Dla 4-6 osób
Przygotowanie ok. 100 minut

Flaki wołowe po florencku – składniki 

  • 2 cebule 
  • 2 marchewki 
  • 3 łodygi selera naciowego 
  • strąk ostrej papryczki 
  • oliwa 
  • 3 łyżki masła 
  • 1 kg flaków wołowych – najlepiej obgotowanych, niemrożonych (można je kupić w supermarketach i większych sklepach w działach mięsnych – zapakowane w pudełko ) 
  • 4 ząbki czosnku 
  • 2 listki laurowe 
  • 2 goździki 
  • bukiet świeżych ziół zawiązany bawełnianą nicią: 8 łodyżek natki pietruszki, 3 łodyżki tymianku, 3 łodyżki oregano lub majeranku, albo zamiast świeżych dodajemy pod koniec gotowania ulubione suszone zioła 
  • 1 i 1/2 litra bulionu drobiowego 
  • łyżka soli 
  • łyżeczka pieprzu 
  • 400 g pomidorów z puszki 
  • po 100 g czarnych i zielonych oliwek 
  • 100 g kaparów 
  • tarty parmezan 

Jak zrobić flaki w pomidorach: 

1. Cebulę obieramy, kroimy w półtalarki, marchewkę obieramy, kroimy w talarki, łodygi selera kroimy na plasterki, papryczkę siekamy. 

2. W dużym garnku o grubym dnie rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju, łyżkę masła i szklimy na nich cebulę, następnie dorzucamy papryczkę, marchew, seler i smażymy 10 minut, aż warzywa nieco zmiękną. 

3. Do garnka dorzucamy flaki, przeciśnięty przez praskę czosnek, listki laurowe, goździki. Całość zalewamy bulionem i dorzucamy do garnka związany bawełnianą nicią bukiet świeżych ziół (jeśli używamy suszonych ziół, to dodajemy je pod koniec gotowania!). Zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu ok. godziny (w razie potrzeby uzupełniamy wodą, choć potrawa powinna być raczej gęsta). 

4. W tym czasie pomidory z puszki kroimy, na patelni rozgrzewamy resztę masła i dodajemy pomidory wraz z zalewą. Dusimy 10 minut, dorzucamy do nich pokrojone na plasterki oliwki oraz kapary i gotujemy kolejne 10 minut. 

5. Gdy flaki będą już miękkie, dodajemy do nich duszone pomidory z oliwkami i gotujemy jeszcze 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy z zupy bukiet ziół (jeśli go nie robiliśmy, to właśnie teraz dodajemy suszone zioła), całość doprawiamy do smaku, zagotowujemy i gotujemy jeszcze kilka minut, żeby smaki się połączyły.

6. Gorące flaczki podajemy w miseczkach posypane startym parmezanem.

Flaki po florencki w pomidorach – sprawdzone porady: 

  • Kupione flaki trzeba powąchać – jeśli mają delikatny aromat, nie trzeba ich obgotowywać, jeżeli ich zapach jest mocny, warto je obgotować: zalewamy je zimną wodą, zagotowujemy i odcedzamy. Ponownie zalewamy zimną wodą, zagotowujemy i odcedzamy.  
  •  Jeżeli kupujemy surowe flaczki, najpierw je obgotowujemy jak wyżej, a następnie zalewamy zimną wodą i gotujemy 3-4 godziny, aż będą miękkie. Odcedzamy, studzimy i kroimy w paski, a pozostały wywar przelewamy przez sito i zachowujemy, by później dodać go do potrawy. Dalej postępujemy jak w przepisie powyżej.