Słonecznik bulwiasty albo topinambur. Po angielsku jerusalem artichoke, czyli karczoch jerozolimski, choć z karczochem nie ma nic wspólnego. Niewielkie bulwy wyglądają trochę jak kłącze imbiru, są chrupiące, jadalne na surowo i po ugotowaniu. Mają lekko ziemisty, słodkawy, orzechowy smak.
Topinambur - co z niego przygotować:
1. Dodatek do sałatek. Malutkich bulw nie trzeba obierać, należy je tylko porządnie wyszorować. Obrane trzymajcie w wodzie zakwaszonej sokiem z cytryny, bo szybko ciemnieją. Możecie je pokroić w plasterki i dodać do sałatki z radicchio, podsmażonego boczku i wiórków parmezanu.
2. Przystawka. Pokrójcie w plasterki kilka bulw topinamburu oraz rzodkiewek, posólcie i podajcie z oliwą truflową lub olejem z orzechów włoskich jako przystawkę.
3. Dodatek do obiadu. Małe oczyszczone bulwy podduście na maśle z posiekaną szalotką lub czosnkiem, liściem laurowym, odrobiną octu z białego wina. Powinny zmięknąć po 15 minutach. Posypcie natką pietruszki i podawajcie do mięs lub wędzonych ryb. Spróbujcie je przygotować w ten sposób z liśćmi szpinaku i orzechami.
4. Purée. Możecie też wrzucić kawałki topinamburu w połowie czasu gotowania do ziemniaków, a potem zrobić purée i doprawić je szałwią lub tymiankiem. Ważne, aby ich nie przegotować, bo zrobią się mączyste.
4. Składnik placków ziemniaczanych. Wymieszajcie topinambur pół na pół z ziemniakami, zetrzyjcie na tarce i wykorzystajcie w przepisie na placki ziemniaczane.
5. Zupa. Zróbcie zupę bazę. Zeszklijcie posiekaną cebulę, dodajcie 1/2 kg bulw pokrojonych w plasterki i 800 ml bulionu. Gotujcie 20 minut, zmiksujcie, doprawcie i wymieszajcie ze 100 ml kremówki. Dodatki do wyboru: ugotowane posiekane kasztany jadalne, grzanki z pumpernikla, dziki ryż, podprażone orzechy laskowe, przysmażone boczniaki, rozdrobniona i usmażona biała kiełbasa. Możecie też doprawić zupę świeżą kolendrą i odrobiną soku pomarańczowego.
6. Chipsy. Pokrójcie bulwy w bardzo cienkie plasterki, osuszcie ręcznikiem papierowym. Partiami, po minucie, smażcie je w głębokim tłuszczu. Oprószcie solą. Albo obtoczcie plasterki w oliwie, ułóżcie w jednej warstwie na blasze i pieczcie 15 minut w 210 st.
7. Pieczone warzywa. Topinambury można też upiec w całości (200 st., pół godziny) wraz z kawałkami dyni, podgotowanymi ziemniakami, pomidorkami koktajlowymi i ziołami.
Topinambur - porady:
- Bulwy przechowujcie w lodówce, bo w temperaturze pokojowej bardzo szybko miękną. A najlepsze są twarde, chrupiące okazy.
- Surowy topinambur może powodować wzdęcia, jeśli macie do tego skłonności, jedzcie gotowane bulwy.