni upraż orzechy, przesyp do miseczki. Na tej samej patelni rozpuść 1 łyżeczkę masła, dodaj cynamon i pokrojone jabłka. Smaż kilka minut. Na koniec dodaj miód.
Owsiankę przełóż do miseczki, ułóż smażone jabłka i posyp prażonymi orzechami, polej odrobiną miodu lub syropu klonowego.
PLACUSZKI OWSIANE Z CYNAMONEM
Składniki:
- 100 ml Waniliowego Owsianego napoju roślinnego od Inki
- 100 g płatków owsianych górskich szczypta soli
- 1 łyżka cynamonu
- 1 jajko (w wersji wegańskiej można zamienić na 1 mały banan)
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ulubionego słodzika
- 2 łyżki oleju do smażenia (opcjonalnie)
- do podania do wyboru: czekolada, owoce, bita śmietana, dżem, konfitura, serek homogenizowany
Przygotowanie
Płatki owsiane zmiel w młynku na gruboziarnistą mąkę. Wymieszaj z cynamonem, proszkiem do pieczenia i słodzikiem. Jajko roztrzep z waniliowym owsianym napojem roślinnym (banana zblenduj z napojem) połącz wszystkie składniki, mieszając drewnianą łyżką. Odstaw na 10-15 minut. Smaż na suchej lub natłuszczonej patelni z obu stron, do czasu aż na placuszkach pojawią się brązowo-złote plamki. Podawaj gorące z ulubionymi dodatkami.
KASZA MANNA RAFAELLO
Składniki:
- 1½ szklanki Kokosowego napoju roślinnego Inka
- 2 łyżeczki kawy zbożowej z linii sezonowej Inka Kokosowa
- 50 g kaszy manny
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- 3 łyżeczki miodu
- garść migdałów
- 3 łyżeczki śmietanki
- wiórki kokosowe do posypania
Przygotowanie
Migdały upraż na suchej patelni. W garnuszku zagotuj kokosowy napój roślinny, kawę zbożową Inka Kokosowa, miód i wiórki kokosowe.
Po zagotowaniu wsyp kaszę i gotuj przez około minutę. Do grysiku dodaj większość migdałów oraz śmietankę. Wymieszaj i wyłóż do miseczki. Posyp resztą migdałów oraz wiórkami kokosowymi.
Też uważasz, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia? Sprawdź więcej propozycji na inka.pl/pl/przepisy
Wróć do listy Przepisy na pyszne chwile warte zapamiętania
Materiał promocyjny marki INKA