Zupę fasolową bez bulionu przygotowujemy, szykując najpierw składniki. Wszystkie warzywa  obieramy, kroimy, podsmażamy na maśle, potem zalewamy wodą, gotujemy, aż będą miękkie i doprawiamy. Gotową zupę podajemy z pieczywem. 

Dla 4 osób
Czas: przygotowanie 15 minut; podsmażanie 10 minut, gotowanie 30 minut

Zupa fasolowa – składniki:

  • puszka białej fasoli (ok. 400 g)
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • 3-4 ziemniaki
  • 2-3 liście jarmużu
  • puszka pomidorów bez skórki (400 g)
  • 3 łyżki masła klarowanego lub oliwy
  • 3 ziarna ziela angielskiego 
  • listek laurowy
  • sól
  • słodka wędzona papryka
  • pieprz
  • 1-2 łyżeczki majeranku lub listków świeżego tymianku
  • 2-3 łyżki oliwy

Prosta zupa fasolowa – przygotowanie krok po kroku

1. Przygotowujemy składniki. Fasolę odsączamy i płuczemy. Warzywa oczyszczamy, obieramy i kroimy: cebulę i czosnek drobno siekamy, marchewkę i pietruszkę kroimy w kostkę, jarmuż płuczemy, osuszamy i kroimy na małe kawałki. Pomidory przekładamy do miski, jeśli są całe, kroimy. Ziemniaki obieramy, kroimy w niewielką kostkę.

Rada: Choć opłukana fasola straci na smaku, warto ją przepłukać na sicie, bo zalewa z puszki zawiera bardzo dużo soli oraz środki konserwujące.

2. Robimy bazę smaku. W dużym rondlu lub w szerokim garnku szklimy na maśle cebulę oraz czosnek. Dorzucamy listek laurowy, ziarna ziela angielskiego oraz szczyptę wędzonej papryki i smażymy jeszcze minutę, żeby uwolnić aromat przypraw. Następnie do rondla dorzucamy marchewkę, pietruszkę, ziemniaki i podsmażamy wraz z cebulą, by warzywa się lekko zrumieniły. 

Rada: Podsmażając warzywa, wydobywamy ich smak, dzięki temu do zupy nie musimy już dolewać żadnego bulionu. 

3. Gotujemy zupę. Zawartość rondla zalewamy 1,7-2 litrami wrzącej wody, dorzucamy pół łyżeczki soli i gotujemy, aż warzywa będą miękkie (ok. 20 minut). Po tym czasie dodajemy do garnka pomidory, jarmuż,  odsączoną fasolę i gotujemy jeszcze 10 minut. Na koniec doprawiamy fasolówkę pieprzem, majerankiem i w razie potrzeby jeszcze solą, zagotowujemy i wyłączamy.

4. Podanie. Zupę rozlewamy do talerzy, skrapiamy oliwą i podajemy z pieczywem.