GORĄCE KAKAO NA OWSIANYM
Składniki:
- 500 ml Kakaowego Owsianego napoju roślinnego od Inki
- 50 g rodzynek
- otarta skórka i sok z ½ dużej pomarańczy
- 4-8 łyżeczek organicznego cukru kokosowego
- ½ łyżeczki kardamonu
- do podania: pianki, roztopiona czekolada lub bita śmietana
Przygotowanie
Rodzynki zalej gorącym Kakaowym Owsianym napojem roślinnym, odstaw na 30 minut. Zblenduj i ponownie podgrzej, dodając na koniec pozostałe składniki. Podawaj gorące. Możesz posypać piankami marshmallows, czy udekorować bitą śmietaną.
Ps. Jeśli blender nie poradził sobie ze skórkami rodzynek, napój przecedź przez drobne sitko.
PORANNE SMOOTHIE
Składniki:
- 400 - 500 ml dowolnego napoju roślinnego od Inki (najlepszy będzie Owsiany napój roślinny o smaku waniliowym lub kakaowym)
- 4 łyżeczki kawy zbożowej z linii Inka Smakowa (najlepiej Karmelowa lub Czekoladowa)
- 1 duży banan (może być zamrożony)
- garść kostek lodu
- 4-6 łyżeczek masła orzechowego
- 5 daktyli
- opcjonalnie 2-3 łyżeczki nasion chia lub maku
Przygotowanie
Do wypestkowanych daktyli dodajemy wybraną kawę zbożową Inka i zalewamy 50 ml wrzątku. Pozostawiamy do ostygnięcia.
Wszystkie składniki wkładamy do blendera, miksujemy do pożądanej konsystencji i dolewamy w odpowiedniej ilości wybrany napój roślinny.
Żeby zagęścić smoothie, wystarczy dodać więcej zmrożonych plastrów banana.
Kawa zbożowa Inka o smaku karmelowym idealnie połączy się z owsianym napojem roślinnym o smaku waniliowym, a kawa czekoladowa z napojem o smaku kakaowym.
MATCHA NA OWSIANYM
Składniki:
- 2 łyżeczki matchy + 5 łyżeczek ciepłej, niegorącej wody
- 500 ml napoju roślinnego Inka Owsiane
- 100 ml śmietanki kokosowej (z puszki)
- 4-6 łyżeczek syropu klonowego lub miodu
Przygotowanie
Matchę zalewamy ciepłą, ale nie gorącą wodą. Mieszamy specjalną bambusową trzepaczką lub po prostu widelcem, do czasu, aż całkiem się rozpuści i konsystencją będzie przypominać gładką pastę.
Dodajemy syrop i dokładnie mieszamy.
Owsiany napój roślinny podgrzewamy ze śmietanką kokosową, nie doprowadzając do wrzenia. Część odlewamy do spienienia, a resztą zalewamy matchę i gotujemy na malutkim ogniu przez parę minut. Dokładnie mieszamy i przelewamy do kubków. Dekorujemy spienionym Owsianym i szczyptą matchy. Mieszamy przed wypiciem.
Potrzebujesz więcej energii z rana? Poszukaj inspiracji na inka.pl/pl/przepisy
Wróć do listy Przepisy na pyszne chwile warte zapamiętania
Materiał promocyjny marki INKA