Zupę fasolową bez bulionu przygotowujemy, szykując najpierw składniki. Wszystkie warzywa obieramy, kroimy, podsmażamy na maśle, potem zalewamy wodą, gotujemy, aż będą miękkie i doprawiamy. Gotową zupę podajemy z pieczywem.
Dla 4 osób
Czas: przygotowanie 15 minut; podsmażanie 10 minut, gotowanie 30 minut
Zupa fasolowa – składniki:
- puszka białej fasoli (ok. 400 g)
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- pietruszka
- 3-4 ziemniaki
- 2-3 liście jarmużu
- puszka pomidorów bez skórki (400 g)
- 3 łyżki masła klarowanego lub oliwy
- 3 ziarna ziela angielskiego
- listek laurowy
- sól
- słodka wędzona papryka
- pieprz
- 1-2 łyżeczki majeranku lub listków świeżego tymianku
- 2-3 łyżki oliwy
Prosta zupa fasolowa – przygotowanie krok po kroku
1. Przygotowujemy składniki. Fasolę odsączamy i płuczemy. Warzywa oczyszczamy, obieramy i kroimy: cebulę i czosnek drobno siekamy, marchewkę i pietruszkę kroimy w kostkę, jarmuż płuczemy, osuszamy i kroimy na małe kawałki. Pomidory przekładamy do miski, jeśli są całe, kroimy. Ziemniaki obieramy, kroimy w niewielką kostkę.
Rada: Choć opłukana fasola straci na smaku, warto ją przepłukać na sicie, bo zalewa z puszki zawiera bardzo dużo soli oraz środki konserwujące.
2. Robimy bazę smaku. W dużym rondlu lub w szerokim garnku szklimy na maśle cebulę oraz czosnek. Dorzucamy listek laurowy, ziarna ziela angielskiego oraz szczyptę wędzonej papryki i smażymy jeszcze minutę, żeby uwolnić aromat przypraw. Następnie do rondla dorzucamy marchewkę, pietruszkę, ziemniaki i podsmażamy wraz z cebulą, by warzywa się lekko zrumieniły.
Rada: Podsmażając warzywa, wydobywamy ich smak, dzięki temu do zupy nie musimy już dolewać żadnego bulionu.
3. Gotujemy zupę. Zawartość rondla zalewamy 1,7-2 litrami wrzącej wody, dorzucamy pół łyżeczki soli i gotujemy, aż warzywa będą miękkie (ok. 20 minut). Po tym czasie dodajemy do garnka pomidory, jarmuż, odsączoną fasolę i gotujemy jeszcze 10 minut. Na koniec doprawiamy fasolówkę pieprzem, majerankiem i w razie potrzeby jeszcze solą, zagotowujemy i wyłączamy.
4. Podanie. Zupę rozlewamy do talerzy, skrapiamy oliwą i podajemy z pieczywem.

... i konserwantów.
ciekawe jakie to konserwanty dodaje się do konserw warzywnych xD ktoś tu chyba nie wie jak działa pasteryzacja
Nikt go nie „dotyka” jakby to jakiś magiczny składnik był.
Z mojej perspektywy - zaangażowanego amatora, czytając w przepisie „bulion” zawsze zalewam zwykłą wodą. I zwykle mi smakuje:)
Smacznego!